Merkez Bankası faiz oranı kaç oldu? Kredi faizleri ne oldu? 12 Eylül Merkez Bankası son dakika faiz indirimi kararı!

Merkez Bankası saat 14.00'te yaptığı toplantı ile faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye indirilmesine karar vermiştir denildi. Piyasalarda TCMB'nin 250-300 baz puan faiz indirim yapması bekleniyordu. Böylece yaklaşık 1,5 aylık bir dönemde politika faizi 750 baz puan düşmüş oldu. TCMB'nin faiz kararı öncesinde 5.75 üzerinde bulunan dolar/TL kuru, 5.70 seviyesinin altına gevşedi. Merkez Bankası'nın 2015'ten bu yana ilk kez faiz indirimine gittiği 25 Temmuz'daki PPK toplantısında, politika faizi 425 baz puan düşürülerek yüzde 19,75 düzeyine çekilmişti. Peki Merkez Bankası faiz oranı kaç oldu? Kredi faizleri ne oldu?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Eylül 2019 , 14:13 Güncelleme Tarihi :12 Eylül 2019 , 15:06
Merkez Bankası faiz oranı kaç oldu? Kredi faizleri ne oldu? 12 Eylül Merkez Bankası son dakika faiz indirimi kararı!

İÇİNDEKİLER

12 Eylül Merkez Bankason dakika faiz indirimi kararı! Merkez Bankası faiz oranı kaç oldu? Kredi faizleri ne oldu? Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizinde 325 baz puan indirimle 16.50 seviyesine çekti. 4,5 yıl aradan sonra temmuz toplantısında politika faizini indiren ve yüzde 24'ten (425 baz puan) 19.75'e çeken Merkez Bankası (MB), bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir indirim daha gerçekleştirdi. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 19.75'ten 325 baz puanlık düşüşle 16.50'ye geriledi.

25 Temmuz'da 425 baz puan indirime gidilmişti

Merkez Bankası'nın 2015'ten bu yana ilk kez faiz indirimine gittiği 25 Temmuz'daki PPK toplantısında, politika faizi 425 baz puan düşürülerek yüzde 19,75 düzeyine çekilmişti. Temmuz ayındaki toplantı, o dönemde TCMB'nin başına yeni atanan Murat Uysal başkanlığında yapılan ilk toplantıydı.

PARA POLİTİKALARI KURULU AÇIKLAMASI

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye indirilmesine karar vermiştir denildi.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısı devam ederken, yatırımlar zayıf seyrini korumuş, özel tüketim kademeli olarak katkısını artırmıştır. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen, rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yayılımının bir miktar iyileştiğine işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankaları para politikaları genişleyici yönde şekillenmeye başlamıştır. Bu durum gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.

Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmektedir. Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olmuştur. Ağustos ayında tüketici enflasyonu temel mal, enerji ve gıda gruplarının katkısıyla belirgin bir düşüş sergilemiştir. İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminler yılsonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

"Yıl sonu politika faizi yüzde 16 civarında olabilir"

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, anketlerde faiz indirimine ilişkin medyan beklentinin 250-275 baz puan civarı olduğunu söyledi.

Faiz indiriminin bu beklentiyi karşılayacağını ve sınırlı da olsa aşma ihtimali bulunduğunu belirten Bürümcekçi, Kurul'un, para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümlesinin yüklü faiz indiriminin olduğu temmuz toplantısında, "Parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir." olarak değiştirildiğini anımsattı.

Bürümcekçi, bunun ise, bankanın gelecek enflasyon beklentileri ve enflasyonun ana eğilimini baz alıp buna Türkiye için makul olacak bir reel faiz ekleyerek hesaplayacağı patikaya uygun bir şekilde politika faizini belirlemeye devam edeceği anlamına geldiğini ifade etti.

Ancak, TCMB Başkanı Murat Uysal'ın reel faiz seviyesi için Enflasyon Raporu'nda sunumunda bir paylaşımda bulunmadığını hatırlatan Bürümcekçi, "Türkiye'nin risk priminin 400'ün hemen altında olması ve diğer gelişmekte olan ülkelerin politika reel faizleri dikkate alındığında TCMB'nin baz senaryosunda politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 16 civarına yaklaştırma hesabı olduğu söylenebilir." diye konuştu.

Bürümcekçi, karar metninde enflasyona yönelik gidişattan memnuniyetin ve ileriye dönük olumlu beklentilerin aktarılacağını söyledi.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının genişlemeci adımlarının TCMB başta olmak üzere gelişmekte olan ülke merkez bankalarına çok etkisi olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirten Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl mayıs ayında ilk sinyallerini verdiği para politikasında ani dönüş olmasaydı, TCMB'nin parasal gevşemeye gitmesi bu kadar kolay olmayabilirdi. Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ilave gevşeme adımlarında piyasa beklentisini karşılaması durumunda TCMB'nin manevra alanı genişleyecek, ancak sürpriz olsa da bu süreçte bir kesinti olursa bu da TCMB'nin önüne bir engel olarak çıkabilecektir."

KREDİ FAİZLERİ DÜŞECEK Mİ?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, "Faizi de en kısa zamanda tek haneli rakama indiriyoruz, indireceğiz. Zaten tek haneli rakama indikten sonra enflasyon o da tek haneli rakamda bitmiş olacak." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'ndan yeni hamle! Kredi faizleri düşecek!

25 Temmuz'da başladığı faiz indirimine bu hafta da devam eden Merkez Bankası, bu hamle ile kredi faizlerinin daha da düşeceği müjdesini verdi.
Merkez Bankası'ndan yeni hamle! Kredi faizleri düşecek! Geçen yılki kur saldırısının ardından dengelenme sürecine giren ekonomide, enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine inerken, 17 yıl aradan sonra yıllık bazda cari fazla verildi. Küresel merkez bankalarının da parasal genişleme yanlısı bir politika sürecine girmesiyle birlikte eli güçlenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB), 6 Temmuz'da başkanlığa atanan Murat Uysal'ın katıldığı 25 Temmuz'daki Para Politikası Kurulu'nda politika faizini 4.25 puan indirdi. Geçen hafta iki yeni başkan yardımcısının atandığı Merkez Bankası, 12 Eylül Perşembe günü faiz kararı için bir kez daha toplanıyor. Analistler, enflasyonda tek hanenin görülmesinin beklendiği eylül ayında, aynı gün toplanacak Avrupa Merkez Bankası'nın da faiz indireceğini belirterek, TCMB'nin en az 2.5 puanlık bir indirime daha imza atabileceğini kaydediyor. 25 Temmuz'da yüzde 24'ten 19.75'e indirilen politika faizinin 12 Eylül'de yüzde 17.25'e çekilmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar politika faizi yüzde 16'nın altına çekmesi bekleniyor.

KREDİ FAİZLERİ İNECEK

25 Temmuz'daki tarihi adımla, sanayiciyi yatırım yapmaktan ve tüketiciyi ise harcamadan korkar hale getiren kredi faizlerinde indirimin de fitili ateşlenmişti. 28 Haziran'da yüzde 22.23 olan konut kredisinin yıllık faizi 30 Ağustos'ta 12.88'e indi. Ticari kredilerin faizi yüzde 27'den 20.28'e, ihtiyaç kredilerinin faizi ise yüzde 28.5'ten 22.3'e geriledi. Mevduat faizi de yüzde 22.89'dan 17.01'e geriledi.

BÜYÜMEYE DÖNÜLECEK

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 1.5 daralırken, önceki çeyreğe göre ise yüzde 1.2 büyüdü. Merkez Bankası'nın faiz konusunda atacağı adımlar kredi piyasasını canlandırarak ekonomik büyümeye dönüşü hızlandıracak. Bunun ilk işaretleri de alınmaya başlandı. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.2 daralan toplam kredi hacmi, ağustos ayında yüzde 0.5 arttı. İlk çeyrekte yüde 1 olan bireysel kredilerdeki büyüme, ağustosta yüzde 2.5'a çıkarken, ticari kredilerdeki küçülme de yüzde 0.7'den 0.3'e indi.

YATIRIMLAR CANLANACAK

Merkez Bankası'nın Perşembe günü faizi bir kez daha indirmesi ile birlikte konut kredisinde yıllık ortalama faizinin yüzde 11'e, ticari kredide ise faizin yüzde 20'nin altına inmesi bekleniyor. Kredi faizlerindeki gevşeme yatırımlarını erteleyen sanayiciyi harekete geçirirken, son dönemde canlanmaya başlayan konut piyasasına da destek olacak.

Merkez bankası; para politikalarından sorumlu olarak bir ülkenin ya da birliğin banka kurumudur. T.C. Merkez Bankası'nın sitesine de girerseniz dikkatinizi çekecek ilk şey; 'Fiyat istikrarının sürdürülmesi ve sağlanmasıdır.' yazısı olur. Bu en temel amaçlarındandır ve bunun dışında birçok amacı mevcuttur. Merkez bankası siyasi müdahalelerden uzak, yasalarla çalışan ve bağımsız olan bir yapıdır, öyle de olması gereklidir. Bu tür yapılaşmayı sağlayan ise ekonomileri gelişmiş, zengin ülke örnekleridir. T.C. Merkez Bankası da bunlara örnektir. Fakat dünya üzerinde bulunan bütün merkez bankaları bu şekilde değildir. Bazıları kamuya bazıları da özel mülkiyete aittir. Peki, T.C. Merkez Bankası görev ve fonksiyonları nelermiş, şimdi onlara bakalım.