Kamu işçileri için toplu görüşme süreci başladı. Hükümet yetkilileri ile işçi tarafı arasında geçecek görüşmeler sonrasında kamuda çalışan kadrolu işçilerin hakları netlik kazanacak. Kamu işçilerine talep edilen zam oranları, toplumsal haklar, mali yardımlar ve diğer taleplerin yanı sıra masada taşeron konusu da bulunuyor.
TİS GÖRÜŞMELERİNDE TAŞERON DETAYI
Kamuda çalışan 200 bin kadrolu kamu işçisi için Türk İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay ile Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ilk görüşmeyi gerçekleştirdiler. Bu görüşmenin ardından ise Türk İş Sendikası işçiler için taleplerini hükümete bildirdi.
İşçi sendikası tarafından tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 TL zam. Bu zamma ek olarak ilk altı ay yüzde 15, iki, üç ve dördüncü altı aylarda da enflasyon artı 3 puan refah payı, aile yardımı ve her yılın Mayıs ayında ödenmek üzere 1500 TL ikramiye ödendi.
Bunun yanında TİS görüşmelerinde ayrıca taşeron işçilerde gündeme geldi. Türk-İş heyeti tarafından öncelikli konulardan birisi KİT işçileri. İşçi sendikası bu işçilerin de kadroya alınmasını talep edecek. Bunun yanında kadroya alınan taşeron işçiler içinde zam, mali ve özlük hakların iyileştirilmesi için bu talepler arasında olacak.
Taşeron Paylaşımı: KİT'lere Kadro..
Öz Gıda İş Sendikası tarafından 20 Nisan 2019 tarihli paylaşılan haberde , Kamu İktisadi Teşebbüsleri bünyesinde çalışmakta olan taşeron işçilere kadro ile ilgili son bilgiler paylaşıldı. KİT taşeronlarına kadro verilmediğinin belirtildiği açıklamada KİT'lerin 2019 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı'na alındığına yer verildi. Taşeronların kadroya alınmasında KİT ve ilgili bakanlıkların ihtiyaçları belirleyici olacağının belirtildiği açıklamada, KİT'lerde çalışan taşeron işçilerin de kadrolu olmasına bu şekilde olanak sağlanacağına yer verildi.
Buna göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılmakta olan taşeron işçilerden , 696 sayılı KHK 'ya göre 4 Aralık 2017 itibarıyla 2 yıl kesintisiz olarak çalışan ve çalışmaya devam edenlere kadro verilecek.
Sendika tarafından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
"KİT'lerin strateji ve istihdam koşulları, Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlendi. Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, KİT'lerin tüm işletmecilik faaliyetlerinde verimliliği ve kârlılığı artıracak tedbirler alınacak. Karara göre içeriden personel ihtiyacının karşılanamaması halinde, 2018'de ayrılan personel sayısının en fazla yüzde 75'i kadar personelin açıktan veya naklen atanması mümkün olacak.