Türkiye referandumda oyunu kullandı, belirsizliğin kalkmasıyla
gündem ekonomi ve önemli reformlar oldu. Bugünden itibaren ekonominin iki temel ayağında reformlar ve ekonomik canlanmayı daha da güçlendirecek yeni destek ve teşviklerin geliştirilmesi yer alacak. Ekonomide birçok önemli başlık da bu haftadan itibaren şekillenmeye başlayacak. İşte önümüzdeki döneme damgasını vuracak adımlar:
VERGİLER İNECEK
Beyaz eşyada
ÖTV, mobilyada
KDV indiriminde sürenin Eylül ayına kadar uzatılmasına yönelik düzenleme de yürürlüğe girecek.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'na yönelik revizyon çalışması yapılacak.
Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın 'hem yatırımcı hem satıcı hem de alıcı için yük' olarak nitelendirdiği KDV sistemi, 3 ay içinde sektörün beklentileri de dikkate alınarak gözden geçirilecek.
'
Üretim Reform Paketi' olarak adlandırılan düzenleme ile kamu sermayeli kuruluşlara yönelik reformun hazırlıkları da tamamlanacak.
'
Süper teşvik' olarak da adlandırılan ve yatırımcıya birçok kalemde önemli teşvikler sunan '
Proje Bazlı Teşvik Sistemi' için başvurular alınarak, değerlendirmeleri yapılırken, uygulamanın ilk örnekleri
16 Nisan sonrası hayata geçirilmiş olacak.
Ekonomi Bakanlığı, ihracatın artırılması için potansiyeli yüksek sektörleri mercek altına almaya devam edecek. İhracatın artırılması için mevcut teşviklerin etkin şekilde kullandırılmasına ağırlık verilecek.
'
Türkiye Uzay Ajansı Kurulması ve Uzaya Yönelik Faaliyetlerin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı' Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Tasarının yasalaşmasıyla Türkiye uydu üreten, fırlatan ve ihraç eden bir ülke olacak.
Teknik görüşmeleri devam eden
AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi çalışmalarına da
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci liderliğinde hız verilecek. Güncelleme için teknik görüşmelerin Haziran'da, çalışmaların tümünün gelecek yıl sonunda tamamlanarak, güncellenmiş anlaşmanın 2019'da yürürlüğe girmesi hedefleniyor. AB ile bu süreç devam ederken, Brexit kararı alan
İngiltere ile de Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmeleri devam edecek.
İKİNCİ EMEKLİLİK
3'lü devlet katkısı teşviği içeren ve 45 yaş altı çalışanları kapsayan otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kademe kademe yaygınlaşacak. Bin ve üzeri çalışanı olan işyerlerinin ardından ikinci aşama başladı. Kamu çalışanları ve 250-999 arası çalışanı olan işyerlerindeki personel, sisteme dahil oldu.
TAŞERONA KADRO
Kamu personel rejimi değişikliği ile kamuda çalışan 720 bin taşeron işçinin de sorunları çözülecek. Taşeronlar bu sistem içinde yerlerini alacak ve kadrolu hale gelecek.
ARABULUCU KOLAYLIĞI
Çalışanları ve işverenleri mahkeme kapılarından kurtaracak arabuluculuk sistemi devreye girecek. Yıllarca süren iş mahkemesi davaları ve alacak sorunları birkaç gün içinde çözülecek.
BORÇLAR SİLİNİYOR
Başbakan Binali Yıldırım'ın müjdesini verdiği yeni
yapılandırma kanunu için de bu hafta düğmeye basılacak. Düzenlemenin
Mayıs'ta yasalaşması bekleniyor. Düzenlemeyle Temmuz 2016'dan 2017 Mart sonuna kadar olan vergi, prim ve ceza gibi borçlara yapılandırma imkanı gelecek. Daha önceki yapılandırmaya başvurmayanlara ya da ödeme yapmadığı için sistem dışı kalanlara da ikinci bir şans tanınacak. Peşin ödemeye indirim, 36 aya taksit imkanı bu yapılandırmada da olacak.
Yapılandırma yasa tasarısında, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yönelik önemli bir düzenleme de yer alacak. Bu mükellefler zora düştüklerinde kanun beklenmeden
yapılandırma imkanı sağlanacak.
ÇALIŞANLAR KAZANACAK
HERKESE TAZMİNAT: Çalışanların
kıdem tazminatı sorununun çözümü için çalışmalar hızlandırılacak.
Kıdem Tazminatı Fonu sistemi, işçi ve işveren sendikalarıyla masaya yatırılacak. Bu yıl içinde
herkesin tazminat alacağı bir sistemin kurulması öngörülüyor. Yeni sistem, Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasını içeriyor. Edinilen bilgiye göre, yeni işe girenler fon sistemine direkt geçiş yaparken, mevcut çalışanlara tercih imkanı sunulacak. Tazminatta geriye dönük haklar korunacak. Her çalışanın
bireysel kıdem hesabı olacak. İşveren bu hesaba her ay para yatıracak. Çalışanlar hesapta biriken parayı takip edebilecek.
MEMURA YENİ YASA: Kamudaki verimliliği artıracak, çalışan memurun hakkını alacağı
kamu personel reformu çalışmalarına hız verilecek. Yıllardır yamalı bohçaya dönen, kamu çalışanlarını a, b, c, d, e diye sınıflandıran
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu tarihe karışacak. Yeni kamu personel rejimi ile çalışan memurun hakkını alacağı, ayrımların ortadan kaldırılacağı, kamuda iş barışının sağlanacağı bir sistem gelecek.