Yenilikçi girişimciye 360 bin TL destek

Girişimcilik Destek Programı, 1 Ocak itibariyle yerini Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’na bırakacak. İmalatçı, yenilikçi iş yapacak girişimcilere 360 bin, diğer sektörlerde faaliyet göstereceklere ise 60 bin liraya kadar destek sağlanacak.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :22 Kasım 2018
Yenilikçi girişimciye 360 bin TL destek

İÇİNDEKİLER

Girişimcilere destek yeni yılda artarak sürecek. KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Girişimcilik Destek Programı'nın, yeni vizyonları doğrultusunda ve girişimcilerden gelen taleplerin dikkate alınması ile verilen karar çerçevesinde 1 Ocak itibariyle yerini Girişimciliği Geliştirme Destek Programı'na bırakacağını söyledi. Yeni Girişimci Programı ile imalatçı ve teknoloji tabanlı girişimciliğe daha yüksek miktarda destek sağlanacağını belirten Uzkurt, bu sayede ülke ekonomisinin ihtiyaçlarına daha etkin katkı sağlanacağını ifade etti.
TUTARLAR ARTTI
50 bin lira hibe ve 100 bin lira geri ödemeli olarak uygulanan destek üst limitlerinin yeni program ile artırıldığını, imalatçı ve yenilikçi iş yapacak olan girişimcilerin 360 bin liraya kadar, diğer geleneksel sektörlerde faaliyet gösterecek girişimcilerin ise sağladığı istihdam performansına göre 60 bin liraya kadar destek alabileceklerini açıklayan Uzkurt, şöyle konuştu: "Programın destek oranı artırılarak yüzde 75 olarak belirlendi. Kadın, genç, gazi, engelli ve şehit yakınları için pozitif ayrım gözetilmeye devam edilecek. Tüm başvuru ve ödeme süreçleri e-Devlet'ten yapılacak."
GELENEKSEL GİRİŞİMCİ PROGRAMI
Başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içinde kurulmuş olan işletmelere destek sağlanacak.

● Kuruluş desteği kapsamında gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için 5 bin, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için 10 bin lira hibe sağlanacak.
● Performans desteği kapsamında işletmelerin çalıştırdıkları personele ilişkin SGK'ya ödedikleri prim gün sayıları için hedeflenen asgari rakamlara ulaşmaları durumunda hibe olarak destek sağlanacak. Desteğin ilk yılında toplam 180-539 prim günü sağlayan işletmelere 5 bin, 540-1079 prim günü sağlayan işletmelere 10 bin, 1080 ve üstü prim günü sağlayan işletmelere 20 bin lira hibe ödemesi yapılacak. Desteğin ikinci yılında toplam 360-1079 prim günü sağlayan işletmelere 5 bin, 1080-1439 prim günü sağlayan işletmelere 10 bin, 1440 ve üstü prim günü sağlayan işletmelere 20 bin lira hibe destek ödemesi yapılacak. Asgari prim gün sayısına ulaşan işletme için girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5 bin lira eklenecek.
İLERİ GİRİŞİMCİ PROGRAMI
Başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içinde kurulmuş olan, 'İleri Girişimci Programı Kapsamındaki Faaliyet Konuları Tablosu'ndaki alanlarda bulunan işletmelere destek sağlanacak.

● Kuruluş desteği kapsamında gerçek kişi statüsünde kurulmuş işletmeler için 5 bin, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olanlar için 10 bin lira hibe sağlanacak.
● Performans desteği kapsamında işletmelerin çalıştırdıkları personele ilişkin SGK'ya ödedikleri prim gün sayıları için hedeflenen asgari rakamlara ulaşmaları durumunda hibe olarak destek sağlanacak.

● Yüzde 75 destek oranı ile makine teçhizat ve yazılım desteği verilecek. Bu kapsamda işletmelere geri ödemesiz olarak 100 bin liraya kadar hibe sağlanacak. Geri ödemesiz desteğin üst limiti; işletmenin orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda 200 bin, yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda 300 bin lira olacak.
● Destekleme kararı verilen makine, teçhizat ve yazılımın; Yerli Malı Tebliği'ne uygun alınmış ve fatura tarihi itibariyle güncel yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, destek oranına yüzde 15 ilave edilecek.

● Orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu ihtiyaçları için yüzde 75 oranında 10 bin liraya kadar destek sağlanacak.