Merkez Bankası ardı ardına faiz indirim kararı verdi. Bu faiz indirimi sonrasında vatandaşların yüzü güldü. Bu bağlamda konut satışları patladı. Araç ve konut sahibi olmak isteyen binlerce insan adeta bankalara akın etti. Özellikle Halkbank ve Vakıfbank'ın konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına çekmelerinin ardından özel bankalarda faizleri bir bir indirdi. Haberimizde güncel faiz oranlarını sizler için derledik. Kamu ve özel bankalar tarafından gerçekleştirilen güncel kredi faiz oranları indirimleri taşıt kredilerini ve ihtiyaç kredilerini de kapsamına aldı. Çok önemli oranda faiz oranı düşüşünün yaşandığı kredi sektöründe taşıt kredisi veya ihtiyaç kredisi çekmek isteyen vatandaşlarda, düşük faiz oranlarından faydalanabiliyor. Peki ING Bank, HSBC, Halkbank, Ziraat, Vakıfbank, TEB ve İş Bankası kredi faizleri ne oldu?
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ
İhtiyaç Kredisi ve Taşıt Kredisi İçinde Faiz İndirimi
Kamu ve özel bankalar tarafından gerçekleştirilen güncel kredi faiz oranları indirimleri taşıt kredilerini ve ihtiyaç kredilerini de kapsamına aldı. Çok önemli oranda faiz oranı düşüşünün yaşandığı kredi sektöründe taşıt kredisi veya ihtiyaç kredisi çekmek isteyen vatandaşlarda, düşük faiz oranlarından faydalanabiliyor. Kamu bankalarında ihtiyaç kredisi güncel faiz oranları 1.35 olarak belirlendi. Vatandalar kamu bankalarına başvuruda bulunarak %1.35 üzerinden ihtiyaç kredisi çekebiliyor. Özel bankalarda ise ihtiyaç kredisi güncel faiz oranları 1.25 ile 1.80 aralığında değişiyor. Özel bankalar arasında ihtiyaç kredisi için en düşük faiz oranı Türkiye Ekonomi Bankası(TEB) tarafından verilen %1.25 faiz oranı oldu.
En yüksek ihtiyaç kredisi faiz oranı ise %1.76 faiz oranı ile Garanti Bankası tarafından uygulanıyor. Taşıt kredisi güncel faiz oranları kamu bankaları arasında farklılık gösteriyor. Taşıt kredisi için Halkbank 1.42 şeklinde bir faiz oranı uygularken, Ziraat Bankası 1.43 faiz oranını uyguluyor. Vakıfbank ise 1.13 ile kamu bankaları ve hatta tüm bankalar arasında taşıt kredisi için kredi faiz indirim furyası ile birlikte en düşük faiz oranını sunan banka oldu. Özel bankalarda ise taşıt kredisi faiz oranları 1.25 ile 1.77 aralığında değişiyor. Tıpkı ihtiyaç kredisinde olduğu gibi taşıt kredisinde de özel sektörün en
düşük faiz oranı 1.25 ile Türkiye Ekonomi Bankası tarafından veriliyor. En yüksek taşıt kredisi oranı ise 1.77 ile Denizbank tarafından veriliyor.
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI'NDAN BİR İLK
60 ay vadeli konut kredisi çekeceklere yüzde 1.11 faiz oranı ile konut kredisi veren Kuveyt Türk Katılım Bankası, Kredili Hayat, BES ve 3 adet otomatik fatura talimatı ürünlerinin alınması halinde 3 puan daha indirim yaparak oranın yüzde 1.08 seviyesine indiriyor.
60 AY VADELİ KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI LİSTESİ
% 0.99 KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI VEREN BANKALAR
Ziraat Bankası Konut Kredisi,
Vakıfbank Konut Kredisi,
Halkbank Konut Kredisi ,
Ziraat Katılım Bankası Konut Kredisi ,
% 1.17 KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI VEREN BANKALAR
İş Bankası Konut Kredisi,
Akbank Konut Kredisi
DİĞER FAİZ ORANLARI İLE KONUT KREDİSİ VEREN BANKALAR
TEB Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.15
Albaraka Türk Konut Finansmanı % 1.19
Yapı Kredi Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.26
Garanti Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.26
ING Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.29
Vakıf Katılım Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.29
QNB Finansbank Konut Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.29
Alternatif Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.30
Türkiye Finans Katılım Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.33
ICBC Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.36
Denizbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.37
Fibabanka Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.49
Şekerbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.49
HSBC Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.99
KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI SONRASI TALEP PATLAMASI
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi sonrasında bankalar da kredi faiz oranlarını düşürmeye başladı. Kredi faiz oranlarını düşüren bankalar özellikle konut kredilerinde sundukları fırsatlarla vatandaşların ev sahibi olmalarını sağlıyor. Konut kredisi çekecek vatandaşlar da merakla en uygun güncel konut kredisi faiz oranlarını araştırıyor.
Faizler düştü, vatandaşlar bankaya koştu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini temmuzda 425, bu ay da 325 baz puan indirmesi tüketicilerin kredi taleplerini canlandırdı. Bankacılar canlanmanın ticari krediye de yansımasını bekliyor. Bankanın bu iki güçlü faiz indirimi hamlesinden sonra ilk yansıma kamu bankalarının yaptığı faiz indirimlerinde görüldü. Kamu bankalarının ihtiyaç, konut ve ticari kredilerde yaptığı faiz indirimlerini özel bankalar da izlediler. Bu faiz indirimlerinin bireysel ve ticari kredi kullananların taleplerine etkisi ise yavaş yavaş görülmeye başlandı.
YÜZDE 30'A VARAN FAİZLER 16'YA DÜŞTÜ
Genel olarak ekonomi çevresi geçen yıl yüzde 30'lara varan faizlerin şu günlerde yüzde 16'lara düşmesinin çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor.
KONUT KREDİSİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Yaptığınız kredi başvurusu ön onay aldığında ikinci adım olarak gerekli belgelerle bankaya gitmeniz gerekir. Konut kredisi için banka tarafından nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı olmak üzere üç temel belge talep edilir. Düzenli bir geliriniz olması halinde başvurunuzun onaylanması ihtimali oldukça yüksektir. (takvim.com.tr) Daha önceki kredi borcu nedeniyle hakkında banka takip kararı olan kişiler ise kredi alamazlar. Konut kredilerinde ipotek uygulaması söz konusu olduğu için kefil istenmez. Eğer başvuran kişi yeterli bir gelire sahip değilse o zaman kefil uygulaması devreye girebilir.
KONUT KREDİSİ NEDİR?
Konut kredisi, satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türü. Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişebiliyor. Konut kredisine başvurmak için satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanız gerekir. Sizin için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve başvurmanız gerekecektir. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra artık devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları giriyor.
Uzmanlar, satın almak istediğiniz evin değerini belirledikten sonra, evin değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak vermeniz gerekir. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin %70-75'ine kadar konut kredisi verilebiliyor. Evin kalan %25'lik ücreti içinse peşinatınız olması gerekir. Sözleşmeniz süresince belirlenen faiz oranı ve vade üzerinden aylık olarak ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.