Ankara Garı'nın güneyinde inşasına başlanan ve yüzde 86'lık ilerleme sağlanan Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı, temmuz ayında tamamlanacak.
Alınan bilgiye göre, yarım asır aradan sonra ulaşımda yüzünü yeniden demiryollarına dönen Türkiye'de, 2003'ten itibaren sağlanan yatırım ödenekleriyle hayata geçirilen projelerin başında 2009'da hizmete başlayan Ankara merkezli çekirdek yüksek hızlı tren projeleri geliyor.
2009'da Ankara-Eskişehir, 2011'de Ankara-Konya, 2013'te Konya-Eskişehir ve 2014'te Ankara-İstanbul ile Konya-İstanbul arasında YHT işletmeciliği yapmaya başlayan Türkiye, dünyada sekizinci, Avrupa'da altıncı yüksek hızlı tren işletmecisi ülke konumunda bulunuyor. Bunların yanı sıra Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir YHT hatları ile Bursa-Bilecik ve Konya-Karaman hızlı tren hatlarında inşa çalışmaları devam ediyor.
Dünyadaki uygulamalara benzer şekilde Türkiye'de de hızlı tren teknolojilerinin kullanıma girmesi, yolcu sirkülasyonları ve ihtiyaçlarının değişerek artması nedeniyle YHT garları yapılması ihtiyacı doğdu. Kademeli olarak YHT hatlarının hizmete girmesiyle Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde inşa edilen mevcut Ankara Garı, mekansal kapasite ve büyüklük olarak ihtiyacı karşılayamadığından Ankara YHT Garı'nın yapılmasına karar verildi.
Türkiye'de 2023 vizyonuna uygun olarak 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı ve 8 bin 500 kilometre hızlı tren ağıyla donatılması hedefiyle 2014'te inşasına başlanan ve yüzde 86'lık ilerleme sağlanan Ankara YHT Garı, temmuz ayında tamamlanacak.
Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen Ankara YHT Garı, ilk etapta günlük 20 bin, ilerleyen zamanlarda ise günlük 50 bin yolcuya hizmet verecek. Yolcu taşıma ve hızlı tren işletmesiTCDD tarafından yürütülecek gar, hizmete girişinden itibaren 19 yıl 7 ay süre ile yüklenici firma tarafından işletilecek. İşletme süresi sonunda TCDD'ye devredilecek.
ANKARA, RAYLI SİSTEMİN MERKEZİ OLACAK
Ankara YHT Garı inşa edilirken, mevcut gar binası ve etrafındaki tesisler tarihe duyarlı planlama yaklaşımıyla korunarak yeni bir cazibe merkezi olarak yeniden yapılandırıldı. Tarihi değerinin korunmasına özen gösterilen gar, mimarisiyle, sosyal donatılarıyla ve ulaşım kolaylığıyla TCDD ve Başkent Ankara'nın prestij eserlerinden birisi olmaya aday olacak.
Ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek planlanan Ankara YHT Garı için günümüz mimari anlayışını yansıtan, şehrin dinamizmini simgeleyen bir proje geliştirildi. Yer altından iki, yer üstünden bir geçişle bağlantı yapılacak yeni gar Ankaray, Başkentray, Batıkent, Sincan, Keçiören ve Havaalanı metrolarıyla bağlantılı olacak.
UZAY ÜSSÜ GÖRÜNÜMLÜ GAR BİNASI
Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılan Ankara YHT Garı, 21 bin 600 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Günlük ortalama 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak. Garın iki katına 140 odalı 5 yıldızlı otel yapılacak, çatı katında ise restoran ve kafeler olacak. Tesisin zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 2 bin 500 araçlık kapalı otopark yer alacak.
Mevcut gardaki hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2'şer banliyö ve yük treni hattı yapılacak.
Ankara YHT Garı ile mevcut garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanıyor. İki gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Projeye göre, hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankaray'ın Maltepe istasyonundan yeni gar binasına içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak.
YHT Garı, ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek planlandı.
Gar ve çevresini başkent için cazibe merkezi haline dönüştürmeyi hedefleyen proje, günümüz teknolojisi ve mimari anlayışının yanında hız ve dinamizmi simgeleyecek ve TCDD'nin yeni vizyonunu temsil edecek şekilde tasarlandı.