HAFTADA 245 GRAM YİYORUZ
Bu tür tehlikeli ürünlerin daha çok merdiven altı üretim yapan yerlerde bulunduğu belirtiliyor. Bunun yanında Sağlık Bakanlığı'nın da sektör temsilcileriyle bir toplantı yapacağı belirtiliyor. Uzmanlar haftada 300 gramdan fazla işlenmiş et ürünleri tüketilmesi durumunda riskin daha artacağını belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre ise Türkiye'de günde ortalama 35 gram kırmızı et tüketiliyor. Bu da haftada 245 gram ile tehlike sınırına yaklaşıyor.
BAKANLIKTAN UYARI
Sağlık Bakanlığı vatandaşları uyararak,'deliller var fazlası riskli' açıklaması yaptı. Açıklamada, "Kırmızı et tüketiminin kanser yapabileceğine dair belirli miktarda delil bulunmakla birlikte, yeterli bilgi birikimine ulaşılamamıştır. Raporun sonucuna göre, günlük 50 gr işlenmiş et tüketimi kolorektal kanser riskini yüzde 18 artırmaktadır. Bu bilgilere göre kırmızı et ve işlenmiş etler ile ilgili yapılan güncel açıklamalar sözü geçen ürünleri aşırı tüketen bireylerin dikkatini çekmek için yapılan bir uyarı olarak değerlendirilmelidir" denildi.
PARLAKLIK VERİYOR
Sucuk, salam gibi ürünlerdeki katkı maddeleri nitrit ve nitratlar uzun süreli parlaklık, kırmızılık ve özgün aroma kazandırmak için kullanılıyor. Türk üreticileri kullanılan katkı maddelerinin bakanlıkça belirlenen miktarda kullanıldığını söylüyor. WHO raporundan sonra bu oranların değişmesi de gündeme gelebilecek.