Öncelikle çalışanın bu sebeple haklı fesih hakkını kullanma imkanı var. Böylece işten ayrılarak tazminat talep edilebiliyor. Ayrıca bu alacaklar için de dava açma imkanı bulunuyor. Haklı fesih için dilekçeyi noterden göndermek çalışanın lehine olacaktır.
* Mesai zamanımızı nasıl ispatlarız?
Mesai yaptığınızı iş yerinizin giriş çıkış kayıtları, ya da çalıştığınız dön8emde imzaladığınız belgeler, yaptığınız işlemler vöe özellikle şahitlerle ispatlayabilirsiniz.
* İşten ayrılmadan hakkımızı nasıl ararız?
Mesaileri ödenmeyen çalışan haklı fesih hakkını kullanmak istemiyorsa mutlaka durumu ihbar etmesi gerekiyor. Bunun için ALO 170 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Burada ihbar ettiğinizde kimliğinizi gizli tutma hakkınız bulunuyor. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra işyeriyle ilgili işlem başlatılıp haklarınızı almanız sağlanacaktır. Ayrıca bulunduğunuz bölgedeki Çalışma İl Müdürlüğü'ne de müracaat edebilirsiniz.
HAKKINIZ KAYBOLMUYOR
Yıllık izin ücreti nasıl ödenir?
İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izne başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır. Ayrıca şehir dışına gidecek çalışanlara ücretsiz 4 güne kadar yol izni de verilir.
Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti ödenir mi?
İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden ödenir. Bu ücrete ilişkin zaman aşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
İSTEYEN DİNLENİR
Mesai yaptıktan sonra parasını almak istemeyen buna karşı serbest zaman kullanabilir. Tamamen çalışanın isteği ile gerçekleşecek bu uygulamada ne kadar süre mesai yapılmışsa onun yüzde 50 kadarı izin olarak kullanılıyor. Örneğin 1 saat mesai yapan bir çalışan bunun karşılığında 1 saat 30 dakika izin yapabiliyor.