Enflasyon nasıl hesaplanır? 2019 Ağustos ayı enflasyon beklentisi belli oldu! TÜİK TEFE TÜFE nedir?

"Ağustos enflasyon oranı ne zaman, saat kaçta açıklanacak?" sorusu araştırılıyordu. Enflasyon oranı ve TEFE TÜFE ile ilgi TÜİK son dakika açıklaması heyecanla bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu her ayın başında bir önceki ayın rakamlarını açıklıyor. AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Eylül Salı günü açıklanacak ağustos ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,38 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin Ağustos ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 1,2, en yüksek yüzde 1,73 aralığında yer aldı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :31 Ağustos 2019 , 15:22 Güncelleme Tarihi :31 Ağustos 2019 , 18:15
Enflasyon nasıl hesaplanır? 2019 Ağustos ayı enflasyon beklentisi belli oldu! TÜİK TEFE TÜFE nedir?

Ağustos enflasyon oranı merak edilen konular arasında yer alıyor. Enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Temmuz ayı enflasyon oranı TÜİK tarafından 5 Ağustos Pazartesi günü açıklanmıştı. Aylık yüzde 1,36 yıllık bazda ise yüzde 16,65 olmuştu. Şimdi ise 2019 Ağustos ayı enflasyon oranı ve beklentisi merak ediliyor. Enflasyon ise şu şekilde hesaplanıyor. Her ay, resmi istatistik kurumları, perakende satışçılar, hizmet sağlayıcıları, benzin istasyonları ve muayenehane gibi birçok yer fiyat değişiminin saptanması için inceleniyor ve enflasyon hesaplaması yapılıyor.

2019 AĞUSTOS AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ BELLİ OLDU

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Eylül Salı günü açıklanacak ağustos ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,38 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin ağustos ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 1,2, en yüksek yüzde 1,73 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin 2019 sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 14,60 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistler arasında yıl sonu enflasyon beklentisi en düşük yüzde 13,30, en yüksek yüzde 15,50 oldu. Ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,38) göre, bir önceki ay yüzde 16,65 olan yıllık enflasyonun yüzde 15,60'a düşeceği hesaplanıyor. Enflasyon temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,36 artış göstermişti.

MERKEZ BANKASI BEKLENTİ ANKETİ NEDİR?

Merkez Bankası tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan Merkez Bankası beklenti anketi 66 'sı finansal sektör, 10 'u reel sektör, 4 'ü ise profesyonellerden oluşan 80 katılımcı ile gerçekleştirilen büyük çaplı bir finansal araştırmadır. Anketi yayımlayan Merkez Bankası olduğu için Merkez Bankası tarafından yapıldığı varsayılır ancak anket Merkez Bankası'nın böyle bir görüş bildirmesi teknik olarak mümkün değildir.

ENFLASYON NASIL HESAPLANIR?

Enflasyonu hesaplamak resmi istatistik kurumları açısından oldukça zor olmakla birlikte, temsili bazı mallardan bir sepet oluşturularak hesaplama gerçekleştirilir. Sonra da bu sepet değerinin zaman içerisindeki değişimleri gözlemlenir. Oluşturulan bu endeksin genel olarak iki hesaplanma yöntemi bulunuyor;

– Tüketici Fiyat Endeski (TÜFE – CPI): Tüketim malları veya hizmetlerinin (benzin, gıda, giyim, otomobil gibi) hesaplanmasında kullanılır. Tüketicinin perspektifinden değişimi gösterir.

– Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE – PPI): Yurtiçinde üretilen mal ve hizmetlerden oluşturulan endeksteki değişimleri gösterir. Bu da üreticinin perspektifine göre yorumlanmaktadır.

Yukarıdaki iki kategori için de, mevsimsel (geçici) etkilerin bulunmadığı ve Çekirdek (Core) olarak adlandırılan hesaplama yöntemleri bulunmaktadır.

Bu göstergeler büyük çaptaki anketler olarak düşünülebilir. Her ay, resmi istatistik kurumları, perakende satışçılar, hizmet sağlayıcıları, benzin istasyonları ve muayenehane gibi birçok yeri fiyat değişiminin saptanması için inceler.

TEMMUZ AYI ENFLASYON ORANI NE OLMUŞTU?

Enflasyon oranı, TÜİK tarafından 5 Ağustos Pazartesi günü açıklandı. Aylık yüzde 1,36 yıllık bazda ise yüzde 16,65 oldu.

TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,44, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,65 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,91 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan, ev eşyasında %4,24, konutta %3,10, eğlence ve kültürde %1,60 ve lokanta ve otellerde %1,42 artış gerçekleşti.

Aylık en fazla düşüş gösteren grup %3,20 ile giyim ve ayakkabı oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2019 yılı Temmuz ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise %1,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası %25,41, lokanta ve oteller %19,85, alkollü içecekler ve tütün %19,23 ve gıda ve alkolsüz içecekler %18,21 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,04, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,53 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,07 artış gerçekleşti.

Temmuz 2019'da endekste kapsanan 418 maddeden; 48 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 264 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 106 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.