ÇALIŞANLARIN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ VE GEREKLİ EVRAKLAR
İlk olarak SGK'ya yaş ve prim durumunuzu (kimliğinizde beraber giderek )bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirimden sonra emeklilik için uygun kriterleri taşıyorsanız 'emekli olur' yazısı alırsınız. Bu yazıda 'emekliliğe hak kazandığınız tespit edildi' yazmalıdır. Aynı evrakın alt kısmında not olarak bu evrakı çalıştığınız işyerinin İnsan Kaynakları departmanına teslim etmeniz gerektiği de bildirilir. Bu evrak ile beraber iş yerinizden alacağınız işten çıkış belgesi ile beraber tekrar SGK'ya müracat etmeniz istenir.
SGK'ya 2. müracatınızda iş yerinizden aldığınız çıkış belgesi ile Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi doldurmanız gerekiyor. Formu doldurup teslim ettikten sonra SGK tarafından 'Yaşlılık Tahsis No'nunuzun yer aldığı bir kart almanız gerekiyor. Bu no emeklilik müracatınızı takip edebilmeniz için veriliyor. Kartın üzerinde de 'bu kartla müracatınız, size ve bizlere zaman ve kolaylık bakımından büyük fayda sağlar' yazısı bulunuyor. Tüm bu işlemlerinizin bittiğinde artık sizin yapmanız gereken bir şey kalmıyor. SGK müracatınızı değerlendiriyor ve kısa sürece sonuçlandırarak emekli maaşınızın işlemesini başlatıyor.
YAŞI BEKLEYENLERİN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ
Eğer çalışmıyorsanız yani priminiz dolduktan sonra işten ayrılmış sadece yaş şartınız nedeniyle beklediyseniz de aynı yolu izlemeniz gerekiyor. Yani önce SGK'dan emekli olur yazısı almanız, daha sonra da Tahsis Talep formunu eksiksiz olarak doldurmalısınız. Formu doldurduktan sonra Yaşlılık Tahsis numarasınızın yazılı olduğu kartı unutmayın. Bu kart müracatınızı takip edebilmeniz için büyük kolaylık sağlar. Yine çalışanlarda olduğu gibi emeklilik müracatınız SGK tarafından incelenip işlemleriniz bittiği andan itibaren emekli maaşınız da işlemeye başlar.
SİGORTA BORÇLANMALARI
Emeklilik sürenizi askerlik ya da doğum borçlanması ile tamamlayacaksanız ilgili kurumdan SGK'ya yazı gelmesi gerekmektedir. Emekli olunurken SGK ilgili birimden durumunuzu onaylatır. Örneğin; askerlik borçlanmanız varsa Emekli Sandığı'ndan (Emekli Sandığı da Türk Silahlı Kuvvetleri'nden) durumunuzun onaylanması gerekmektedir. Bu yazışmalar elektronik ortamda yapılır ve kurumların yoğunluğuna göre süre farklılık gösterebilir. Ancak unutmayın ki gerekli onaylamalar yapılmadan emeklilik müracaat işleminizi tamamlayamazsınız.
EMEKLİLİK İŞLEMLERİ NE KADAR SÜRER?
Emeklilik şartları (prim ödemesi, yaş sınırı vs.) yerine getirdikten sonra maaşın bağlanma süresinin başlaması için Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi'ne başvuruda bulunulur. Bu süreç işlem yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir. Emeklilik başvurusunda bulunduğunuz tarih sonrası başvurunuz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından dosyanız incelenir.
Bu incelemelerde ilk sigorta başlangıç tarihinize göre emeklilik için gerekli olan prim gün sayınız ve yaş şartınız incelenir. Bu şartlar sağlandığı takdirde emeklilik sürecine geçilir. Bu süreç ise 1 buçuk ila 2 ay arasında sürer.
SSK (4A) EMEKLİLERİNİN MAAŞLARI NE ZAMAN BAĞLANIR?
4A yani eski adıyla SSK kapsamında çalışanların emekli maaşları talep ettikleri tarihi takip eden aybaşında bağlanır. 5510 Sayılı Kanunun 4/A bendi çerçevesindeki çalışanlar 4 Temmuz 2019 tarihinde maaş talebinde bulundularsa, 1 Ağustos 2019 tarihinde ilk maaşları bağlanmış olur. Temmuz ayının başında başvuru yapılmış olsa bile o ay bir ödeme yapılmaz. O tarihi takip eden ayın başında maaş bağlanır.
BAĞ-KUR (4B) EMEKLİLERİNİN MAAŞI NE ZAMAN BAĞLANIR?
5510 Sayılı Kanun'un 4/B yani eski adıyla BAĞ-KUR kapsamında çalışanların emekli maaşları da SSK 4A gibi talep ettikleri tarihi takip eden aybaşında bağlanır. Yani yine 4 Temmuz 2019 tarihinde maaş talebinde bulundularsa, 1 Ağustos 2019 tarihinde ilk maaşları bağlanmış olur.