MİLLET İSTİYOR
Gelinen noktada, bütün parametreler faizlerin inmesi gerektiğini gösteriyor. Bugün yapılacak toplantı ise bir fırsat olarak görülüyor. Biz de bugüne kadar yaptığımız tüm çağrıların tersini yapan Başçı'ya 'Faizleri indirme' çağrısı yapıyoruz. Böylece bunun da tersini yaparak belki milletin istediği noktaya gelir ve faizleri düşürerek üretimin ve büyümenin önünü açar.
BAK NE YAPTIN
- MERKEZ Bankası'nın yüksek faiz politikasının ardından, yatırımları durdurup sadece stokları boşaltan özel sektör, nakit pozisyonunu tarihi zirveye taşıdı. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin banka ve kasalarındaki nakit 61.1 milyar liraya ulaştı.
- MERKEZ Bankası'nın dövizi tutmak için Ocak ayında yaptığı 5.5 puanlık faiz artışı dövize yönelimi de durduramadı. Bankalardaki döviz hesapları 8 Ağustos 2014 itibariyle 165.2 milyar dolarla tarihi zirveye çıktı.
- GEREK bankaların gerek şirketlerin nakde dönmelerinde Merkez Bankası'nın yüksek faiz politikası etkili oldu. Türkiye'de bankalardaki mevduatın büyük bir bölümünün bulunduğu 3 ay vadeli mevduatın Mayıs 2013'te ortalama yüzde 6.5 olan faizi, bu yılın Mayıs sonunda yüzde 11.30'a çıktı. Yüksek faiz politikası, bankalarda 1 milyon liranın üzerinde mevduatı bulunan 70 bin kişiyi ihya etti.
- YÜKSEK faiz yüzünden imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, Ağustos'ta, 0.8 puan azalarak yüzde 74.7'ye geriledi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise yüzde 74.1 ile 17 ayın en düşük seviyesine geriledi. YÜKSEK faiz ile Türkiye'de konut satışları Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 düşerek 85 bin 101'e geriledi. İpotekli satışlardaki azalma ise yüzde 32.9'a ulaşarak 30 bin 912'ye düştü.
SANAYİCİDEN ÇAĞRI VAR
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, TL cinsinden faizlerin düşük olmasının Türkiye ekonomisini büyüteceğini belirterek, şöyle konuştu: "Merkez Bankası'nın bankaların fonlama faizlerini yükseltmiş olması ekonomiyi yavaşlatmak, enflasyonu beslemek ve maliyetleri artırmaktan başka bir işe yaramıyor."