KAMUYA 74 BİN PERSONEL: Bu yıl kamuya 74 bin personel alınacağını öngörmüştük. Ancak sadece ve sadece ilave öğretmen alımı nedeniyle yılı muhtemelen 104 bin civarında kapatacağız. 2015'te de 74 bin kişinin istihdam edileceğini tahmin ediyoruz.
1.2 MİLYON İSTİHDAM: İşgücüne katılım oranı hızla artıyor. Kadınların istihdamı artıyor. Türkiye'de son 12 ayda yaklaşık 1 milyon 200 bin kişilik istihdam artışı var. Bu yılın ortalama işsizlik oranının yüzde 9.6 gerçekleşmesi bekleniyor.
SIĞINMACILARA KİMLİK VE İŞ: Suriye'den gelen misafirlere kendilerini tanımlayacak kimlik verilecek. Türkiye'deki açık işler dikkate alınarak, bunların istihdam imkanı bir ölçüde gerçekleşmiş olacak. Çalışma imkanını elde etmiş olacaklar.
EĞİTİM HARCAMALARI: 2015'te de eğitim en büyük harcama kalemi olacak. Bunu sağlık, sosyal güvenlik izleyecek. Savunma ve sosyal güvenlik harcamalarında özel bir artış öngörülmüyor.
SAVUNMA FONU HAZIR: Savunma Sanayi Fonu'nun çok ciddi birikmiş bir rezervi var. Fon'a hak ettiği, tahakkuk ettiği halde ihtiyacı olmadığı için Hazine'de bekleyen yedekler var. Gerektiği anda da nerede ne gerekiyorsa da yapılır.
ÖZELLEŞTİRMEDEN 8.7 MİLYAR: Bu yıl için 6.8 milyar liralık, 2015 için 8.7 milyar lira, 2016 için de 6.8 milyar lira civarında özelleştirme geliri öngörülüyor. Gelecek birkaç yıl için ortalama 4-5 milyar dolarlık özelleştirme geliri garanti altına alındı.
88 MİLYARLIK YATIRIM: Kamu yatırımlarında bu yıl 85 milyar lira ile tamamlanacak. Gelecek yıl da 88 milyar lira başlangıç ödeneği öngörülüyor.
YATIRIM TEŞVİKLERİ: Teşvik önemli ama bir yandan da mevcut engelleri, zorlukları ortadan kaldırmak, asıl üzerinde çalışmamız gereken bir alan.
YAPISAL REFORMLARA ÖNCELİK: OVP'de büyümeyi hızlandıracak, yapısal reformlara öncelik verilmesi öngörülüyor. Büyüme stratejisi kapsamında makroekonomik istikrar, beşeri sermaye-işgücü piyasası reformları, teknoloji ve yenilik, fiziki altyapı, kurumsal kalite başlıklarından oluşuyor.
FAİZCİ KAZANACAK!
Ali Babacan'ın büyüme rakamlarını aşağıya, enflasyonu yukarıya doğru revize etmesi faiz indirimi bekleyen kesimleri de hayal kırıklığına uğrattı. Babacan, Türkiye'nin daha fazla potansiyeli olmasına rağmen 2014 için büyüme tahminini yüzde 4'ten 3.3'e çekti. 2015 büyüme tahmini ise yüzde 5'ten yüzde 4'e düşürüldü. Orta Vadeli Program'da (OVP) enflasyon beklentisinin ise yüzde 5.5'den yüzde 9.4'e çıkartılması faiz indirimini zora soktu. Çünkü Merkez Bankası faiz indir diyenlere 'enflasyon yüksek' bahanesiyle karşılık veriyor. İşsizlik beklentileri de yukarı doğru revize edildi. 2014'te yüzde 8.8 olan işsizlik tahmini 9.6'ya çıkartıldı. Bu planın faizcinin işine arayacağı, bu büyüme ile 2023 hedeflerinin zora gireceği yorumları yapıldı.
ENFLASYONDAKİ ARTIŞIN NEDENİ: Babacan, yüksek enflasyonu gıdaya bağladı: Enflasyonun beklenenden yüksek çıkmasının sebepleri sıralanabilir ama kurdaki artış ve TL'nin değer kaybetmesinin enflasyona bir geçişkenlik etkisi var. Öte yandan işlenmemiş gıda fiyatlarının artışı çok yüksek. Gıda arz güvenliğine yönelik bir komite kuruluyor.
473 MİLYARLIK BÜTÇE: Babacan, bütçe rakamlarını ise şöyle açıkladı: Bütçe büyüklüğü gelecek yıl 472.9 milyar lira. Gelecek yıl vergi gelirlerinde yüzde 10.7'lik bir artış öngörülüyor. Merkezi yönetim bütçesi bu yıl hedeflenenden, milli gelirin binde 5'i kadar (9 milyar TL) daha iyi bir sonuçla bitiyor.
BDDK'YA İNANIN
Ali Babacan, bankacılıkla ilgili şu açıklamaları yaptı: Bankacılıkla ilgili söylentilere bakmayın, gerçeklere bakın. Onun haricinde kim olduğu belli olmayan, internet sitesinde gösterilip kaçırılan, sosyal medyada isimsiz dolaşan şeylere tabii ki itibar etmemek lazım. Gerektiğinde BDDK Başkanı çıkar bir açıklama yapar. Bunun haricindeki hiçbir şeye güvenmeyin. BDDK Başkanı Mukim Öztekin başarılı bir ameliyat geçirdi. En kısa zamanda işine dönecek.