Vefat eden eşinin maaşını almaya başlayan Rizeli bir kadın, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından babasından aldığı yetim maaşı kesilince olayı yargıya taşıdı ve davayı kazandı. Rize'de görülen bu dava, diğer davalar için de emsal niteliğini taşıyor. Konu hakkında açıklama yapan Rize Barosu avukatlarından Remzi Kutanoğlu, SGK'nın kararının hukuksuz olduğunun mahkemelerce ispatlandığını dile getirdi. Avukat Kutanoğlu, "Eşlerini kaybeden hanımefendiler, eşlerini kaybetmesi durumunda eşlerinin bir maaşı varsa bu maaştan faydalanabiliyorlardı. Bunun dışında da babalarının da SSK veya Bağ-Kur'dan emekli olması durumunda da yasalara göre yetim aylığı adı altında bir maaş bağlanmıştı. Yani hem eşten hem de babadan maaş alıyorlardı. SGK'nın 2016 tarihinden itibaren yaygın bir şekilde yetim aylığı dediğimiz bu maaşları kestiği görüldü. Vatandaşlarımız bize bu şekilde müracaatta bulundu. Biz de burada bir hukuk mücadelesi neticesinde iş mahkemesine başvurduk" ifadelerini kullandı.
BÖLGE MAHKEMESİ KABUL ETTİ
Kutanoğlu, yerel mahkemenin davayı reddetmesi üzerine Samsun Bölge Mahkemesi'ne başvurduklarını ve buradaki davanın davacı lehinde sonuçlandığını, sonrasında Yargıtay'ın da bu kararı değiştirmediğini dile getirdi. Kutanoğlu, "Davacının hem eşinden hem de babasından maaş alabileceğini kabul ettiler. Eşinden zaten alıyordu, ekstradan babasından da maaş bağlanabileceğini, kurumun bu işleminin hatalı olduğunu tespit etti. Dolayısıyla kurumun işlemlerinde Yargıtay yolu da açık olduğu için kurum Yargıtay'a başvurdu fakat nafile, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi de bizim davamızın haklı olduğunu, vatandaşın hem eşinden, hem babasından yetim aylığı alabileceğine karar verdi. Bu karar Türkiye'deki bütün emsal durumundaki vatandaşlar için, özellikle hanımlar için faydalı bir karardır" dedi.
SGK DURUMU DÜZELTİR
SGK'nın vefat eden eşinden maaş aldığı için yetim maaşını kestiği kadınlara yönelik bu çalışmasının hukuka aykırı olduğunu dile getiren Kutanoğlu, "SGK'nın bir çalışması var. Bununla ilgili emsaller arttığında, SGK zaten bir yorumla bu maaşı kesmişti, yine bu işlemi yaptıran talep tahsis formunda eşinden maaş aldığı belli, babasından yetim aylığını bağlayan yine SGK. Burada bir yorum farklılığıyla 2016'dan sonra yaygın bir şekilde yetim aylığını kesmeye başlamıştı. Sonradan tabii SGK'nın işleminin hatalı olduğu bu şekilde onlarca da kabul edilmiş durumda. Yargıtayın da emsal kararları var. Bu da bir emsal oldu. Neticede hukuka aykırı bir işlem, bunu SGK'nın görüp ona göre bir yorum yapacağını düşüyoruz" şeklinde konuştu.
FARUK ERDEM SORULARINIZI YANITLIYOR - TAKVİM'E SORUN
ekonomi@ytakvim.com.tr
Sürekli bakıma muhtaç derecede bedensel engelli bir çocuğum var. Aynı zamanda bir işyerinde kuaför olarak çalışıyorum. Çocuğumdan dolayı erken emeklilik hakkım olduğunu öğrendim. Bu konunun ayrıntılarını öğrenmek istiyorum. Bu haktan nasıl yararlanabilirim? Süheyla ALKAN
5510 Sayılı Kanunun 28'inci Maddesi'ne göre, yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, 01.10.2008 tarihinden sonraki prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir. Bu ilavenin yapılabilmesi, kadın sigortalının bu durumunu SGK tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarınca düzenlenen sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi ve bu raporun SGK sağlık kurullarınca yapılan değerlendirme sonucu çocuğun başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli olduğunun tespit edilmesi zorunludur.
ÇIKARILIRSANIZ TAZMİNAT ALIRSINIZ
7 senedir özel sektörde çalışıyorum. Engelli olarak tazminat alabilir miyim? Engin PACLAZ
Kıdem tazminatı almanın şartları var. Bunlar arasında engelli olmak bulunmuyor. Engelli ya da engelsiz her çalışan için tazminat alma yolları belli. Kendi istek ve kusurunuz dışında çıkartılmanız gerekiyor. İstisnaları da var tabi ki.
KENDİ AYRILANIN HAKKI YOK
1960 doğumlu emekliyim. 7 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım. Kendi isteğimle ayrılsam tazminat alabilir miyim? Mehmet MERİÇ
Emekli olsanız da olmasanız da kendi isteğinizle ayrılırsanız tazminat alamazsınız. O yüzden bunu yapmayın paranız yanmasın.
ekonomi@takvim.com.tr