Milyonlarca emekli ve memurun kulağı duyurulacak olan haziran ayı enflasyon açıklamasındaydı ve TÜİK bugün o rakamları açıkladı. Memur maaşları ve emekli memur aylıkları yüzde 6 oranında, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları da yüzde 5.01 oranında zam geldi.
TÜİK haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, 2019'un ilk yarısında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 5.01 arttı. Bu artışla 2000 öncesi emeklilerde en düşük SSK aylığı bin 888 TL'den bin 983 TL'ye, 2000 sonrası emeklilerde en düşük SSK aylığı bin 125 TL'den bin 181 TL'ye yükseldi. Memurlara verilen destek ödemelerinde de zam olacak. Bu bağlamda kime ne kadar zam yapıldı detayları haberimizde yer almaktadır.
MEMUR MAAŞLARINA YÜZDE 6 ZAM
Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 6 oranında zam yapılacak. Böylece en düşük memur maaşı 3 bin 512 liradan 3 bin 723 liraya, en düşük emekli memur aylığı da 2 bin 379 liradan 2 bin 522 liraya yükselecek.
İŞTE KADEME KADEME MEMUR MAAŞLARI
DİĞER ÖDEMELER DE ARTACAK
Eşi çalışmayan kamu personellerine aylık 278.69 TL , 0-6 yaş arasındaki her çocuk için 65,30 , 6 yaş üzeri çocuk için ise 32.65 TL ödeme yapılmaktadır. Merkez Bankası 'nın beklenti anketi sonrası maaş zam oranı belli olurken , memurlara verilen bu destek ödemelerinde de zam olacak.
Zam tahminine göre Temmuz 2019 'dan sonra eş yardımı 298,03, çocuk yardımı da 0-6 yaş arası her çocuk için 69,83, 6 yaş üstündeki çocuklar için 34,92 liraya çıkacak. Halen eşi çalışmayan, 0-6 yaş arası 2 çocuğu olan memur aylık 409,29 lira alıyor. Bu tutar yüzde 6.94'lük artışa göre 437,69 lira olacak. 5 aylık enflasyona göre, ise memurların Temmuz zammı yüzde 0.99 enflasyon farkıyla yüzde 5.99'a ulaşmıştı.
Memur nasıl olunur?
Herhalde şimdiye kadar "Memur ol, daha rahat bir yaşantın olsun." ya da " Memur ol iş kaygın olmasın, düzenli maaşın yatsın." Gibi sözleri duymayanınız yoktur. Çünkü ülkemizde memurluk garanti bir meslek olarak görülmekte ve akabinde devlet güvencesi altında tutulduğu için de oldukça çok tercih edilmektedir. Hali hazırda memur olarak çalışan kişilerin sayısına baktığımızda bu durumu da desteklediğini görmekteyiz.
NASIL DEVLET MEMURU OLUNUR?
Devlet memuru olmak için kişilerden genel ve özel şartlar talep edilmektedir. Öncelikle bir kişinin devlet memuru olabilmesi için kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunludur. Bunun dışında devlet memuru olacak kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Geçmiş senelerde bu konuda bir üst yaş sınırı da bulunmaktaydı. Ancak artık her yaştan kimse devlet memuru olabilir. Bu husus kurumlara bağlıdır. Kimi kurum 30 yaşını doldurmuş olmamak, kimi kurum 40 yaş, kimi kurum da 65 yaşına kadar olan kişileri memur olarak görevlendirebilmektedir.
Memurlar ne iş yaparlar?
Memurların yapmış oldukları işler yani görevleri çalıştıkları kuruma göre farklılık göstermektedir. Çoğu memur masa başı dediğimiz işlerde görev alsa da, çok sayıda memur da sahada görev alabilir. Yani memurların yapmış oldukları işlerden bahsedebilmemiz için hangi kurumda ve hangi kadro pozisyonda çalıştığına bakmak gerekmektedir.