Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin
(TZOB) verileri, Mart'ta
market fiyatlarının yine
cep yaktığını ortaya
koydu. Mart ayına
ilişkin verileri açıklayan
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticide ve
markette en fazla fiyat
artışının portakalda,
en çok fiyat düşüşünün
markette yeşil soğanda,
üreticide ise salatalıkta
gerçekleştiğini belirtti.
Bayraktar, markette
37 ürünün 19'unda,
üreticide ise 33 ürünün
24'ünde fiyatların
gerilediğini veya
değişmediğini ifade etti.
Markette 18, üreticide
9 üründe fiyat artışı,
markette 12, üreticide
11 üründe fiyat düşüşü
olduğuna değinen
Bayraktar, market
fiyatlarında, havuç,
maydanoz, pirinç, kuru
kayısı, kuru üzüm,
mısırözü yağı ve toz
şeker fiyatında değişim
görülmezken, fiyat
düşüşünün yüzde 33.46
ile en fazla yeşil soğanda
meydana geldiğini anlattı.
Bayraktar, "Markette
en fazla fiyat artışı yüzde
36.75 ile portakalda
görüldü. Portakaldaki
artışı yüzde 28.15 ile
karnabahar, yüzde 27.93
ile sivri biber, yüzde
16.27 ile domates takip
etti" dedi.
UÇURUM VAR Mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla
yüzde 485.24 ile elmada olduğunu belirten
Bayraktar, "Elmayı,
yüzde 451.11 ile kuru soğan,
yüzde 398.33 ile kuru kayısı,
yüzde 273.85 ile kuru incir,
yüzde 268.06 ile lahana izliyor" diye konuştu.
İSTANBULLULAR'I BİBER YAKTI İstanbul'da geçen ay perakende fiyatı en fazla artan ürün yüzde 27.08 ile sivri biber oldu. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, geçen ay 242 ürünün 77'sinin perakende fiyatı artarken, 30 ürünün fiyatı düştü, 135 ürünün fiyatı değişmedi. Sivri biber Mart ayı itibarıyla yüzde 27.08 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Fiyatlarında artış olan diğer ürünler yüzde 18.11 ile muz, yüzde 16.57 ile mandalina ve yüzde 13.73 ile akide şekeri olarak sıralandı.
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN