EYT konusunda son dakika gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Prim gününü doldurup yaş gününü doldurmayı bekleyen milyonlarca EYT'li vatandaşlar yasanın ne zaman çıkacağını araştırıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Güven, EYT konusunda üç farklı yöntemin Meclis'te görüşüleceğini açıkladı. Üç yöntemini ilk maddesi kadın ve erkeklerin yaş şartı olacak. İkinci yöntemde ise emeklilik koşulları arasındaki yaş sınırı devre dışı bırakılacak ve çalışma hizmeti ile çalışma süresi şartlarını yerine getirenler emekli olabilecek. Üçüncü yöntem ise 8 Eylül 1999 yılı öncesinde işe başlamış olanlar 5000 bin gün çalışmayla diğer koşulları sağlayarak emekli olabilecekler. Peki, EYT yasası ne zaman çıkacak? EYT konusunda 3 yöntem nedir? İşte 27 Eylül EYT ile ilgili son gelişmeler...
EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Erken emeklilik yasasının 1 Ekim'den sonra Meclis'te görüşülüp görüşülmeyeceğine dair bir açıklama bulunmuyor. Ancak yasa ile ilgili detayların Meclis açıldıktan sonra görüşülmesi bekleniyor. Bu yasa teklifleri görüşülmeye başlandığında hangi yöntemin dikkate alınacağını merakla bekleniyor.
EYT ile ilgili son gelişmeler için diğer sayfaları ziyaret ediniz...
EYT'DE 3 TEKLİF GÖRÜŞÜLECEK
TBMM'ye sunulan yasa teklifleri incelendiğinde üç farklı yöntemin belirginleştiğini belirten Duman hangi teklif yasalaşırsa, kimleri ne şekilde etkileyeceğini şöyle açıkladı:
Birinci yönteme göre; kadın için 50, erkek için 55 yaşını doldurmuş ve en az 3,600 gün hizmeti bulunan çalışanları dikkate almaktadır. Şayet bu teklif 2019 yılı içinde kabul edilirse, 1969 yılı ve öncesinde doğan 3,600 günlük (10 yıl) hizmeti bulunan kadınlar ile 1964 yılı ve öncesinde doğmuş ve yine 3,600 gün hizmeti olan erkek çalışanları kapsamış olacak.
Buna göre, SGK ilk giriş tarihleri 08.09.1999 ve öncesinde olsa dahi bu tarihlerden sonra doğanlar faydalanamamış olacaktır.
Detaylar için diğer sayfaları ziyaret ediniz...
İkinci yönteme göre ise, yaş haddi dışında kalan ancak diğer şartları yerine getirmiş çalışanların emeklilik koşulları şöyle olacak. 4447 sayılı yasaya göre emekli olabilmek için üç temel kural var;
- Çalışma Hizmetini tamamlamış olmak. Yani, SSKda 5,000 gün ile 5,975 gün arası ilk girişe göre belirleniyor, Bağ Kur ve Emekli Sandığında ise kadın çalışanlar için 7,200, erkek çalışanlar için 9,000 gün.
- Çalışma Süresini tamamlamış olmak, yani ilk giriş tarihinin üzerinden kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yılın geçmiş olması.
- Yaş haddini tamamlamış olmak yani kadınlarda 40-58 yaş, erkeklerde ise 44-60 yaş arasında bulunmak.
Bu 3 şartı yerine getiren emekli olabiliyor. 2019 yılında bu teklif kabul edilirse, yaş haddi hariç dediği için diğer 2 şartı yerine getirmek açısından bakıldığında SSK için 5975 güne kadar hizmetin dolmuş olması, Bağ Kur ve Emekli Sandığı için ise kadınlarda 7,200 günün erkeklerde ise 9,000 günlük hizmetin tamamlanmış olması gerekecek.
Ancak erkek çalışanlardan 1994 yılından sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar çalışma süresi açısından faydalanamamış olacaktır.