Eylül 2019 kira artış oranı ne kadar? Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği Eylül 2019 kira artış oranı belli oldu. Kiracılar ve ev sahipleri zam oranlarının ne kadar olduğu konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Kiracı olarak ikamet eden vatandaşların yakından takip ettiği kira artış oranı ile ilgili tüm detayları haberimizde derledik. Peki, TÜİK TEFE TÜFE Eylül 2019 kira artış oranı ne kadar oldu? Kira artış oranı hesaplama nasıl yapılır?
EYLÜL 2019 KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?
Eylül ayı kira artış oranı açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,86 arttı. TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,86, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,01 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,62 artış gerçekleşti.
Açıklanan oranlara göre Eylül ayında kiracılara yüzde 19,62 oranında zam yapılabilecek.
BİR ÖNCEKİ AY KİRA ARTIŞ ORANI NE OLMUŞTU?
TÜK tarafından açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması yapılan kanun değişikliği ile kira artış oranı olarak kullanılmaya başlandı. Temmuz ayı itibari ile kira sözleşmesi tarihi sona eren ve yenilenen sözleşmelerde ev sahipleri en fazla yüzde 19,91 oranında zam yaparken karşılıklı anlaşma şartı ile daha düşük bir oranda zam yapılmasına da olanak sağlanacak.
Konut Kirası: 1.000 Lira
TÜİK TÜFE Temmuz 2019 Kira Artış Oranı: % 19,91
Ağustos Ayı Kira Artış Oranı Tutarı: 199,10 Lira
Ağustos Ayı Kira Artış Oranı Dahil Yeni Zamlı Kira Tutarı: 1.199,10 Lira
Ev Sahibi Kiraya En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir, Kira Artışı Zam Oranı Nasıl Hesaplanır?
2019 yılında yapılan yasal değişiklik ile beraber kira artış oranı 12 aylık ÜFE ortalaması yerine 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlandı. Bu sayede kiracılara büyük bir kolaylık sağlanmış oldu ve yüksek enflasyon rakamları altında ezilmesinin önüne geçilmiş oldu. Açıklanan bu rakamlar için bilinmesi gereken en önemli nokta bunun kesin kira artış oranı olarak hesaplanmayacağıdır.
Açıklanan Haziran 2019 kira zam oranı ev sahiplerinin kiraya yapabileceği maksimum zam oranı olarak uygulanmakta olup ev sahibi ile kiracı bu oranın altında bir rakama anlaşma hakkına da sahiptir. Burada önemli olan kira sözleşmesi ile belirlenen rakam varsa bu rakamın uygulanacağı, bu rakam yoksa yani kira sözleşmesinde kira artış oranı yani yıllık kira zam oranı belirlenmediyse bu durumda TÜİK 12 aylık TÜFE ortalamasını aşmayacak bir rakam olarak belirlenmektedir.