İnsana yaraşır iş ve güvenli çalışma ortamı sağlanması konusunda Türkiye'nin yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirten Çelik, "Bugün 176 sayılı ve 167 sayılı inşaat ve madenlerle ilgili ILO sözleşmelerinin TBMM'de onaylandıktan sonra bu kararlara ilişkin Cumhurbaşkanımızın imzaladığı katılım belgesini teslim etmek için bir araya geldik. İş sağlığı güvenliği anlamında 155 sayılı 161, 167 176, 187 sayılı sözleşmeleri Türkiye onayladı ve toplamda 59 sözleşme onaylanmış bulunuyor" diye konuştu.
İş sağlığı açısından Türkiye'nin son dönemlerde önemli adımlar attığını bildiren Çelik, müstakil iş sağlığı güvenliği yasasının oluşturulması ve yürürlüğe girmesi konusunda taraflarla aylarca süren değerlendirmeler sonrasında yasanın 2012 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Çelik, yasanın gerek ILO gerekse AB normları içerisinde takdire şayan bir yasa olduğu ifade ederek, "Biz Türkiye'de iş kazalarıyla, meslek hastalıklarıyla endüstriyel ilişkilerimizi sürdürmek istemiyoruz. Bunun en önemli ayağı mevzuat bölümüydü, gerek uluslararası düzeyde gerekse iç mevzuatımız açısından sorun kalmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
İş sağlığı güvenliği açısından farkındalık oluşturmak, güvenlik kültürü ve zihniyet dönüşümü için süreye ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Çelik, yasa çıkarmakla her şeyin bitmediğini, farkındalık oluşturmak için sendikalarla sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasıyla eğitim faaliyetlerinin ve çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
Çelik, çalışma hayatı ile ilgili kısa sürede çok şey yaptıklarını kaydederek, "Biz inanıyoruz ki çok yakın zamanda iş kazalarının konuşulmadığı bir Türkiye ve endüstriyel ilişkilerimiz olacak. İşte bu anlayış çerçevesinde iki önemli sözleşmeyi onaylamanın mutluluğunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Öte yandan, Çelik, Cezayir Çalışma, İstihdam ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mohamed el-Ghazi ile de bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasında iş güvenliği anlaşması imzalanması ve iki bakanlık arasında iş birliği yapılmasına yönelik konular ele alındı.