Toplu sözleşme süreci 20 Ağustos'ta sona erecek. Anlaşma çıkmazsa hakem kurulu devreye girecek. Hükümet ile Memur-Sen arasında 5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren zam trafiği devam ediyor. 1 Ağustos'ta başlayan 2020-2021 maaş zamlarını belirleyecek görüşmelerin üçüncüsü dün yapıldı. Toplantıda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Memur- Sen Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci ve Kamu İşveren Heyeti ile hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcileri yer aldı. 1 Ağustos'ta başlayan ve 5.2 milyon memur ve emeklinin 2020- 2021 yıllarında mali ve sosyal haklarında yapılacak iyileştirmeler için gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet ilk zam teklifini sunacak. Teklif merakla beklenirken, konfederasyonların talebi ise yüzdelik zam seyyanen artış ve refah payından oluşuyor.
TOPLU SÖZLEŞME ZAM ORANI NE KADAR OLDU?
Hükümet ve memur sendikaları arasındaki zam pazarlığı sona erdi. Hükümet memurlara ne kadar zam yapılacağını duyurdu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Zehra Zümrüt Selçuk'tan önemli açıklamalar;
* 5. dönem toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili doğru noktaya geldik. 1 Ağustos'ta başlattığımız müzakerelerin 11. günündeyiz. Kamu görevlilerimizin tamamına ve 11 hizmet koluna ilişkin mali durumları kapsamakta. 800'ü aşkın talep iletildi. Komisyonumuz bu talepler üzerinde yoğun çalışmalar gerçekleştirdi.
* Bundan sonraki sözleşmelerde süreçler daha hızlı olacak. Dijital olarak gerçekleştireceğiz. 9 Ağustos'taki toplantımızda talepleri yetkili sendika başkanlarından dinledik. Dün 5 hizmet kolu ile ilgili yetkili sendikalarının başkanlarından taleplerini dinledik.
* Kamu personelinin bütçedeki artan payına rağmen kamu çalışanlarının yanında oldu.
MEMUR MAAŞLARINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile 200 bin kamu işçisinin toplu sözleşmeleri için Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay bir araya geldi. Hükümet ile Türk-İş zam konusunda anlaştı. Ücreti 3 bin 500 TL'nin altındaki işçiye 150 TL iyileştirme, tüm işçilere bu yıl için yüzde 8+ yüzde 4, 2020 için yüzde 3+ yüzde 3 ve enflasyon farkı oranında zam yapılacak. Seyyanen 150 TL ödenecek yani brüt 3500 altında ücret alanlara 150 lira iyileştirme yapılacak.
HÜKÜMETTEN BEKLENTİ
Basına kapalı yapılan dünkü toplantıda, 5 hizmet kolundaki toplam 179 talep ele alındı. Memur-Sen taban aylığına 200 lira seyyanen zam, 2020 için yüzde 8+7, 2021 için 6+6 zam ve 2020 için yüzde 3, 2021 içinse yüzde 2 oranında refah payı talebinde bulunmuştu. Kamu İşveren tarafı ise son teklifini bugün sunacak. Memur kesimi bugün hükümetten müzakere edilebilir, üzerinde konuşulabilir bir teklif beklediğini açıkladı.
Emeklinin gözü toplu sözleşmede! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
1 Ağustos'ta başlayan ve 5.2 milyon memur ve emeklinin 2020- 2021 yıllarında mali ve sosyal haklarında yapılacak iyileştirmeler için gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet ilk zam teklifini sunacak. Teklif merakla beklenirken, konfederasyonların talebi ise yüzdelik zam seyyanen artış ve refah payından oluşuyor.
3 AŞAMALI ARTIŞ
Memur-Sen, 2020'de yüzde 8 7 zam, taban aylıkta 200 lira artış ve yüzde 3 refah payı talep ediyor. Bu talep kabul görürse en düşük memur maaşı 3 bin 334 liradan Ocak'ta 3 bin 908, Temmuz'da 4 bin 182 liraya yükselecek. Evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuklu en düşük memur maaşı ise 3 bin 852 liradan Ocak'ta 4 bin 485 liraya, Temmuz'da 4 bin 798 liraya ulaşacak. Bu ay içerisinde tamamlanacak görüşmelerde memurlar ve memur emeklileri için 4 seferde yani 6 aylık dönemler halinde yapılacak zam oranları belirlenecek. Ayrıca önümüzdeki 2 yılda memurların ve emeklilerin yararlanacağı mali ve sosyal haklar karara bağlanacak.
Memura iyileştirme paketi
5 milyon memur ve emekli için toplu sözleşme 1 Ağustos'ta başlıyor. Memur-Sen Başkanı Yalçın, 'Bizim sunacağımız teklif bir iyileştirme paketi niteliğinde olacak' dedi.
3 milyon memur ve 2 milyon memur emeklisinin gözü 1 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, görüşmelerin aileleriyle 20 milyon kişiyi yakından ilgilendirdiğini belirterek, "Pazarlık masasına taşıyacağımız mali ve sosyal talepleri belirlemek için konfederasyon bünyesinde istişare süreçlerini başlattık. 24 Temmuz'da son şeklini vermiş olacağız. Bizim bu teklifimiz kamu görevlileri için iyileştirme paketi niteliğinde olacak.
Teklif içerisinde genel teklifler, hem sosyal hem de mali hakları kapsayacak" dedi. Yalçın, hükümetin kamu işçisine 2019 için yüzde 5+4 zam teklif ettiğini anımsatarak, "Kamu işçisine enflasyon rakamlarının bile altında yapılan teklifi biz asla kabul edemeyiz. İyileştirmeye yönelik bir zam, gerçekleşen enflasyon rakamlarının üzerinde olan zamdır. O yüzden refah payını son derece önemsiyoruz. Zam artı enflasyondan ziyade, enflasyon artı zam burada önemlidir" diye konuştu. Yalçın, toplu sözleşme masasında 3600 ek gösterge taleplerini de bir kez daha dile getireceklerini kaydetti.
.