Tadını kaçırdı!

Faiz lobisinin esiri haline gelen Merkez Bankası tüm çağrılara ve piyasa şartlarına rağmen faizi yarım puan indirdi, üretime ve büyümeye direndi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :21 Ocak 2015
Tadını kaçırdı!
Merkez Bankası, dünyadaki tüm merkez bankalarının büyüme ile istihdam için seferberlik ilan ettiği gerçeğini göz ardı ederek, bir kez daha lobinin istediğini yaptı. Temmuz'dan bu yana politika faizini indirmeyen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, dün gerçekleştirdiği toplantıda, politika faizini tam da lobinin istediği miktarda, yarım puan indirerek yüzde 7.75'e çekti. Merkez, faiz koridorunun alt ve üst bandında değişikliğe gitmeyerek, bir anlamda politika faizindeki indirimin ekonomiye etkisini de sınırladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dillendirdiği 'faizi indir' çağrısı, toplantı öncesi tüm piyasa aktörleri tarafından destek bulmuştu. Politika faizinde en az 1 puanlık, koridorda ise yarım puanlık indirim yapılması bekleniyordu. Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını oluşturan marjinal fonlama faizini yüzde 11.25, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizini yüzde 10.75, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7.5'te tuttu. Politika faizini Ocak 2014'te 1 gecede 5.5 puan artıran Merkez'in, son 1 yıldaki indirimi ise 2.25 puanda kaldı. Türkiye yüzde 7.75'lik politika faiziyle, kendi liginde en yüksek faize katlanan ülkeler sıralamasında ön saflarda yer aldı. Türkiye'yi lobinin istediği faiz oranına mahkum eden Merkez Bankası, bir kez daha 77 milyonun değil, bankada 1 milyon liranın üzerinde parası olan 75 bin kişinin çıkarlarını ön planda tuttu. Büyüyen, üreten, istihdam oluşturan Türkiye'ye karşı olduğunu ilan etti.

FAİZ İNADI SÜRÜYOR

28 Ocak 2014: Politika faizi 4.5'ten 10'a yükseltildi.
22 Mayıs 2014: Faiz 10'dan 9.5'e çekildi.
24 Haziran 2014: Faiz 9.5'ten 8.75'e indirildi.
17 Temmuz 2014: Faiz 8.75'ten 8.25'e çekildi.
20 Ocak 2015: Faiz 8.25'ten 7.75'e indirildi.

Her kesimden tepki yağıyor

Numan Kurtulmuş (Başbakan Yardımcısı): Yüksek faiz büyümenin önündeki en büyük engel. Türkiye'nin ekonomik yükünü çeken KOBİ'ler maalesef bugün reel olarak yüzde 15'ler seviyesinde bir faiz yüküyle karşı karşıya. Bu faiz yükü yatırım düşmanı olan bir faiz yüküdür.

Bülent Gedikli (AK Parti MKYK Üyesi): Bu işin tadı kaçtı artık. Merkez Bankası'nın bu kararına bir ekonomi doktoru olarak da siyasetçi olarak da anlam veremiyorum. Türkiye'de enflasyon trendi aşağı yönlü. Bunu herkes görüyor da Merkez Bankası nasıl görmüyor anlamıyorum.

Nejat Koçer (AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı): Dünya genelinde faizler aşağıya inerken, Merkez'in bu konuda sessiz kalması, ne beklenen ne de istenen bir durum.

İbrahim Çağlar (İTO Yönetim Kurulu Başkanı): Bu indirimi yeterli bulmak mümkün değil. Birçok yatırımcı, faiz oranları eski seviyesine gelmedi diye yatırımlarını erteliyordu.

Ali Kopuz (İstanbul Ticaret Borsası Başkanı): Merkez'in 1 puanlık indirim yapması gerekirdi. Bu faiz indirimi hiçbir yaraya merhem olmaz. G20 ülkelerinde faizler bu kadar düşükken, Türkiye'deki oranı kabul etmek mümkün değil.

Mustafa Koca (ASKON Başkanı): Bu faiz yatırımı teşvik etmiyor. Dünyada en yüksek faizi veren ülkeler arasında 12'nciyiz.

Nail Olpak (MÜSİAD Başkanı): Temennimiz Merkez'in daha cesur adımlar atmasıdır.