KİRA YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?
Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı kira yardımı ödemeleri almak için öncelikle vatandaşların kayıtlı herhangi bir mal varlığının olmaması gerekiyor. Bunun yanında sigortalı olarak çalışan ve iş sahibi olan vatandaşlara da kira yardımı ödemesi yapılmıyor. Ayrıca hanede SGK ile verilen emekli maaşı, du yada yetim maaşı alan varsa kira yardımı ödemesi alınamıyor. İşsizlik maaşı ödemesi almıyor olmak ve düzenli bir gelire sahip olmamak Çalışma Bakanlığı SYDV'ler ile sağlanan kira yardımı ödemelerini almak için diğer koşullar. Kira Yardımı ödemesi almak için vatandaşların yoksulluk sınırının altında bir gelir düzeyine sahip olma şartı aranıyor.
KİRA YARDIMI VE BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kira yardımı ödemesi almak isteyen vatandaşlar başvurularını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bizzat yapacaklar. Aileler, Kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren SYDV'lere kira yardımı için başvurularını iletebilirler.
EMEKLİYE YAKACAK PARASI VERİLECEK Mİ?
"Kira fiyatlarındaki artış ve ısınma giderlerinin yükselmesi, emeklilerimizin hane halkı tüketim harcamalarını yükseltmekte ve bu harcamalar bin lira aylık alan bir emeklinin gelirinin yaklaşık yüzde 60'ına denk gelmektedir. Emeklilerimizin bilhassa kış aylarında yakıt ve kira desteğine ihtiyaç duyduğu açıkça ortadadır. Hükümetten talebimiz, zorlu kış koşullarında geçimlerine katkı sağlayacak şekilde emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' adı altında ek bir ödemenin yapılmasıdır." Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranının sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmesi gerektiğini vurgulayan TÜED Başkanlar Kurulu, dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyelerinin alım gücündeki kayıplar dikkate alınarak yıllık TÜFE oranında artırılmasını istedi
DAR GELİRLİLER İÇİN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?
Dar gelirliler için kira yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Vakıflar kaymakamlık binalarının içinde bulunmaktadır. Bu sebeple çoğu kişi bu yardımı kaymakamlık kira yardımı olarak bilmektedir. Kira yardımı kaç ay verileceği ve ne kadar verileceği gibi konularda vakıf yetkilileri karar vermektedir. Yapılan incelemeler sonrasında ne kadar yardım yapılacağı ve ne kadar süre bu yardımın yapılacağı belirlenmektedir. Başvuru için gerekli olan evraklar ise şu şekildedir;
DAR GELİRLİLER İÇİN KİRA YARDIMI ŞARTLARI
Dar gelirliler için verilen kira yardımında bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir. Bu şartlara uygunluk sağlayan kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı birimlerine başvuru yaparak, ilgili yardımı alabilirler. Dar gelirliler için kira yardımı şartları şu şekilde sıralanabilmektedir;
Başvuru sahibinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaması gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan dul, yetim ya da emekli maaşı alınmaması gerekmektedir.
Herhangi bir gayrimenkul ya da araç sahibi olunmaması gerekmektedir.
Başvuru sahibinin düzenli bir gelire sahip olmaması ve gelir testinin yoksulluk sınırının altında sonuçlanmış olması gerekmektedir.
KİRA YARDIMI BAŞVURU DİLEKÇESİ
T.C kimlik numarası yazan kimlik, ehliyet ya da benzerleri
Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınacaktır.)
Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Değerlendirmeleri
Gerekli belgelerle birlikte başvuru yapıldıktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvuru sahibinin ekonomik durumu hakkında araştırma yapmaktadır. Daha sonra başvuru sahibinin evi ziyaret edilmektedir. Gerekli tüm incelemeler ve ev ziyareti sonrası raporlar hazırlandıktan sonra, bu raporlar mütevelli heyetine sunulmaktadır.
Mütevelli heyeti incelemelerini yaptıktan sonra kira yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda karar vermektedir. Bunun yanı sıra yardımın ne kadar süre yapılacağı ne kadar yapılacağı şeklinde kararlarda mütevelli heyeti tarafından verilmektedir. Karar verildikten sonra eğer olumlu ise ilgili yardım başvuru sahibine aylık olarak ödenecektir.