Aralık ayına girdiğimiz şu günlerde kredi faiz oranları için vatandaşların meraklı bekleyişleri devam ediyor. Konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi faiz oranları için gözler Merkez Bankası'na çevrilmiş durumda. Merkez Bankası PPK toplantı tarihleri takvimi listesine göre Aralık ayı toplantısı 12 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilecek. Peki kredi faizleri düşecek mi, uzmanlar ne diyor? Araç, konut ve ihtiyaç kredisinde son durumlar ne, en düşük faizli krediyi hangi banka veriyor? Özel ve kamu bankalarının düzenledikleri kredi kampanyaları ile birlikte bankalar arası faiz rekabeti de kızıştı. Bankaların peş peşe açıkladıkları cazip oranlar neticesinde kredi çekmeyi düşünenlerin aklına ''Kredi faizleri daha da düşer mi?'' sorusu geliyor.
KONUT KREDİSİ FAİZLERİ DÜŞECEK Mİ?
Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından %0,99 faiz oranıyla uygulanan konut kredisi piyasada canlılık sağladı ve bu oranların bir süre daha stabil gideceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ
Özel bankalarda ise ING Bank %0,98 faiz oranı uyguluyor. TEB ise %0,99 faiz oranıyla kamu bankaları ile aynı düzeyde kredi sunuyor. İnşaat sektöründe yaşanan durgunluğu bitiren düşük oranların hem özel bankalar hem de kamu bankaları için devam edeceği düşünülüyor. %1'in üzerinde konut kredisi faizi uygulayan özel bankaların da bu yarışa katılarak uygun faizli konut kredisi kampanyaları açıklayacağı tahmin ediliyor.
ARAÇ KREDİSİ FAİZLERİ NE OLUR, DÜŞER Mİ?
İnşaat sektöründeki durgunluk araç piyasasına da yansımıştı. Geçtiğimiz aylarda araç satışlarında büyük bir düşüş yaşanmıştı. Kamu bankalarının %0,49 ile %0,69 arasında yerli üretim otomobiller için uyguladığı faiz oranı satışlarda artış sağlamıştı. Şuanda da %0,69 faiz oranıyla araç kredisi kamu bankaları tarafından verilmeye devam ediyor. Türkiye İş Bankası, araç kredilerinde %1,10 faiz uyguluyor. Dünyanın en büyük bankalarından birisi olan ICBC ise %1,16 faiz oranıyla uygun faizli araç kredisi sunuyor.
İHTİYAÇ KREDİSİNDE GÜNCEL FAİZ ORANLARI NE?
İhtiyaç kredisi için de birçok banka kampanyalar açıkladı. TEB, ING Bank, QNB Finansbank ve Fibabanka uyguladıkları düşük faizlerle dikkat çekiyor. TEB, %0.98, Ing Bank %0.99, QNB Finansbank %1.03 ve Fibabanka %1.05 faiz oranıyla ihtiyaç kredisi sunuyor.
KREDİ FAİZLERİ NE OLUR, UZMANLAR NE DİYOR?
Kredi faizlerinde yaşanan indirimlerin bir süre daha bu seyirde devam edeceği öngörülüyor. Uzmanlar, faiz oranlarındaki indirimlerin piyasalara çok olumlu yansıdığını belirtiyor. İlerleyen süreçte özel bankalardan yüksek faiz uygulayanların da bu kampanyalara katılacağı belirtiliyor. Evet, Merkez Bankası tarafından yapılacak olan kredi faiz indirimi sonrası bankaların kredi faiz oranlarında sınırlı da olsa bir düşüş eğilimi yaşanması bekleniyor. O tarihe kadar kamu bankaları tarafından konut kredisi faiz indirimi yapılmadığı takdirde bu faiz indirimi ile yeni bir kampanya yapılmasına kesin gözü ile bakılıyor.
MERKEZ BANKASI TOPLANTISI NE ZAMAN?
Merkez Bankası PPK toplantı tarihleri takvimi listesine göre Aralık ayı toplantısı 12 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilecek.
İKİNCİ EL TAŞIT KREDİSİ NASIL ALINIR?
Öncelikle ikinci el taşıt kredisinin ne olduğundan kısaca bahsedelim. Bankalar taşıt kredisi ürünlerini 0 araçlar için farklı, 2. el araçlar için farklı şartlarla sunarlar. Sıfır araçlar için araç kredisi almak genellikle daha kolaydır. Otomobil kredisi ile ikinci el araç alımlarında araç yaşı sınırlaması ve sıfır araç alımına göre kredi kullandırım oranı farklılığı vardır. Aracın değeri, kasko değerine göre hesaplanır ve kredi buna yönelik olarak verilir.
İKİNCİ EL TAŞIT KREDİSİ İÇİN YAŞ SINIRI
Bankaların avantajlı faiz oranları ile sunduğu araba kredisi ürünleri ile ikinci el araba almak istediğinizde aracın belli bir yaş aralığında olması beklenir. Bu yaş aralığı bankadan bankaya değişse de bankalar genellikle sekiz yaşından büyük olan araçlar için kredi vermek istemezler. Banka kredisi ile ikinci el taşıt almayı düşünüyorsanız en fazla sekiz yaşına kadar olan araçlara bakmanızda fayda var.
KONUT KREDİSİ NASIL ALINIR?
Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Konut kredisi sayesinde çok fazla kişi ev sahibi olmuştur. Fakat bu kredi türünü kullanmak için bankanın gerekli gördüğü bazı şartları sağlamanız gerekmektedir. Öncelikle konut kredisi çekmek istediğiniz ev krediye uygun bir durumda olmalıdır. Aksi takdirde konut kredisi başvurunuz onaylanmaz. Çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında evi ipotek altına alırlar. Bu şartla müşteriye kredi verirler. Bankalar kredi miktarını evin belirlenen fiyatının %80'i olarak belirlemiştir. Yani asla alacağınız evin fiyatının tamamını kredi olarak çekemezsiniz. Zaten konut kredisi verileceği zaman ekspertiz eşliğinde evin değeri banka tarafından hesaplanır. Verilecek kredi miktarı da o zaman belirlenir. Diğer bir en önemli şart kredi başvurusu yapan kişinin kredi notunun iyi bir düzeyde olmasıdır. Çünkü bankaların başvuran kişiler hakkında ilk başta dikkat ettikleri nokta kredi notudur.
Eğer kredi notunuz düşük ise bankalardan kredi alma ihtimaliniz çok düşüktür. Bu yüzden bankalarla olan ilişkilerinizi iyi tutmanız yani ödemelerinizi aksatmadan yapmanız gerekmektedir. Konut kredisinde geri ödeme planı çok önemlidir. Çünkü ev bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe durumunda ev bankanın malı olacaktır. Bu yüzden ödeme planını iyi oluşturmak gerekir. Konut kredilerinde vade genelde 5-10 yıl arasıdır. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir süredir ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Böylelikle ödemeleri aksatmaz ve evin riske girmemesini sağlarsınız. Almayı düşündüğünüz evin tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvurabilirsiniz.
KONUT KREDİSİ NEDİR?
Bankalar müşterileri daha kısa sürede ev sahibi olsun diye konut kredisi isminde yeni bir kredi türü oluşturmuşlardır. Böylece belirli bir süreliğine bankaya olan borcunuzu öderken kendi evinizde de oturmuş olacaksınız. Fakat öncelikle konut kredisi çekeceğiniz evin krediye uygun olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise bankalar verdikleri konut kredisine karşılık olarak evi ipotek altına alırlar. Kredinizi tamamen geri ödediğinizde ise evin üzerindeki ipotek kaldırılır. Fakat borç ödenmez ise banka borçlara karşılık eve el koyma yetkisine sahiptir. Bu şekilde bankalar müşterilerine konut kredisi verirler. Banka krediyi verirken evi ipotek altına aldığı için kefil istemez. Böylelikle daha rahat bir şekilde müşterinin kredi almasını sağlar.