1- Dosya masrafını 10 yıl geriye dönük olarak almak mümkün. Bunun için öncelikle ne kadar dosya masrafı ödediğinizi belgelemeniz gerekiyor. Bu belgeler ve yazacağınız dilekçe ile bankanıza başvurup, masrafınızın iadesini talep edin. Noter yoluyla da talepte bulunabilirsiniz.
2- Banka paranızı öderse sorun yok. Muhtemelen ödemeyecektir. Bu kez elinizdeki krediyle ilgili belgeleri bir dosya haline getirin.
3- Eğer yeterli belge yoksa, bankanızdan talep edin. Banka bunun için ücret isterse ödediğiniz ücretin dekontunu mutlaka alın.
4- Belgelerle birlikte kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetine müracaat edin.
5- Tüketici hakem heyetindeki matbu dilekçeyi doldurun, belgelerinizi de ekleyin. Delil olarak Yargıtay ve mahkeme kararlarını sunabilirsiniz.
6- Bundan sonra heyetin kararını bekleyin. Olumlu karar sonrası banka itiraz ederse üzülmeyin, mahkemelerden çıkan kararlar tüketici lehine.
7- Karar sonrası bankadan paranızı alın. Vermezlerse icra takibi başlatın.
8- Bu işlemleri her dosya masrafı ve diğer ücretler (kart aidatı, hesap işletim ücreti gibi) için ayrı ayrı yapın.
MAHKEME YOLU AÇIK
İadesini istediğiniz tutar 2 bin 320 TL'den az ise tüketici ilçe heyetine, 2 bin 320 ile 3 bin 480 TL arasında ise tüketici il hakem heyetine başvuracaksınız. İl hakem heyetleri, Gümrük Bakanlığı il müdürlüklerinde bulunuyor. Eğer iadesi istenen tutar 3 bin 480 TL'den fazla ise tüketici mahkemelerine dava açabilirsiniz.
BANKADA OYUN ÇOK
Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, bazı bankaların dosya masrafının belgesini isteyen müşteriden havale ile 50-100 lira istediğini belirterek, şöyle konuştu: "Böylece tüketiciye hizmet vermiş ve karşılığında bir ücret almış gibi görüntü vermeye çalışıyorlar."
ÖZLEM KAMER TERCANLI