Vakıfbank Konut Kredisi Masrafları Kaç Lira? Dosya Masrafı, Ekspertiz Ücreti ve Diğer Masraflar
Vakıfbank konut kredisi faiz oranı yüzde 0.99
Vakıfbank DASK Ücreti 45 Lira
Vakıfbank Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti 950 Lira
VakıfbankKonut Kredisi Hayat Sigortası Ücreti 306 Lira (yıllık olarak tahsil edilmekte, yaşa göre hesaplanmaktadır)
VakıfbankKonut Kredisi İpotek Tesis Ücreti 155,76 Lira
Vakıfbank konut sigortası 180 Lira
Vakıfbank konut kredisi dosya masrafı 1.000 TL (kredi tutarı üzerinden 0,50 olarak tahsil edilmektedir)
olmak üzere toplam 2 bin 636,76 Lira yıllık toplam maliyet oranı yüzde 12.9538
Garanti Bankası Konut Kredisi Masrafları Kaç Lira?
Dosya Masrafı, Ekspertiz Ücreti ve Diğer Masraflar
Garanti Bankası konut kredisi faiz oranı yüzde 1.41
Garanti Bankası DASK Ücreti 45 Lira
Garanti Bankası Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti 715 Lira
Garanti Bankası Konut Kredisi Hayat Sigortası Ücreti 216 Lira (yıllık olarak tahsil edilmekte, yaşa göre hesaplanmaktadır)
Garanti Bankası Konut Kredisi İpotek Tesis Ücreti 225 Lira
Garanti Bankası konut sigortası 180 Lira
Garanti Bankası konut kredisi dosya masrafı 1.000 TL (kredi tutarı üzerinden 0,50 olarak tahsil edilmektedir)
olmak üzere toplam 2 bin 381 Lira yıllık toplam maliyet oranı yüzde 19.2227
Mortgage alırken birçok vatandaş yanlış yapmakta, yalnızca bankaların reklam olarak ilan ettiği faiz oranlarını karşılaştırarak karar vermektedir. Oysa, faiz ödeyeceğiniz tek masraf değildir.
Mortgage masrafları dört ana kalemden oluşur.
Faiz
Alım ve satım masrafları
Banka kredi kullandırma ücreti
Ekspertiz Ücreti
Banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV)
Diğer: Dosya parası, istihbarat ücreti, başvuru ücreti, işlem ücreti ve avukat masrafı
Sigortalar
Bireysel Yaşam Sigortası
DASK (Doğal Afet Sigortası)
Konut Sigortası
Taşınmaz mala ödemek zorunda kalacağınız diğer vergi ve aidatlar
2. Alım ve Satım Masrafları. Ayrıca, mortgage ile taşınmaz mal almanın aşağıda belirtilen alım ve satım masrafları vardır.
Banka kredi kullandırma ücreti bankadan bankaya değişmekte olup %0,5 - %2 civarındadır. Bu ücret bazı bankalarda pazarlığa tabidir. Bazı bankalar bu miktara ek olarak müşteriden banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV), dosya parası, istihbarat ücreti, başvuru ücreti, işlem ücreti ve avukat masrafı da istemektedirler. Emlakçı komisyonu da alıcı ve satıcıdan %1-%2 oranında alınır ve genellikle pazarlığa tabidir.
Eksper raporu genellikle 200-500 ₺ arasında bir rakamdır. Alım satım vergileri ve tapu masrafları yaklaşık %0,15 dir ve en az belediyenin tayin ettiği değer üzerinden alınır.
3. Sigortalar. Bankanız taşınmaz mala Konut Sigortası ve DASK (Doğal Afet Sigortası) ve ayrıca size Bireysel Yaşam Sigortası yapılmasını da zorunlu kılabilir. Ek masrafları kaleminde en önemli etkenlerden biri bu sigorta primleridir.
Bireysel Yaşam Sigortası, DASK ve Konut Sigortası yıllık olarak tahsil edilr, sigorta primleri yaşa, gelir seviyesine, konutun bulunduğu bölgenin deprem riskine ve konut fiyatlarına göre değişir. Her yıl yenilenmesi gereken bu sigorta, yıllık yaklaşık 200-250 TL'lik ödeme anlamına gelmektedir.
Mortgage alırken yaptırılacak Konut, DASK ve Bireysel Yaşam sigortaları için maalesef gereksiz prim ödemeleri söz konusu olabilir. Devlet tarafından belirlenmeyen sigorta primleri sigorta şirketlerince, serbest piyasada özgürce belirlenmektedir. Bu nedenle, sigorta almadan karşılaştırma yapmalı ve yalnızca bankanızın önerdiği sigorta şirketiyle yetinmemelisiniz.
4. Vergi ve Aidatlar. Mortgage ile de alsanız peşin de alsanız taşınmaz mal sahibi olduktan sonra da belli aidatlar ve vergiler ödemeniz gerekebilir. Aidatlar değişmekte olup, bina bakım ve tamir masrafları v.s. gibi kalemlerden oluşur. Ayrıca taşınmazların belediyelere ve maliyeye ödenmesi gereken yıllık vergileri vardır. Bu vergi ve aidatları yaklaşık olarak hesaplamalı ve ödeme gücünüzün yettiğine emin olmalısınız