Hükümet benzer biçimde iş dünyası da erken yaşta emekliliğe karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ardından Çalışma Bakanı "EYT beklentisi için son sözlerini söylemiş oldu. İTO Başkanı Şekib Avdaviç de "EYT, kazanılmış hak olarak görünüyor sadece asla bu şekilde bir şey yok. Erken yaşta emeklilik, sosyal güvenlik sisteminin intiharı olur." dedi. EYT'liler sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emekliliği için gereken yaş haricinde sigortalılık süresi ve prim günü şatlarını sağlamış olanlar için kullanılan bir ifadedir. EYT son dakika haberleri sayfamızda
EYT SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
EYT KAZANILMIŞ HAK MI?
İTO Genel Başkanı Şekip Avdagiç EYT hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. Avdagiç Türkiye'deki emeklilik yaşının OECD ülkeleri arasında en erken uygulandığını söyleyerek Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a (EYT) ilişkin "Bu Türk sosyal güvenlik sisteminin intiharı olur" ifadelerini kullandı. Konu ile ilgili olarak İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç'in açıklamaları şöyle oldu:
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ
EYT İNTİHAR OLUR
"EYT, kazanılmış hak olarak görünüyor ama asla böyle bir şey yok. Erken yaşta emeklilik, Türk sosyal güvenlik sisteminin intiharı olur. Gününü dolduran sanki hemen emekli olması gerekiyor gibi bir algı var. Bunun doğru olmadığı açık. Türkiye'de emekli olmanın şartları var. Bu şartlar da bugün ortaya çıkmadı, 10-15 yıl önce bu düzenlemeler yapıldı. Herkesin de bu düzenlemelere tabi olması gerek. Bugün Türkiye, kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş ile OECD'de en erken emeklilik yaşının uygulandığı ülke. Sistemin sürdürülebilirliği, iş hayatının verimliliği adına dünyada standartlar daha katı. Biz ülke olarak çok daha makul nitelendirilebilecek seviyelerdeyiz."
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI
Son günlerde, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu üzerinden yeniden gündem oluşturuluyor. Kitlelerin etkilenmesine dönük çabaları nasıl yorumluyorsunuz? Ekonomideki son duruma ilişkin değerlendirmeniz nedir?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu; fazla uzun sürmez, kısa bir süre sonra bu olayın nasıl bir manipülasyon, ülke ekonomisini çökertmeye dönük nasıl bir adım olduğunu herkes kabul edecek ve bunun karşısında durmaya başlayacak. Bunun, ülkemize bir kazanımı yok, kaybettirir. Şu anda İskandinav ülkeleri artık bu işten vazgeçme noktasına geldiler.
Emeklilikte yaş olayını 70'in üstüne çıkarıyorlar. Biz de ise tam aksi. Kaldı ki Bay Kemal kendi döneminde emeklilik yaşının yükseltilmesini savunan birisidir. Fakat burada tamamıyla siyasi davranıyor, buradan ne elde ederiz diye bakıyor ve böyle bir tezi savunmaya çalışıyor. Geçenlerde çok açık net söyledim. Seçim kaybına vesile dahi olsa biz asla ülkemizin, milletimizin zararına olacak bir vaadin içine girmeyiz. Kaldı ki bir taraftan işsizlik konusunda mücadele veriyoruz diğer taraftan işsizliğe zemin oluşturacak taleplerle karşılaşıyoruz. Bu insanlar çalışıyor zaten. Bu insanları niye kapıya koyup, sonra iş arama yoluna sokalım. Çünkü ne olacak? Yine iş arayacak. Ondan sonra da maalesef bir başkasının istihdam hakkını kullanmış olacak. Bunlara niçin böyle bir yol aralayalım? Bu, Türkiye ekonomisi için çok ciddi bir zarardır.
Bir diğer konu da şu anda Türkiye faizde, enflasyonda bütün baskılara rağmen arzu edilen yere doğru geliyor. Allah'ın izniyle 2020'de, enflasyonda ve faizde birbirini tetiklemek suretiyle inşallah kalıcı tek haneler görülecek. Zaten tek haneliye döndükten sonra Türkiye'de paranın konumu da ekonominin konumu da çok daha farklı hale gelecek. Bundan kimsenin endişesi olmasın.
EYT İÇİN BÜTÇE AYIRILDI MI?
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, emeklilikte yaşa takılanlar için bütçeden kaynak ayrılıp ayrılmadığına dair bir soru üzerine "2020 yılı bütçesi yapılırken mevcut belirlenmiş Kalkınma Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta tanımlanmış görevler kapsamında giderler oluşturuldu. Dolayısıyla mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni bir kaynak öngörülmedi." dedi. EYT ile ilgili hükümet bir çalışma olmadığını açıklamıştı.
EYT ÇIKARSA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
EYT kanunun çıkması durumunda kamuoyunda EYT'liler olarak isimlendirilen emeklilikte yaşa takılan 6 milyon vatandaş bulunduğu belirtiliyor. Bu doğrultuda da EYT kanunun çıkmasından sonra ne zaman emekli olurum sorusu da gündeme geliyor. Ancak her vatandaşın sigortalılık durumunun farklı olması ve yanı sıra 4A/4B/4C şeklinde farklı sigorta kolları için belirlenmiş olan emeklilik koşulları farklılık gösterdiğinden, bu emeklilik tarihlerinin zamana yayılacağı tahmin ediliyor. Ne olursa olsun 6 milyon vatandaşın aniden emekli olmasının devlet bütçesi için oluşturacağı ciddi yük dolayısı ile gerçekçi bir yaklaşımda bu sürecin aniden olmasının mümkün olmadığı görülüyor.
EYT ile alakalı bir düzenleme gündeme gelirse tüm çalışanlar bundan etkilenmeyecek, çünkü emeklilik yaşını bekleyenler grubu esas itibariyle 8 Eylül 1999 öncesi SGK'lı olan ve hali hazırda emeklilik hakkı kazanmayanlardan oluşuyor. Bu bağlamda EYT'liler merak ettikleri soruların cevaplarını bulmaya çalışıyorlar. EYT yasanın çıkması durumunda kamuoyunda EYT'liler olarak adlandırılan emeklilikte yaşa takılan 6 000 000 vatandaş bulunduğu belirtiliyor. EYT'den sadece bu grupta olanlar yararlanabilecek
EYT SİGORTA BAŞLANGICI NEDİR?
EYT'liler sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emekliliği için gereken yaş dışında sigortalılık süresi ve prim günü şatlarını sağlamış olanlar için kulanılan bir ifadedir. Peki nedir bu EYT? Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. EYT sorunu 1999'da emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı.