4/D 4A 4C kamu işçi zammı kaç para? 10 Temmuz kamu işçisi son dakika toplu iş sözleşmesi zam oranı ne kadar?

10 Temmuz kamu işçisi son dakika toplu iş sözleşmesi zam oranı ne kadar? 4D 4A 4C kamu işçi zammı kaç para? Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde yaklaşık olarak 200 bin kamu işçisi bulunuyor. Kamu işçileri ise toplu iş sözleşmesi kapsamında ne kadar zam yapılacağını araştırıyorlar. Konu ile ilgili olarak Türk İş tarafından zam talebi Bakanlığa sunuldu. Peki kamu işçilerine ne kadar zam yapılacak? Kamu işçisinin zam maratonu başladı. Yüz binlerce kamu çalışanının gözü toplu iş sözleşmesinde. Türk-İş, taşeron işçilerin de sözleşme kapsamına alınmasını istedi ve istediği zam teklifini sundu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bugün saat 15.00'de zam teklifine yanıt verecek.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :10 Temmuz 2019 , 09:05 Güncelleme Tarihi :10 Temmuz 2019 , 09:05
4/D 4A 4C kamu işçi zammı kaç para? 10 Temmuz kamu işçisi son dakika toplu iş sözleşmesi zam oranı ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Kamuda zam pazarlığı yapıldı. Hükümet ilk 6 ay için yüzde 5 ikinci 6 ay için yüzde 4 teklif etti. Yaklaşık 200 bin kamu işçisi için pazarlık geçen hafta başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sendikaların taleplerini alırken, adil bir sonuca varılacağını söyledi. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde bulunan yaklaşık 200 bin kamu işçisinin merakla beklediği toplu iş sözleşmesinde sona gelindi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamu işçilerinin ücret artış teklifini Bakan Selçuk'a sunmuştu. Türk-İş en düşük aylık brüt ücretin 3 bin 500 liraya çekilmesini ve bu ücretlere 300 lira iyileştirme yapılmasını istedi. Peki 10 Temmuz kamu işçisi son dakika toplu iş sözleşmesi zam oranı ne kadar? 4D 4A 4C kamu işçi zammı kaç para?

Hükümetin kamu işçisine yönelik zam teklifi belli oldu

Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçinin 2019-2020 döneminde alacağı ücret zammının belirleneceği Toplu İş Sözleşmeleriyle ilgili ikinci toplantı bugün yapıldı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay yaptığı açıklamada, "3 bin 500'ün altında ücret alanlara 60 TL, ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ay yüzde 4 enflasyon teklif edildi. Biz de sayın Bakan'a teşekkür ettik" dedi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, hükümetin kamu işçisine yönelik zam teklifini sundu. Tarafların ikinci kez bir araya geldiği toplantı sonrası açıklama yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "3 bin 500'ün altında ücret alanlara 60 TL, ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ay yüzde 4 enflasyon teklif edildi. Biz de sayın Bakan'a teşekkür ettik" dedi.

Atalay, "Ağustos sonuna kadar ya imzalayacağız ya da grev. Yasalar ne emrediyorsa onu yapmakla mükellefiz. Teklifin kabul edilecek bir yanı yok" diye konuştu. Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santralleri başta olmak üzere kamudaki yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmelerinin yürürlük sürelerinin dolması üzerine hükümet ve Türk-İş, yeni sözleşme için geçen hafta masaya oturmuştu.

Kamu işçileriyle ilgili söz konusu Toplu İş Sözleşmeleri, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu sözleşmelerin çerçevelerini de belirlemesi açısından da önem taşıyor.

TÜRK-İŞ EN DÜŞÜK İŞÇİ ÜCRETİNİN BRÜT 3500 TL OLMASINI TALEP ETTİ

Hükümet ve Türk-İş yetkilileri arasındaki ilk görüşmede Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'ne dair taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sunmuştu. Türk-İş'in, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payını içeren talebine karşılık Bakan Selçuk "İnşallah uzlaşıyla kamuda çalışan işçilerimizin mali haklarını, imkanlar çerçevesinde düzenleyerek nihai bir sonuca ulaştıracağız" değerlendirmesinde bulunmuştu.

4D NEDİR?

4D (A),(B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir

4/D İşçi Kadrosu Nedir?

(4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun "İstihdam Şekilleri" başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. 657 sayılı Kanunun 4/D bendine göre bu işçiler;

Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan sürekli (daimi) işçiler ve
Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan mevsimlik (6 aya kadar çalışan) işçilerdir.
4/d kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.

4/D İşçilerinin Kadro Garantisi Var mı?

Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle 4/D bendinde kamuda istihdam edilen işçiler, ilgili yasa ve işyeri kurallarına uyduğu müddetçe emekli olacağı tarihe kadar çalışmasında bir engel yoktur. Bu açıdan 4/D işçilerinin kadro garantisi olduğu söylenebilir. Ancak aşağıdaki hallerde işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi mümkündür.

4A NEDİR?

Ülkemizde çalışmakta olan vatandaşların sosyal güvencelerden yararlanabilmek ve emekliliklerini garanti altına alabilmek ve devlet tarafından istihdamın kontrol altında tutulabilmesi için çeşitli sistemlere bağlı olarak çalışmaktadırlar.

4/A olarak yer alan eski sistemde, SSK' ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. İş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaktadır. 4/a olan kavram daha sonra 5510 sayılı yeni yasa ile SGK kapsamında yer almıştır. SGK kapsamında olanları kapsayan bu kola 4 A denilmektedir.

Bu noktada ülkemizde yer almakta olan Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı sistemleri artık yeni çıkan yasa ile tek bir çatı altında toplanarak SGK olarak geçerli olmaktadır. Tek çatı altında toplanan bu sistemler isimlerini de değiştirmiştir. Bu neden ile artık SGK ile ilgili olan işlemlerde SGK 4A nedir gibi sorunlar ile karşılaşılabilmektedir.

4C NEDİR?

Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.