Emeklilik başvurusu müracaatı nereye yapılır, emeklilik için gerekli evraklar! SGK SSK Bağkur emeklilik işlemleri nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca borçlanma tahsilat bilgilerinin SGK Borçlanma 4/C Programı'nın tahsilat alanına işlenmemiş olduğu tespit edilerek kurumlara ve çalışanlara yazı yolladı. Bu bağlamda emeklilik başvuruları ve gerekli evraklar belirtildi. Prim gününü ve yaşını dolduran sigortalı çalışanlar (askerlik ve doğum borçlanması dahil) SGK'nın ilgili birimine giderek yazılı beyanda bulunmalıdır. Emekli maaşı evrak işlemleri tamamlandıktan sonra işlemeye başlar. İlk olarak SGK'ya yaş ve prim durumunuzu (kimliğinizde beraber giderek )bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirimden sonra emeklilik için uygun kriterleri taşıyorsanız 'emekli olur' yazısı alırsınız. Peki emeklilik başvurusu müracaatı nereye yapılır, emeklilik için gerekli evraklar! SGK SSK Bağkur emeklilik işlemleri nasıl yapılır?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :19 Temmuz 2019 , 14:59 Güncelleme Tarihi :19 Temmuz 2019 , 15:17
Emeklilik başvurusu müracaatı nereye yapılır, emeklilik için gerekli evraklar! SGK SSK Bağkur emeklilik işlemleri nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

SGK SSK Bağkur emeklilik işlemleri nasıl yapılır? Emeklilik başvurusu müracaatı nereye yapılır, emeklilik için gerekli evraklar neler? SGK SSK Bağkur emeklilik işlemleri nasıl yapılır? SGK emeklilik hesabı yapan herkesi yazıyla uyardı. Yazıda emeklilik borçlanmasına ilişkin verilerin güncellenmesi ve Kesenek Bilgi Sistemi'ne işlenmesi istendi. Böylece emeklilik başvuruları bir günde tamamlanacak. Gerekli evrakların tamamlanması halinde SGK üzerinden emeklilik işlemleri yapılarak emekli olunabiliyor. Prim gün sayısını ve yaş şartını dolduran vatandaşlar, emeklilik işlemlerini de tamamladıktan sonra emekli olabiliyor.

SGK YAZI YOLLADI! MİLYONLARI İLGİLENDİRİYOR!

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca borçlanma tahsilat bilgilerinin SGK Borçlanma 4/C Programı'nın tahsilat alanına işlenmemiş olduğu tespit edilerek kurumlara ve çalışanlara yazı yolladı. Yazıda emeklilik işlemlerini kolaylaştıracak şekilde "Kesenek Bilgi Sistemi" programında "Borçlanma 4/C Tahsilat" alanı açıldığından,söz konusu bölüme giriş yapılması için borçlanma yaptığı tarihteki görev yaptığı yer maaş mutemetliklerine başvurması, bundan sonra borçlanma yapacakların tahsilat bilgilerinin maaş mutemetliklerince Kesenek Bilgi Sisteminde yer alan borçlanma tahsilat ekranına bilgi girişinin yapılmasının yeterli olacağı banka dekontu ya da tahsilat belgesinin ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesine gerek duyulmayacağı belirtildi. Kurumlar da gelen yazı üzerinden personelini bilgilendirdi.

EMEKLİLİK İŞLEMLERİ NELERDİR?

Prim gününü ve yaşını dolduran sigortalı çalışanlar (askerlik ve doğum borçlanması dahil) SGK'nın ilgili birimine giderek yazılı beyanda bulunmalıdır. Emekli maaşı evrak işlemleri tamamlandıktan sonra işlemeye başlar.

ÇALIŞANLARIN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ VE GEREKLİ EVRAKLAR

İlk olarak SGK'ya yaş ve prim durumunuzu (kimliğinizde beraber giderek )bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirimden sonra emeklilik için uygun kriterleri taşıyorsanız 'emekli olur' yazısı alırsınız. Bu yazıda 'emekliliğe hak kazandığınız tespit edildi' yazmalıdır. Aynı evrakın alt kısmında not olarak bu evrakı çalıştığınız işyerinin İnsan Kaynakları departmanına teslim etmeniz gerektiği de bildirilir. Bu evrak ile beraber iş yerinizden alacağınız işten çıkış belgesi ile beraber tekrar SGK'ya müracat etmeniz istenir.

SGK'ya 2. müracatınızda iş yerinizden aldığınız çıkış belgesi ile Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi doldurmanız gerekiyor. Formu doldurup teslim ettikten sonra SGK tarafından 'Yaşlılık Tahsis No'nunuzun yer aldığı bir kart almanız gerekiyor. Bu no emeklilik müracatınızı takip edebilmeniz için veriliyor. Kartın üzerinde de 'bu kartla müracatınız, size ve bizlere zaman ve kolaylık bakımından büyük fayda sağlar' yazısı bulunuyor. Tüm bu işlemlerinizin bittiğinde artık sizin yapmanız gereken bir şey kalmıyor. SGK müracatınızı değerlendiriyor ve kısa sürece sonuçlandırarak emekli maaşınızın işlemesini başlatıyor.

YAŞI BEKLEYENLERİN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ

Eğer çalışmıyorsanız yani priminiz dolduktan sonra işten ayrılmış sadece yaş şartınız nedeniyle beklediyseniz de aynı yolu izlemeniz gerekiyor. Yani önce SGK'dan emekli olur yazısı almanız, daha sonra da Tahsis Talep formunu eksiksiz olarak doldurmalısınız. Formu doldurduktan sonra Yaşlılık Tahsis numarasınızın yazılı olduğu kartı unutmayın. Bu kart müracatınızı takip edebilmeniz için büyük kolaylık sağlar. Yine çalışanlarda olduğu gibi emeklilik müracatınız SGK tarafından incelenip işlemleriniz bittiği andan itibaren emekli maaşınız da işlemeye başlar.

SİGORTA BORÇLANMALARI

Emeklilik sürenizi askerlik ya da doğum borçlanması ile tamamlayacaksanız ilgili kurumdan SGK'ya yazı gelmesi gerekmektedir. Emekli olunurken SGK ilgili birimden durumunuzu onaylatır. Örneğin; askerlik borçlanmanız varsa Emekli Sandığı'ndan (Emekli Sandığı da Türk Silahlı Kuvvetleri'nden) durumunuzun onaylanması gerekmektedir. Bu yazışmalar elektronik ortamda yapılır ve kurumların yoğunluğuna göre süre farklılık gösterebilir. Ancak unutmayın ki gerekli onaylamalar yapılmadan emeklilik müracaat işleminizi tamamlayamazsınız.

EMEKLİLİK İŞLEMLERİ NE KADAR SÜRER?

Emeklilik şartları (prim ödemesi, yaş sınırı vs.) yerine getirdikten sonra maaşın bağlanma süresinin başlaması için Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi'ne başvuruda bulunulur. Bu süreç işlem yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir. Emeklilik başvurusunda bulunduğunuz tarih sonrası başvurunuz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından dosyanız incelenir.

Bu incelemelerde ilk sigorta başlangıç tarihinize göre emeklilik için gerekli olan prim gün sayınız ve yaş şartınız incelenir. Bu şartlar sağlandığı takdirde emeklilik sürecine geçilir. Bu süreç ise 1 buçuk ila 2 ay arasında sürer.

SSK (4A) EMEKLİLERİNİN MAAŞLARI NE ZAMAN BAĞLANIR?

4A yani eski adıyla SSK kapsamında çalışanların emekli maaşları talep ettikleri tarihi takip eden aybaşında bağlanır. 5510 Sayılı Kanunun 4/A bendi çerçevesindeki çalışanlar 4 Temmuz 2019 tarihinde maaş talebinde bulundularsa, 1 Ağustos 2019 tarihinde ilk maaşları bağlanmış olur. Temmuz ayının başında başvuru yapılmış olsa bile o ay bir ödeme yapılmaz. O tarihi takip eden ayın başında maaş bağlanır.

BAĞ-KUR (4B) EMEKLİLERİNİN MAAŞI NE ZAMAN BAĞLANIR?

5510 Sayılı Kanun'un 4/B yani eski adıyla BAĞ-KUR kapsamında çalışanların emekli maaşları da SSK 4A gibi talep ettikleri tarihi takip eden aybaşında bağlanır. Yani yine 4 Temmuz 2019 tarihinde maaş talebinde bulundularsa, 1 Ağustos 2019 tarihinde ilk maaşları bağlanmış olur.

EMEKLİ SANDIĞIN (4C) EMEKLİLERİNİN MAAŞI NE ZAMAN BAĞLANIR?

Eski adıyla emekli sandığı çalışanları şimdi 4C olarak adlandırılır ve bu kapsamda çalışanların emekli maaşı bağlanması 4A ve 4B çalışanlara göre biraz daha farklı.

– Öncelikle yetkili makamlardan alınan emekli sevk onayı sonrası göreviyle ilişkisini kestiği tarihi takip eden aybaşından itibaren emekli maaşı bağlanır.

– Görevinden ayrılmış ve daha sonra başka bir sigortalılık haline bağlı olarak çalışmamış olanlar ile yaşlılık maaşına hak kazananlar kontrolleri yapıldıktan sonra maaşı istek tarihini takip eden aybaşından itibaren maaşları bağlanır.