Bugün emekli olunca kaç para maaş alırım? Sorusu milyonlarca çalışanın gündeminde yer alıyor. 2020 yılını geride bırakmaya hazırlanan milyonlarca çalışan, emekli olma hayallerine bir adım daha yaklaştı. Emekli olacakları zamanda ne kadar maaş alacaklarını merak eden vatandaşlar, emeklilik maaşı hesaplama ekranıyla birlikte öğrenebiliyorlar.
EMEKLİ MAAŞI NEYE GÖRE HESAPLANIYOR
Emekli maaşınız çalıştığınız süre, ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanmakta. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların görece daha fazla maaş aldığını gözlemlemekteyiz. Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre yılda iki kez zamlanan emekli maaşları hak sahibinin istediği herhangi bir banka şubesine yatırılabiliyor.
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ
4A Erkek Çalışanlar: 01.01.2016 tarihinden sonra işe giren ve SSK sigorta başlangıcı yaptıran erkek çalışanlar, emekli olmak için en az 61 yaşını tamamlamak zorundadır. Çalışanların emeklilik yaşları, en fazla 65 olacaktır.
4A Kadın Çalışanlar: 01.01.2020 tarihinden sonra sigorta başlangıcı yaptıran kadın çalışanlar, emekli olmak için 61 yaşını tamamlamak zorundadır. Çocuk sayısına göre, emeklilik yaşında indirim yapılabilir.
4B / 4C Erkek Çalışanlar: 01.01.2011 tarihinden sonra sigorta girişi yapan erkek çalışanlar, emekli olmak için en az 61 yaşını beklemek zorundadır. 61 yaşında sigorta primi gün ödemesi tamamlanmamışsa, 65 yaşına kadar prim ödemesi yapılabilir. 65 yaş tamamlandıktan sonra, kalan prim ödemeleri topluca yapılarak emekli olunmaktadır.
4B / 4C Kadın Çalışanlar: 01.01.2015 tarihinden sonra işe başlayan kadın çalışanlar, 61 yaşını doldurduktan sonra emeklilik hakkı elde etmektedir. Kişiler, 65 yaşına kadar sigorta prim ödemesi yapabilirler.
EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN
EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Emeklilik aylığı sorgulama işlemleri, 4A, 4B ve 4C sigorta koluna göre değişiklik göstermektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemleri için belirtilen detaylar şu şekilde sıralanabilir: Emekli maaşı sorgulaması yapmak için e-devlet sistemi kullanılmalıdır. www.turkiye.gov.tr bağlantısı üzerinden sistemin sayfası açıldıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme giriş yapılması gerekir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sekmesine tıklanarak 4A, 4B ya da 4C emekli maaşı sorgulaması yapılabilir.
Emekli maaşı sorgulama sayfasının kullanılması ve sistem üzerinden bilgiye erişilmesi için emekli olma hakkının bulunması gerekir. Emeklilik hakkı elde etmemiş kişilerin sorgulama sayfasında herhangi bir bilgiye yer verilmemektedir.
EMEKLİ MAAŞI HESAPLARKEN DİKKATE ALINMASI GEREKENLER
Emekli aylığı hesaplaması esnasında değerlendirmeye alınan bilgiler şunlardır:
Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigorta için ödenen prim gün sayısı değerlendirmeye alınır.
Kişilerin sigortalı olarak çalıştıkları süre, emekli maaşını doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesidir.
Sigorta başlangıcının yapıldığı ilk tarihe göre, kişilerin emekli maaşlarının ne kadar olacağı belirlenmektedir.
Emekli olmak için hak kazanılan ilk tarihe göre, emekli maaşı limitinde artış yaşanacaktır.