İŞKUR tarafından yapılan ödemeler ve sağlanan hizmetler şöyle: - İşsizlik ödeneğinin verilmesi, - 5510 sayılı Kanun gereği Genel Sağlık Sigortası primlerinin ödenmesi, - Yeni bir iş bulma, - Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilmesi.
5510 sayılı Kanun gereğince, işsizlik ödeneği alanlar Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmış olup, bakmakla yükümlü olduğu kişiler de Genel Sağlık Sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.
İşsizlik ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz, nafaka borçları dışında haczedilemez ve başkasına devredilemez.
İŞE GİRDİĞİNİZİ BİLDİRMELİSİNİZ
Sigortalı işsizin, işsizlik ödeneği alırken bir işte çalışmaya başlaması halinde yapması gerekenler nelerdir?
İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (1 gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekiyor. İŞKUR'a bilgi verenlerin ödenekleri, tekrar yeni bir ödeneğe hak kazanamayacak şekilde işten ayrılmaları halinde başvurdukları tarih itibarıyla yeniden başlatılıyor. İşsizlerin işe girip girmedikleri İŞKUR tarafından takip ediliyor. İŞKUR tarafından yapılan kontrollerde gelir getirici bir işte çalışmaya başlanılmasına karşın 15 gün içerisinde İŞKUR'a bilgi verilmediğinin anlaşılması halinde ödenek kesiliyor.