Yaklaşık 3.7 milyon gencin Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunu silen hükümet, bu konuda yeni bir adım daha atıyor. Hükümet GSS kapsamında bulunan 3 milyon kişinin primlerini düşürecek bir çalışma başlatıyor. Buna göre okumayan, çalışmayan ve aile içindeki geliri asgari ücretin üçte birini aşanlardan alınan GSS primlerinde sadeleşmeye gidilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 65 TL, 195 TL ve 395 TL olarak uygulanan GSS primlerinin tekleştirileceğini açıkladı. Tekleştirilecek prim tutarının en alt oran olan 65 liranın altında olacağını dile getiren Soylu "Bu önemli bir adım ama bu adımın peşinden bunu güçlendirecek önemli değişiklikler de geliyor" dedi.
7.3 MİLYON YEŞİL KARTLI
Soylu, 65 liranın altında olacak prim tutarıyla, kapsamdaki kişilerin genel sağlık sigortasından daha iyi istifade ettirilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Tekleşen prim sistemiyle birlikte prim borçlu sayısının azalması bekleniyor. Bakan Soylu, tahsilat kabiliyetinin çok az düzeyde olduğunu ifade ederek, "Ortalaması yüzde 6. Bu bizim açımızdan da problemli ve sürdürülebilir değil" tespitini yaptı. Genel Sağlık Sigortası'ndaki yeni düzenlemeyi açıklayan Bakan Soylu "Özellikle GSS'de yaklaşık 10 milyon 50 bin aktif sigortalı olmayıp, aynı zamanda aktif sigortalının yükümlülüğünde bulunmayan ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi kriterleriyle belirlediği, primlerinin de buna göre oluştuğu bir kitle var. Bizim C1 dediğimin Yeşil Kart'lılardan oluşan 7 milyon 300 bin kişi bulunuyor. Bir de asgari ücretin belirli bir bölümü, onun üstü ve onun daha üstü olan gelir skalasına göre belirlenen bir sağlık sistemimiz var. Burada prim tekleştirmesine çalışıyoruz. Bu durum 2 milyon 900 bini aşkın insanı ilgilendiriyor" dedi.
YENİ SİSTEME GEÇİLİYOR
Lise ve üniversite mezunlarının 2 yıllık GSS'li sayıldığını, 25 yaş altı 3 milyon 700 bin kişinin genel sağlık sigortası borçlarının silindiğini hatırlatan Bakan Soylu "Yeni bir sisteme adım atıyoruz. Buradaki gelir belirlemeyi SGK, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan kendi üzerine aldı. Hükümetin buradaki amacı özellikle sosyal koruma içerisinde bulunan vatandaşlarımızın iyi tespiti, bunların istihdama kazandırılması ve sosyal koruma içerisinde bulunana ve diğer sigortalı olmayanların GSS kapsamından çok daha iyi istifade ettirilmeli. Temel amaç bu" değerlendirmesinde bulundu.
HERKESE TAZMİNAT HAKKI
Bakan Soylu, Ankara'daki mesleki yeterlilik performans sınavında denetim yaptı. Denetim sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Soylu "Bugün Türkiye'de her 100 kişiden 86'sı kıdem tazminatı alabiliyor. Bizim görevimiz 100 kişiden 100 kişinin kıdem tazminatı almasını sağlayabilmektir. 100 kişiden 65'i alamadığı kıdem tazminatı için mahkemelere bile başvurmuyor" diye konuştu.
GSS PRİMİ KİMLERDEN ALINIYOR?
GSS primi, 18 yaşın üstünde okumayan ve çalışmayan kişilerden gelir testi sonucu hesaplanan aile içi gelirinin gelirlerinin yüzde 12'si olarak tahsil ediliyor. Ancak tahsil edilecek primlerde hesaplanırken asgari ücret devreye giriyor. Halen aylık aile içi geliri brüt asgari ücretin (1.647 TL) üçte birinden (549 TL) az olan 65.88 TL, aylık geliri brüt asgari ücretin üstünde olanlardan 197.64 TL, aylık geliri brüt asgari ücretin iki katından fazla olanlardan ise 395,28 TL prim tahsil ediliyor.