Yıldız, Rusya ile yapılan anlaşmalara ilişkin Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyaretinde siyasi, ekonomik ve stratejik konuların değerlendirildiğini belirten Yıldız, görüşmelerde gerek müteahhitlik ve altyapı konuları, gerek tarım ve hayvancılık ürünlerinin Türkiye'den ihracı, gerekse ulaştırmayla alakalı kotalardan birçok karma ekonomik komisyon toplantısını ilgilendiren başlıkların ele alındığını anlattı.
Bundan sonra stratejik işbirliği ve stratejik ortaklık noktasında gelinen noktanın gelecekte daha da ilerletilmesine dönük bir kısım imzalar atıldığını belirten Yıldız, bu kapsamda Karma Ekonomik Toplantının 13. Dönem Toplantı tutanaklarını imzaladıklarını bildirdi. Rusya ile nükleer enerji çalışmalarının daha da genişletileceğini, bu bağlamda eğitim çalışmalarına ilişkin imza atıldığını ifade eden Yıldız, Rusya ile yalnızca nükleer enerji konusunda değil yenilenebilir enerjiye ilişkin işbirliğinin de genişletilmesini uygun bulduklarını aktardı.
BOTAŞ'ın Gazprom ile imzaladığı iyi niyet anlaşmasını anımsatan Yıldız, "O iyi niyet anlaşması bundan sonra geliştirilebilecek projelerle alakalı hükümetlerimizin kurumlarımızı görevlendirmesiyle alakalı konulardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve Sayın Putin'in bahsettiği Güney Akım ile alakalı bundan sonra neler yapılabilir bununla alakalı bir iyi niyet anlaşmasıydı" şeklinde konuştu.
"Türkiye, Ukrayna krizinin bir parçası değildir"
Bakan Yıldız, Batı Hattından gelen gaz miktarının artmamış olduğunu görerek buna yönelik artış taleplerini Rus tarafına yinelediklerini bildirerek, şunları kaydetti:
"Dün aralık ayına girdik. Bundan sonra ocak ve şubat aylarında malum kış şartlarından dolayı daha fazla doğalgaz talebi olacaktır. Bu talebi yerinde karşılayabilmek için aslında problemin parçası olmadığımız Ukrayna ve AB ile alakalı toplantıların bir kenarında olmamız lazım geldiğini bir kez daha söyledik. Türkiye, Ukrayna krizinin bir parçası değildir ve Ukrayna kriziyle alakalı AB ile Rusya'nın yaptığı müzakerelerin de bir parçası değildir. Günlük 42 milyon metreküplük gazın hemen hemen yarı yarıya miktarı geliyor akşama kadar. Bugün arkadaşlarımız tekrar değerlendirecekler. Bunun bizim ilişkimiz çerçevesinde ve onun doğrultusunda bir noktaya gelmesi, kontrat miktarına ulaşılması lazım geldiğini bir kez daha söyledik."
"Karşı teklif henüz nihayetlenmemiştir"
Taner Yıldız, dünkü görüşmelerde doğalgaz fiyatına indirim yapılması konusunun da ele alındığını bildirdi. Putin'in doğalgaz fiyatına ilişkin deklare ettiği, kamuoyuyla paylaştığı rakamın Rusya tarafının teklifi olduğunu vurgulayan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tabii ki bu bir adımdır. Biz de karşı teklifimizi kendilerine sunduk. Bu bir müzakeredir, bir süreçtir, devam edecektir. Umarım ki bu ayın, bu yılın sonuna kadar bu süreç tamamlanmış olsun. Çünkü 1 Ocak 2015'ten itibaren istediğimiz, bize formülün verdiği revizyon hakkı bu tarihten itibaren başlayacak. Tabii ki hazırlıklarımızı yapmış olmamız doğru olacaktır. Fiyat konusunda mutabık kalacağımızı ben de ümit ediyorum. Sayın Putin'in dün vermiş olduğu rakamlar tabii ki Rusya'nın teklifi olarak olumlu bir adım olarak tarafımızdan değerlendirilmiştir. Ancak bizim verdiğimiz karşı teklif henüz nihayetlenmemiştir. Bu süreci tamamladıktan sonra kamuoyuyla bunları her beraber paylaşmış olacağız."
"Önümüzdeki hafta tekrar bir araya gelmeyi umuyorum"
Bakan Yıldız, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inşasında iki önemli süreç bulunduğunu, bunlardan birinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, diğerinin Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun onay süreci olduğunu, bu konudaki değerlendirmelerin de kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
Dünkü toplantı ve ziyaretin son derece başarılı geçtiğini ifade eden Yıldız, "Değerli meslektaşım Novak, Rosatom Başkanı Krinkov, Gazprom Başkanı Miller ile bir dizi görüşmeler yaptık. Son 1 hafta içerisinde bu üçüncü kez bir araya gelişimiz. Önümüzdeki hafta içerisinde tekrar bir araya gelmeyi de umuyorum" diye konuştu.