Boyalı baklava aldatması

Ramazan ile birlikte tatlı satışları hızlandı. Fırsatçı ise daha çok kâr için baklavanın tadını kaçırdı. Hileciler, maliyeti azaltmak için baklavada Antep fıstığı yerine bezelye, ceviz yerine yer fıstığı, baklava unu yerine ekmeklik un, tereyağ yerine de nebati yağ kullanarak, hem halkı kandırdı hem de sağlığımızla oynadı. Baklavayla ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanına sorduk. Güllüoğlu Baklava'nın patronu Faruk Güllü, 15-20 liraya baklava olamayacağını belirterek, fiyatı 35-40 liranın altında olan baklavanın alınmaması gerektiği uyarısında bulundu. 1 kilo baklavada sadece Urfa sade yağı ve Antep fıstığının maliyetinin 30 lira tuttuğunu anlatan Güllü, "Baklava yerine satılan ucuz ürünlere kanmayın. 1 kilo değil de yarım kilo alarak gerçek baklava yiyin" dedi.
TADINA BAKIN
Güllü
, baklavanın ışıl ışıl olmasının taze olduğu anlamına gelmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bakıldığı zaman hileli baklava kolay anlaşılmaz. Ancak yenildiğinde tadından anlaşılır. Kimileri tereyağ yerine margarin kullanıyor. Bezelye veya gıda boyaları kullanarak da Antep fıstığı görüntüsü veriyorlar. İyi baklava ağızda bıraktığı tattan ve midede bıraktığı etkiden anlaşılır."
GERÇEK BAKLAVA
* Her diliminin yüksekliği en az 35 mm olmalı.
* Altın sarısı olmalı.
* Üstü ve altı aynı renkte olmalı.
* İçindeki Antep fıstığı zümrüt, çimen yeşili olmalı.
* Boğazı yakmamalı, ağızda donmamalı.
HİLELİ BAKLAVA
* Antep fıstığı yerine bezelye,
* Ceviz yerine yer fıstığı,
* Baklava unu yerine ekmeklik un,
* Tereyağ yerine margarin veya nebati yağ kullanılır.
* Gıda boyası ile fıstık, ceviz görüntüsü elde edilir.
* Rengi koyudur.
* Fiyatı ucuzdur.
TADINA BAKMADAN ANLAMAK ÇOK ZOR
Hileli baklavayı anlamak için tatmak gerekir. Isırıldığında boğazı yakar, ağızda donar, şekerlenir ve serttir.
1 KİLO FISTIKLI BAKLAVA MALZEMESİ
200 gram Urfa sade yağ 200 gram Antep fıstığı 300 gram hamur 50 gram nişasta 250 gram şerbet
'ÇATALBATIRILINCA BİR HIŞIRTI DUYULUR'
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, Ramazan'da baklava ve tatlı tüketiminin 2-3 kat arttığını kaydederek, talep artışı ile hilecilerin de ortaya çıktığını söyledi. Yıldırım, "İyi baklavanın rengi altın sarısına benzer, çatal batırıldığında bir hışırtı duyulur. Ağızda dağılır; damakta eşsiz bir tat bırakır" dedi.
YILDA 4.4 KG TÜKETİYORUZ
* Baklava sektöründe sadece baklava ustası ve çırağı olarak 60 bin kişi istihdam ediliyor.
* Ülkemizde kişi başına düşen yıllık tüketim miktarı 4.4 kg.
*
Baklavanın yaklaşık 50 çeşidi var.
* Kayıtlı baklava üretim miktarı günlük 950 ton.
* Son 5 yılda 17 milyon dolar değerinde baklava ihraç ettik.



GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.