AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: (15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden yasak geçişlerle ilgili cezalar) Bu kararı konuştuk İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle, düzeltiyorlar. İnşallah bundan böyle birinci sınıfa giden ister taksi, ister Doblo veya benzeri araçlar olsun herhangi bir şekilde cezalı geçiş sayılmayacak. Böylece vatandaşlarımızın, İstanbulluların mağduriyeti de bitmiş olacak.
Köprü ve otoyollardan (otobandan) kaçak geçiş cezası nedir, ne kadardır?
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) gişelerinden kaçak geçiş cezaları ile ilgili şikayetler bitmek bilmiyor. Özellikle vatandaşlar geçiş ihlali cezalarının oldukça yüksek olduğundan yakınıyorlar. OGS ve HGS gişelerinden kaçak geçen kişilere geçişten kaynaklanan ücretin tam 11 katı ceza uygulanmaktadır. Yani 10 TL geçiş ücreti olan bir köprüden kaçak geçerseniz 110 TL ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz. Ancak bu duruma düşmemek ve cezadan kurtulmak için de bir yol mevcuttur. Ayrıca bu durumları aşağıda vermiş olduğumuz bağlantılardan daha detaylı öğrenebilirsiniz.
Köprü ve otoyollardan kaçak geçersek ne yapmalıyız?
Kaçak geçiş yani geçiş ihlali yapmanız durumunda geçiş yaptığınız tarihten 15 gün içerisinde hesabınıza bakiye yüklerseniz, ceza tutarı hesabınıza yansımaz ve bakiyenizden düşülür. Şayet OGS veya HGS olmamasına rağmen ücretli olan köprü ve otoyoldan geçiş yaptıysanız da OGS veya HGS satın alarak ceza ödemekten kurtulabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir durum vardır. Şayet HGS gişesinden geçiş ihlali yaptıysanız HGS, OGS gişesinden kaçak geçiş yaptıysanız da OGS almanız gerekmektedir. Aksi durumunda ceza ödemek zorunda kalırsınız. Bu duruma dikkat ederek OGS veya HGS satın almalısınız.
Köprü ve otoyollardan kaçak geçiş cezasına nasıl nereden itiraz edilir?
Çok sayıda vatandaşa da köprü ve otoyollardan ücretli geçiş yapmamasına rağmen çeşitli sebeplerden dolayı yanlış cezalar uygulanabiliyor. Bu gibi durumlarda hemen itiraz işlemlerini gerçekleştirmeli ve sonuç alamamanız durumunda da cezalarında, 2 bin 400 TL'nin altında olan cezaları kaymakamlıklarda bulunan İlçe Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak itiraz edebilirler. 2,400 ila 3,610 Lira arasındaki cezalar için İl Tüketici Hakem Heyetine, 3,610 Lira üzerinde olanlar da Tüketici Mahkemeleri'ne dava açabilirsiniz.