Yaşa takılanlara müjde geldi. Erken emeklilikte yaşa takılanlara güzel haber SSK'dan geldi. Bu bağlamda yaşa takılanlar ilgili kanun Meclis açıldığında hazırlanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Selim Bağlı'nın verdiği bilgiye bakılırsa, 1 milyon 790 bin Bağ- Kur'lunun kuruma 8 milyar lira prim borcu bulunuyor.
KREDİSİ İLE PEŞİN ÖDEME
SGK, borcunu peşin ödeyerek kapatmak isteyen Bağ-Kur'lular için kamu bankaları başta olmak üzere bazı bankalarla anlaşmış bulunuyor. Bu bankalardan kredi kullananlar borcu kapattıkları tarihten itibaren emekliliğe hak kazanıyor. Kredi taksitleri de emekli aylıklarından kesiliyor. Şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, tarım Bağ-Kur'luları ve milyonlarca esnaf için bu aydan itibaren yeni bir dönem başladı. Bu kişilerin Bağ- Kur primleri artık prime esas kazançlarının yüzde 34.5'i yerine yüzde 29.5'i üzerinden alınacak. Prime esas kazanç asgari ücret ile bunun 6.5 katı arasında belirlenebiliyor. Bu da 2016 yılı için bin 647 lira ile 10 bin 705 lira arasında paraya tekabül ediyor.
OTOMATİK İNDİRİM
5 puanlık indirimle en düşük kazanç üzerinden prim ödeyen esnafın aylık avantajı 82.35 lira olurken, yıllık avantaj tutarı 988 liraya ulaşacak. En yüksek kazanç üzerinden Bağ-Kur primi ödeyenlerin avantajı ise aylık 535 lira, yıllık olarak da 6 bin 420 liraya ulaşacak. Ancak bu prim indiriminden yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim borcu veya idari para cezası borcunun bulunmaması ya da ödeme planına bağlanması gerekiyor. Hem geçmişe ait borç olmayacak hem de güncel primler aksatılmadan ödenecek ki prim indirimi uygulanabilsin. Aksi takdirde yüksek orandan prim borçları birikmeye devam edecek. Bu nedenle ay sonuna kadar borçlarını yeniden yapılandırmak için başvuruda bulunmayanlar, 5 puanlık indirimden yararlanamayacak.
Bağ-Kur'luların 5 puanlık prim indiriminden yararlanmak için SGK'ya herhangi bir şekilde başvuru yapmalarına gerek bulunmuyor. SGK, borcu olmayan veya borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lulara doğrudan indirimli oran üzerinden primlerini ödeme imkânı sağlayacak.
BİN LİRALIK BORCA NE KADAR VADE FARKI ÖDENECEK?
12 AY - 45 TL 18 AY - 83 TL 24 AY - 105 TL 36 AY - 150 TL
AKSATILAN TAKSİT SON AYA KADAR YATIRILABİLECEK
Geçmiş yıllarda yeniden yapılandırılan borç taksitinin 2 aydan fazla aksatılması halinde otomatik olarak yapılandırma iptal ediliyordu. Bu da özellikle Bağ- Kur'lularda ciddi bir sıkıntıya yol açıyordu. Borcunu düzenli olarak öderken çıkan bir nakit sıkışıklığı, tüm hakkın kaybolması sonucunu doğurabiliyordu. Bu seneki yapılandırmada ise önemli bir ilave kolaylık sağlandı. Bir yıl içinde 2 taksiti ödeyemeyenler, bu taksitleri, vade bitimine kadar diledikleri tarihte ödeyebilecek. Örneğin, 36 ay vade yaptıran bir kişi 2017'de ve 2018'de 6 taksit yerine 4 taksit ödese bile hakkını kaybetmeyecek. Yeter ki aksattığı bu taksitleri 2019 yılında vade bitimini izleyen ayın sonuna kadar gecikme faiziyle ödesin.
İLK 2 TAKSİT ÖNEMLİ
İlk 2 taksidin süresinde, tam ödenmemesi ve bir takvim yılında 2'den fazla taksit aksatma halinde yapılandırma hakkı kaybedilecek.
HANGİ BORÇLAR KAPSAMDA?
2016 haziran ayı itibarıyla tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi. - İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi. - Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tahsil edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı. - 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş inşaatlar için yapılması gereken eksik işçilik tutarı üzerinden prim ödemeleri. - İdari para cezaları. - Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları.
KAPICININ PRİM BORCU İÇİN KOMŞUYU İKNA ETME ŞARTI BULUNMUYOR
Kapıcıların vergi ve sigorta primi yükümlülüklerinden, apartman sakinlerinin tamamı sorumlu bulunuyor. Ödeme kolaylığı, kapıcılar için de sağlandı. "Kat malikleri kurulu" başvuruda bulunarak, kapıcıların prim borçlarını yeniden yapılandırabilecek. Eğer, prim borcunun yeniden yapılandırılması konusunda apartmanda görüş birliği sağlanamazsa, daire sahiplerinin kendi hisselerine düşen borcu yapılandırma imkânı bulunuyor. Örneğin 10 daireli bir apartmanın 5 bin lira prim borcu varsa, her bir kat maliki kendi hissesine düşen 500 liralık kısmı yeniden yapılandıracak ve taksitle ödeyebilecek. Böylece kişi payına düşen borcunu ödeyerek, sorumluluktan kurtulabilecek.
ÖDENDİĞİ KADAR YARARLANILABİLECEK
Yeni yasada, belli bir süreden sonra taksit ödemeyi bırakanlarla ilgili önemli bir kolaylık sağlandı. Örneğin, 10 bin liralık borcu yeniden yapılandırma sonucu 6 bin liraya inen kişi 12 taksitle (2 ayda bir taksit ödendiğinden 24 ay vade) ödemeyi kabul etti diyelim. Bu kişi 6. taksitten sonra taksitlerini ödemeyi bırakırsa, yapmış olduğu ödemeler, en eski tarihli borçlarından mahsup edilecek. Kalan anapara ile buna karşılık gelen 5510 sayılı yasaya göre hesaplanan gecikme faizi ve cezalarının ödenmesi istenecek. Enflasyon farkı şeklindeki borcu azaltıcı hükümler, kalan tutarlar için uygulanmayacak
İKİ İHTİMAL SÖZ KONUSU
Edinilen bilgiye göre, konuyla ilgili bir kanun teklifi hazırlanıyor. Tasarı kısa sürede Meclis'e gelecek. Teklife göre, stajyer ve çırakların erken emekli olması için 2 yol bulunuyor. Birincisi stajyer ve çırakların çalışma başlangıçlarının doğrudan emeklilik başlangıcı kabul edilmesi. İkincisi ise staj ve çıraklıkta geçen süreye, askerlikte olduğu gibi borçlanma hakkının verilmesi. Sözü edilen 2 kanun teklifinden biri kabul edilir ve yasalaşma imkânı olursa, 2000 yılı öncesinde stajyer ya da çırak olarak çalışan yüz binlerce kişi erken emeklilik fırsatını yakalamış olacak.
YARGITAY KARARI VAR
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 6 Nisan 2016 tarihinde verdiği 2016/481 sayılı kararı (Esas no: 2014/10-454), Almanya'daki gurbetçilere, mesleki eğitim gördükleri dönemde yatırılan zorunlu primlerin sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmesini sağladı. Böylece gurbetçiler, borçlandıkları takdirde daha erken emekli olabiliyor.
1260 GÜNÜ ZORLA
Emeklilik planlamasında öncelikle hangi statüden emekli olunmasının kişiye parasal anlamda ve erken emeklilik anlamında cazip geldiğinin araştırılması ve hesaplamaların buna göre yapılması gerekiyor. Hatta mümkünse son 3.5 yıl (1260 gün) tavan ücretten yatırılmalı. SSK bu anlamda hem maaş hem de yaş şartı açısından daha avantajlı konumda.
ASGARİ ÜCRETTEN
Emeklilikte yüksek maaş almayı herkes ister. Yüksek maaşın püf noktası SGK'ya yüksek kazanç bildirmekten geçiyor. Asgari ücret ve hemen üzeri gibi rakamlarla primleri ödenen kişilerin emekli aylıkları çalıştıkça düşüyor. Maaşı düşük gösterilen itiraz etsin. Buna karşılık 3700-4000 lira kazancı olan kişilerin de çalıştıkça emekli maaşları her yıl 50-100 TL artıyor. Emekilik için primi tamamlayanların çalışmaya devam etmesi gerekiyorsa, çalıştıkları yerde tavandan ki bugün için 15.221 lira üzerinden kazanç bildirmesi ise maaşı artıran diğer bir unsur. Elbette herkese bu tutar üzerinden maaş ödenmiyor. Ancak bunun da bir formülü var. O da sigortalı adına örneğin 5 gün tavan ücretin günlük tutarı (507.36 TL) üzerinden yani yani 2536 TL ödemek.
5 GÜN TAVANDAN GÖSTERİLİRSE
Emekilik için primi tamamlayanların çalışmaya devam etmesi gerekiyorsa, çalıştıkları yerde tavandan ki bugün için 15.221 lira üzerinden kazanç bildirmesi ise maaşı artıran diğer bir unsur. Elbette herkese bu tutar üzerinden maaş ödenmiyor. Ancak bunun da bir formülü var. O da sigortalı adına örneğin 5 gün tavan ücretin günlük tutarı (507.36 TL) üzerinden yani yani 2536 TL ödemek.
KÜÇÜK HAMLEYLE YÜKSEK MAAŞ
Emekli olurken doldurulan 'Tahsis Formu'nun bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş', 'çocuk' gibi yakınlarınızı ekleyin. Bu maaşınızı yüzde 5 artırır. Halen sigortası olmayanlar acele etmeli. Çünkü yaş şartı kadelemeli 65'e çıkacak. Ayrıca, Mayıs 2008'den sonra işe girenler de 7200 gün primi biran önce tamamlamalı. Yoksa emeklilik 65 yaşına kadar hayal olur.
İKİNCİ SİGORTALILIK
Eğer imkanınız varsa birden fazla yerde sigortalı çalışmak prime esas kazancınızı yükseltecektir. Kaç yerde sigortalı olursanız olun bir ayda 30 gün sayılır. Ancak kazancınız toplanacağından yükselir.
SON 3.5 YIL ÖNEMLİ
Hangi kurumda olursanız olun son 3.5 yılda (1261 gün) SSK'lı olursanız emekliliğiniz SSK şartlarından hesaplanacak. Yüksek kazanç bildirerek hem daha erken emekli olur hem de yüksek maaş alırsınız.
1-) ERKEN PLAN YAPIN
Emekliliğinizi planlarken son bir iki yılı düşünmeyin. Şimdiden yani eğer imkan varsa 8-10 yıl öncesinden planınızı yapın. Böylece alacağınız maaşı daha da artırabilirsiniz. Çünkü maaş hesaplarken kazançlarınızın tamamına bakılıyor.
2-) 3 BİN LİRA VE ÜZERİ
Çok çalışmak ya da çok fazla günü olmak tek başına maaşı etkilemiyor. Hatta günü daha az olan birisi günü fazla olandan daha çok maaş alabiliyor. Burada sizin brüt maaşınız yani prime esas kazancınız önemli. Brüt maaşınız 3 bin lira ve üzerindeyse yıllık 60-70 lira kazancınız olur.
3-) İKİNCİ SİGORTALILIK
Eğer imkanınız varsa birden fazla yerde sigortalı çalışmak prime esas kazancınızı yükseltecektir. Kaç yerde sigortalı olursanız olun bir ayda 30 gün sayılır. Ancak kazancınız toplanacağından emekli maaşını yukarı çeker.
4-) SON 3.5 YIL KURALI
Hangi kurumda olursanız olun son 3.5 yılda (1261 gün) SSK'lı olursanız emekliliğiniz SSK şartlarından hesaplanacak. Yüksek kazanç bildirerek hem daha erken emekli olur hem de yüksek maaş alırsınız.
5-) EK ÜCRETLERE DİKKAT!
Aylık kazancınız maaşı belirleyen en büyük etken. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Ayrıca düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı vs) bunların da brüt kazanca eklenip eklenmediğine dikkat edin.
6-) SSK DAHA AVANTAJLI
Asgari ücretten prim yatıyorsa Bağkur yerine SSK'dan emekli olmak daha avantajlı. SSK'dan emekli olma imkanınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SSK, tarım Bağkur, zorunlu Bağkur seçeneklerini ikinci planda tutun.
7-) FORMU DOLDURURKEN
Emekli olurken doldurulan 'Tahsis Formu'ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş', 'çocuk' gibi yakınlarınızı ekleyin. Bu, maaşınız hesaplanırken aylık bağlama oranını artırır. Bu da maaşınıza olumlu yansır.