Merkez Bankası toplantısı dün saat 14:00'te yapıldı. Milyonlarca vatandaş faiz indirimi bekliyordu ve o indirim geldi. Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde 250-275 baz puanlık indirim beklerken, takip eden iki toplantıda da faizlerdeki indirimin süreceğini tahmin ediyor. Merkez Bankası PPK toplantısının altıncısı 12 Eylül Perşembe günü gerçekleştirildi. Bir önceki toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 425 baz puanlık indirimle yüzde 24'ten yüzde 19,75'e çekilmişti. Kredi faizlerindeki gevşeme yatırımlarını erteleyen sanayiciyi harekete geçirirken, son dönemde canlanmaya başlayan konut piyasasına da destek olacak. Peki, banka kredi faizleri ne zaman düşecek? Kredi faiz oranları düşecek mi?
KREDİ FAİZLERİ DÜŞECEK Mİ?
Başkan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, "Faizi de en kısa zamanda tek haneli rakama indiriyoruz, indireceğiz. Zaten tek haneli rakama indikten sonra enflasyon o da tek haneli rakamda bitmiş olacak." ifadelerini kullandı.
Güncel kredi faiz oranlarını incelemek için bir sonraki sayfaya geçiniz...
Merkez Bankası'ndan yeni hamle! Kredi faizleri düşecek!
25 Temmuz'da başladığı faiz indirimine bu hafta da devam eden Merkez Bankası, bu hamle ile kredi faizlerinin daha da düşeceği müjdesini verdi.
Merkez Bankası'ndan yeni hamle! Kredi faizleri düşecek! Geçen yılki kur saldırısının ardından dengelenme sürecine giren ekonomide, enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine inerken, 17 yıl aradan sonra yıllık bazda cari fazla verildi. Küresel merkez bankalarının da parasal genişleme yanlısı bir politika sürecine girmesiyle birlikte eli güçlenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB), 6 Temmuz'da başkanlığa atanan Murat Uysal'ın katıldığı 25 Temmuz'daki Para Politikası Kurulu'nda politika faizini 4.25 puan indirdi. Geçen hafta iki yeni başkan yardımcısının atandığı Merkez Bankası, 12 Eylül Perşembe günü faiz kararı için bir kez daha toplanıyor. Analistler, enflasyonda tek hanenin görülmesinin beklendiği eylül ayında, aynı gün toplanacak Avrupa Merkez Bankası'nın da faiz indireceğini belirterek, TCMB'nin en az 2.5 puanlık bir indirime daha imza atabileceğini kaydediyor. 25 Temmuz'da yüzde 24'ten 19.75'e indirilen politika faizinin 12 Eylül'de yüzde 17.25'e çekilmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar politika faizi yüzde 16'nın altına çekmesi bekleniyor.
KREDİ FAİZLERİ İNECEK
25 Temmuz'daki tarihi adımla, sanayiciyi yatırım yapmaktan ve tüketiciyi ise harcamadan korkar hale getiren kredi faizlerinde indirimin de fitili ateşlenmişti. 28 Haziran'da yüzde 22.23 olan konut kredisinin yıllık faizi 30 Ağustos'ta 12.88'e indi. Ticari kredilerin faizi yüzde 27'den 20.28'e, ihtiyaç kredilerinin faizi ise yüzde 28.5'ten 22.3'e geriledi. Mevduat faizi de yüzde 22.89'dan 17.01'e geriledi.
BÜYÜMEYE DÖNÜLECEK
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 1.5 daralırken, önceki çeyreğe göre ise yüzde 1.2 büyüdü. Merkez Bankası'nın faiz konusunda atacağı adımlar kredi piyasasını canlandırarak ekonomik büyümeye dönüşü hızlandıracak. Bunun ilk işaretleri de alınmaya başlandı. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.2 daralan toplam kredi hacmi, ağustos ayında yüzde 0.5 arttı. İlk çeyrekte yüde 1 olan bireysel kredilerdeki büyüme, ağustosta yüzde 2.5'a çıkarken, ticari kredilerdeki küçülme de yüzde 0.7'den 0.3'e indi.
VAKIFBANK'TA İNDİRİM!
VakıfBank, bireysel ihtiyaç kredisi faizlerinde bir kez daha indirime gitti
VakıfBank'tan yapılan açıklamaya göre banka Türkiye'nin yanındaki güç olmaya devam ediyor. Geçen günlerde hem konut hem de ihtiyaç kredilerinde indirim yapan VakıfBank, ihtiyaç kredilerinde bir kez daha indirime gitti.
Maaş müşterileri için ihtiyaç kredisi faizi 60 ay vadeye kadar yüzde 1,49'dan yüzde 1,45'e düşüren VakıfBank, diğer müşteriler için ise 60 ay vadeli kredi faiz oranını yüzde 1,59'dan yüzde 1,55'e indirdi.
YAPIKREDİ FAİZ ORANLARI
İhtiyaç kredisi: 1.96
Taşıt kredisi: 1.79
Konut kredisi: 1.35 (120 ay)
İŞ BANKASI FAİZ ORANLARI
İhtiyaç kredisi: 1.75
Taşıt kredisi: 1.61
Ev kredisi: 1.39
QNB FİNANSBANK FAİZ ORANLARI
İhtiyaç kredisi: 1.29
Taşıt kredisi: 1.59
Konut kredisi: 1.69
İNGBANK
Konut kredisi faiz oranı: 1.34
İhtiyaç kredisi faiz oranı: 1.49
Taşıt kredisi: 1.59
GARANTİ BBVA FAİZ ORANLARI:
Dijital ihtiyaç kredisi: 1.84
Konut kredisi: 1.36
Taşıt kredisi: 1.64
TEB FAİZ ORANLARI
CepteTeb İhtiyaç kredisi: 1.79
Taşıt kredisi: 1.45
Konut kredisi: 1.35
AKBANK KREDİ FAİZ ORANLARI
İhtiyaç kredisi: 2.00
Taşıt kredisi: 1.61
Konut kredisi: 1.35
ZİRAAT BANKASI KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI
Ziraat Bankası 180 ay vade uygulamasını hayata geçirdi. 15 yıl vade uygulaması ilk kez hayate geçerken faiz oranı da 0,99'a geriledi.
İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZİ: 1.59
TAŞIT KREDİSİ FAİZİ: 1.43
VAKIFBANK FAİZ ORANLARI
Konut kredisi: 0.99
Tüketici kredisi: 1.55 (Genel) - 1.45 (Maaş müşterileri)
Taşıt kredisi: 1.49
HALKBANK KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI
Bir diğer kamu bankası olan Halkbank da Ziraat Bankası gibi 180 ay vade ile 0,99 konut kredisi faiz oranını hayata geçirdi.
İhtiyaç kredisi faizi: 1.59
Taşıt kredisi faizi: 1.48
KONUT KREDİSİ NASIL ALINIR?
Konut kredisi kullanmak istiyorum diyen kişilerin satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesini ziyaret etmeleri yeterlidir. Banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formu doldurmanızı ister. Ardından kimlik numarası bilginiz üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılarak kredi için uygunluğunuz değerlendirilir.
Yeterli bulunmanız durumunda banka konut kredisi ekspertiz ücreti talep eder ve bu ücreti ödemeniz durumunda konut kredisi eksper raporu çıkartılarak konutun değeri belirlenerek bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullanmanıza izin verir. Geriye kalan yüzde 20 'lik tutar ise konut kredisi peşinatı olarak sizden tahsil edilir. Genelde konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişmekte olup konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede tamamlanırsa 1-2 gün içinde dahi yapılabilmektedir..
Ardından banka satış sürecini başlatır ve tapu dairesinden randevu alınarak bankanın avukatı ile beraber konut kredisi kullanmak istiyorum diyen kişi ile satışı yapacak olan kişi ile beraber tapuya gidilerek satış yapılır. Banka avukatı bu esnada tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek şerhi koydurur ve konut kredisi borcu bitene kadar tapuya ipotek şerhi uygulanmaya devam eder.
KONUT KREDİSİ ŞARTLARI NEDİR?
Her bankanın uyguladığı koşullar farklı olmakla beraber genelde tüm bankaların ortak olarak aramış oldukları konut kredisi şartları da bulunmaktadır. Örneğin kredi çekilerek satın alınmak istenen konutun tapusunun olması tüm bankalar tarafından aranılan şartlardan biridir. Yine konutun iskanının bulunması, kredi çekmek istiyorum diyen kişinin yüksek kredi notu ortalaması bulunması, temiz bir kredi sicili bulunması, maaşı ile kullanmak istediği kredi notu ortalamasının arasında yarı yarıya oran bulunması aranılan ortak şartlardandır.