Polis, hemşire, öğretmen ve din görevlisi 3600 ne oldu, son durum nedir? 3600 ek gösterge son dakika çıktı mı?

3600 ek gösterge son dakika çıktı mı? Polis, hemşire, öğretmen ve din görevlisi 3600 ne oldu, son durum nedir? Gibi soruların cevapları oldukça merak ediliyor. Çok sayıda kamu çalışanının beklediği 3600 ek gösterge için bugün toplanılıyor. KPDK'de 'gündem sözleşmeliye kadro' ve '3600 ek gösterge'. Milyonlarca çalışan, asgari ücreti beklerken, memurların gözü de seçim vaatlerinden biri olan 3.600 ek göstergeye kilitlendi. Memurların problem ve taleplerinin masaya yatırılacağı Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK), yılın son toplantısını önümüzdeki günlerde yapacak. Memur sendikalarıyla hükümet temsilcilerinin katılacağı toplantıda ele alınması gereken çok sayıda konu bulunuyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :20 Aralık 2019 , 09:21 Güncelleme Tarihi :20 Aralık 2019 , 09:21
Polis, hemşire, öğretmen ve din görevlisi 3600 ne oldu, son durum nedir? 3600 ek gösterge son dakika çıktı mı?

İÇİNDEKİLER

Polis, hemşire, öğretmen ve din görevlileri için düşünülen 3.600 ek göstergenin bütün kamu çalışanlarına uygulanmasını isteyen memurlar, böylelikle çok sayıda kişinin emekli olacağını, yeni istihdam alanı açılacağını ifade ediyor. 3600 ek gösterge için gözler KPDK'ya kilitlendi.
Kamu Personel Danışma Kurulu (KPDK), hükümet, memur konfederasyonları ve yetkili sendikaların temsilcilerinin katımıyla bugün toplanacak. KPDK'de 'gündem sözleşmeliye kadro' ve '3600 ek gösterge'. Memurların maaşlarının hesaplanmasında uygulanan Ek Gösterge 3600 aynı zamanda emeklilik maaşlarının hesaplanmasında da kullanılıyor. Peki polis, hemşire, öğretmen ve din görevlisi 3600 ne oldu, son durum nedir?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Sözleşmeli personele kadro

Ankara'da yapılacak KPDK toplantısında kamuda sözleşmeli personelin (4/B) durumunu masaya taşıyacaklarını vurgulayan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, "Sözleşmeli personelin, görevde yükselememe ve tayin olamama gibi birçok sorunu var. 310 bin sözleşmeli personelin sorunlarının çözümü, kadroya geçirilmelerinden geçiyor. Sözleşmelilere kadro talebimizi KPDK'ye taşıyacağız ve işin takipçisi olacağız" dedi.

Kapsam genişletilmeli

Masaya taşıyacakları diğer bir gündem maddesinin 3600 ek gösterge olacağını belirten Bayram Tonbul, hükümetten 3600 ek göstergenin kapsamının genişletilmesini ve bir an evvel hayata geçirilmesini istediklerini söyledi.

Ortalama devlet memuru maaşı 4.500 lira olarak düşünüldüğünde, kamu görevlilerinin 8'inci aydan itibaren yüzde 20'lik vergi dilimine girdiğine dikkati çeken Tonbul, maaşlardaki kayıpların önüne geçilebilmesi için Gelir Vergisi'nin yüzde 15'ini aşan kısmını devletin karşılaması gerektiğini belirtti.

Sözleşmelerin takibiyle ilgili birim kurulmalı

Toplu sözleşmede alınan ama uygulanmayan kararları da KPDK'ye taşıyacaklarını belirten Tonbul, "Maalesef devlette bu kararları takip eden bir birim yok. Devlet Personel Başkanlığı'nın kapanmasıyla sorunun boyutu daha da artacak. Memur sözleşmelerinin takibiyle ilgili kamuda birimler kurulmalı" diye konuştu.


Tüm çalışanlar göstergelerinin 800 puan artırılmasını istiyor

Memurlar, polis, hemşire, öğretmen ve din görevlilerinin maaşlarında artışı gündeme getirecek olan 3.600 ek göstergenin, tüm memurları kapsamasını, bunun mümkün olmaması hâlinde de en azından tüm çalışanların göstergelerinin 800 puan artırılması talebinde bulunuyor. Memurlar, göstergelerin yükseltilmesiyle çok sayıda kişinin emekli olacağını, bu sayede yeni çalışanlar için istihdam alanı açılacağını savunuyor.

Sözleşmeli bitmeli

Memur sendikalarının 3.600 ek göstergenin ardından mutabık kaldığı bir diğer konu ise sözleşmeli personel konusu. Özellikle 31 Mart Mahallî Seçimlerinin ardından yaşanan işçi kıyımları nedeniyle çalışanların zor günler yaşadığına vurgu yapan memur sendikaları, çözümün sözleşmeli personel statüsünün kaldırılmasında olduğuna dikkat çekiyor. İşçilerin gelir vergisinde yaşanan problemlerin çözümü için hükûmete talepte bulunmasının ardından memurlar da bu yıl masaya bu konuyu taşıyacak.

Vergi diliminin yüzde 15'e sabitlenmesini istiyorlar

Gelir vergisinin tabana yayılması gerektiğini savunan memurlar, asgari ücretlilerde olduğu gibi vergi diliminin yüzde 15'e sabitlenmesini istiyor. Nisan ayında yüzde 20'lik dilime, kasımda da yüzde 27'lik dilime girdiklerini ifade eden memurlar, ocakta ve temmuzda aldıkları zamların, vergi sebebiyle ceplerine yansımadığını belirtiyor.

Bir defalık kadro

Memurların bir diğer isteği de kamu kurumlarında çalışanlara kadro verilmesi. Üniversite mezunu hizmetlilerin olduğunu kaydeden memur sendikaları, belirli sorumluluk verilen bu kesime imza yetkisinin verilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu doğrultuda hizmetlilere bir defaya mahsus kadro verilmesi talep ediliyor. Memurlar, bunun da gerekçesini, hâlihazırda yeni hizmetlilerin alınmadığına, şu andaki çalışanların kadroya alınmalarının zararı olmayacağına bağlıyor.

Aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik yaratıyor

Memuriyette 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğrenim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600'dan düşük olanların ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik yaratıyor. Öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler başta olmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olan pek çok memur ilgili yasanın meclise gelmesini bekliyordu.

3600 ek gösterge nedir?

Memurların maaşlarının hesaplanmasında uygulanan Ek Gösterge 3600 aynı zamanda emeklilik maaşlarının hesaplanmasında da kullanılıyor. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirleniyor. 3600 ek gösterge emeklilik haklarına etkisinin fazla olması nedeniyle memurlarda emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çıkarılması isteği doğuruyor.