Uydunun tamamen yerli sermayeyle yapılmasının planlandığını ve yaklaşık 550 milyon lira olan proje finansmanının, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve TÜRKSAT tarafından karşılanacağını belirten Gül, şöyle konuştu:
"Uydunun yapımında TÜRKSAT'ın yanı sıra ASELSAN, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) ve CTech de yer alıyor. Mali kaynağı, tasarımı ve yazılımı yerli olan bir proje. Ön tasarım aşaması tamamlandı. İnşallah 2019 yılında tamamı tamamlanacak ve muhtemelen 2020 yılında uzaya gönderilecek."
MİLLİ UYDU 5 YILDA TAMAMLANACAK
Ağırlığı yaklaşık 5 ton olacak uydunun yapımının 5 yıl içinde tamamlanacağını ifade eden Gül, "Uydu 42 derece doğu boylamındaki bir yörüngeye yerleştirilecek. Milli uydumuz dünyadan 36 bin kilometre uzaklıkta Türkiye'yi temsil eden yeni bir uydu olacak" dedi.
Gül, milli uydunun tamamlanmasının ardından uzaya fırlatılması için de bir fırlatma platformuna ihtiyaç olacağını dile getirerek, "Bu alanda bağımsız olabilmek için hem uyduyu yapacaksınız hem de kendinizin fırlatma platformu olacak. Bunu yaptığımız zaman uydu ve uzay teknolojisi alanında ilk olacağız. Bu da gurur verici bir şey" diye konuştu.