19 Temmuz Dolar/TL ne kadar oldu? İşte güncel dolar kuru

İşte dolarla ilgili merak edilenler haberimizde... Pentagon'dan dün gece gelen "Türkiye ile F-35 işbirliği askıya alındı" açıklamasına karşın, dolar/tl kurunda olumlu seyir sürüyor. Dolar/TL, 5,70'in altında hareket ediyor. Bankalararası piyasada dün 5,70'in altına inen dolar bugün 5,67 seviyesinde işlem görüyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :19 Temmuz 2019 , 09:17 Güncelleme Tarihi :21 Temmuz 2019 , 09:21
19 Temmuz Dolar/TL ne kadar oldu? İşte güncel dolar kuru

İÇİNDEKİLER

Dolar - euro kaç TL? 18 Temmuz 2019 Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum. Euro/TL, 6,37 seviyesinde seyrediyor. ABD ile ilişkilerin yakından izlendiği piyasalarda Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapacağı faiz toplantısı kurun yönünde belirleyici olacak. Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Uysal'ın ilk toplantısında faizde nasıl adım atacağı merak ediliyor. Dolarda son dakika... Dolar ABD'de beklentilerin üzerinde gelen perakende satış verisinin ve sterlinin Brexit endişeleriyle değer kaybetmesinin ardından güçlü seyrediyor. Dolar endeksi dün yüzde 0.5 yükseldikten sona bugün büyük değişiklik göstermeyerek 97.365'de bulunuyor. Peki, bugün euro ve dolar ne kadar oldu? İşet 19 Temmuz güncel döviz kurları....

Fed kararının ardından başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere piyasalara hakim olan pozitif hava sürüyor. Bir süre 3 faiz artışı beklentisinden artık 3 faiz indirimine dönen piyasalarda gelişen ülke paraları dolar faizinin düşecek olmasıyla dolar karşısında değer kazandı. Dolar/TL dün 5,71'li seviyelerdeydi ve bayramda sığ piyasada yaşanan hareketin ardından en düşük seviyesine geriledi.Analistler, Fed kararının ardından TCMB cephesinde de faiz indirimi için alan açıldığını ve enflasyon hedefinden sapmadan indirimin kademeli olarak gelecek toplantılarda gerçekleşebileceğini belirtiyor.


DÖVİZ YORUMLARI NEDİR? 18 TEMMUZ 2019 PERŞEMBE

ABD'den iyi gelen veriler ve Trump'ın Çin'e daha fazla ek gümrük vergisi uygulanabileceğine dair açıklamasına karşın risk iştahında bozulma gözlenmiyor. Halihazırda Fed başta olmak üzere diğer majör merkez bankalarından piyasa dostu adımların devam edebileceği beklentileri piyasaları desteklemeye devam ettiği söylenebilir. Bu kapsamda, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde ise baskının sınırlı kaldığını izliyoruz. TL'de ise sakin görüntü devam ediyor. 25 Temmuz'daki PPK toplantısında daha güçlü faiz indirimlerinin gerçekleşebileceğine yönelik beklentiler artarken, S-400 konu başlıklı haber akışı yakından izlenmeye devam edildiği ortamda ülke risk primimizdeki kısmi iyileşme devam ediyor.

5 yıllık CDS 390'ın altına kadar geriledi.Bu gelişmeler kapsamında, kurda mevcut fiyatlamalar bugün de devam edebilecekken, 5,6850 – 5,7350 bant hareketi izlenebilir. Söz konusu bandın dışında, aşağıda 5,65, yukarıda ise 5,76 seviyeleri izlenebilir. Veri tarafında, bugün TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde haziran ayı TÜFE verileri, TSİ 15.30'da ise ABD'de haziran ayına ilişkin konut başlangıçları ve inşaat izinleri izlenecek.

DOLAR HANGİ ÜLKELERDE PARA BİRİMİ OLARAK KULLANILIYOR?

Dolar, günümüzde ABD, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda başta olmak üzere birçok ülkenin para birimi. ABD doları ise ABD'den başka Ekvador, Marshall Adaları, Zimbabwe, Palau, Micronesia, Doğu Timor ve El Salvador gibi ülkelerde, Avustralya doları ise Nauru ve Kiribati gibi ülkelerde de kullanılıyor.

DOLARIN TARİHÇESİ

İspanyolların o dönem Amerika kıtasını keşfetmesi ve gittikçe büyümesi İngilizlerin büyük ilgisini çekiyordu. Kuzey Amerika'daki İngiliz koloniler bağımsızlıklarını elde etmeden önce İspanyollarla anlaşma imzalamaya karar verdiler. Bu ticari anlaşma sonucu İngilizler büyük gelir elde etti ve bağımsızlığını elde etti. İngilizlerin bu sırada bir karar vermesi gerekiyordu. Ya kendi para birimlerini kullanacakları ya da İspanyolların kullandığı doları. Ticarette daha fazla zorluk yaşamamak için İngilizler doları kullanmayı tercih etti ve 1690 yılında ilk kağıt paralarını bastılar.

1739 yılına gelindiğinde ise Benjamin Franklin'in Philadelphia'da bulunan matbaasında doğa manzaralı kağıt dolar basmaya başladılar. Fakat bu dolarlar sahtesi olmasın diye kabartmalı olarak basılıyordu.

1785 yılına gelindiğinde ise dolar resmi olarak ABD'nin para birimi oldu. 1792 tarihinde çıkan bir kararla birlikte dolarlar artık ABD darphanesinde basılmaya başlandı

Dolar resmi para birimi oldu fakat başka ülkelerde dolaşıma girmesine epey bir zaman vardı. Ta ki 1861 yılına gelene kadar. 1861 yılında ilk ABD bankotu dolaşıma girdi. 1861 yılından günümüze kadar basılan tüm ABD banknotları da geçerli sayılıyor.

1913 yılına gelindiğinde ise Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankası olan Federal Reserve Bank'ı ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka da, Amerikan Merkez Bankası Banknotları adlı yeni paraları dolaşıma sunmaya başladı. Sahteleri olmasın diye 7 ile 10 yıllık belirli periyotlarda basılan dolar en son 2010 yılında basıldı.