En çok faiz veren banka değişti! İşte 32 günlük vadeli TL ve döviz mevduat hesabı faiz oranları!

Merkez Bankası tarafından yapılan peş peşe faiz indirimi kararlarının ardından en yüksek mevduat faizi veren bankalar anlık olarak değişiyor. Bu bağlamda birikimlerini mevduat hesaplarında değerlendirmek isteyen vatandaşlar bu gelişmeleri yakından takip ediyor. Bankaların vadeli hesap türleri arasında yer alan vadeli hesap için açılan vade süresinin 32 gün olarak belirlendiği hesaptır. Kısa süreli ve yüksek faizli olması nedeni ile tercih edilmektedir. Ülkemizde hizmet veren tüm bankalar 32 günlük hesap seçeneği sunmaktadır. Burgan Bank’ta 32 günlük mevduat faizi %12,30 seviyesine geriledi. Bahsedilen brüt faiz oranından stopaj kesildiğinde ise tasarruf sahiplerinin elde edeceği faiz getirisi enflasyona karşı yeniliyor. İşte 32 günlük vadeli TL ve döviz mevduat hesabı faiz oranları sayfamızda

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :20 Aralık 2019 , 12:01 Güncelleme Tarihi :20 Aralık 2019 , 12:13
En çok faiz veren banka değişti! İşte 32 günlük vadeli TL ve döviz mevduat hesabı faiz oranları!

Merkez Bankası tarafından Haziran ayından bu yana yapılan 1000 baz puanlık faiz indirimi sonrası bankaların kredi faiz oranları kadar vadeli hesap faiz oranları da gerilemeyi sürdürüyor. Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi sonrası bankaların kredi oranları için yapılan indirimlerin yanı sıra vadeli hesap faiz oranları da düştü. Bankaların faizlerinde son durum ne, en yüksek faiz hangi bankada, 10 bin liranın aylık getirisi kaç lira, hangi banka daha yüksek faiz veriyor? Bankaların vadeli hesap türleri arasında yer alan vadeli hesap için açılan vade süresinin 32 gün olarak belirlendiği hesaptır. Türk Lirası mevduat ve döviz tevdiat hesapları için uygulanacak değişken faiz hesaplama yöntemi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın uygun görüşü alınmak suretiyle bankalarca belirleniyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

EN YÜKSEK MEVDUAT FAİZ ORANLARI HANGİ BANKALARDA?

En yüksek mevduat faiz oranları karşılaştırması yaparken Merkez Bankası 2019 yılsonu enflasyon beklentisi baz alınarak liste yapılması en doğru olanıdır. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası Aralık Ayı Beklenti Anketi'nde yer alan Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahmini %11,62 idi. Mevduat faiz oranları %11,62 üzerinde olan 32 günlük en yüksek faiz veren bankalar şu şekildedir:

Burgan Bank Dijital Hesap
• Fibabanka VOV Hesap
Alternatif Bank Kiraz Hesap
• ING Bank Turuncu Ekstra (Hoş geldin faizi ile birlikte)

Burgan Bank 32 Günlük Mevduat Faizi Nedir?

Burgan Bank'ta 32 günlük mevduat faizi %12,30 seviyesine geriledi. Bahsedilen brüt faiz oranından stopaj kesildiğinde ise tasarruf sahiplerinin elde edeceği faiz getirisi enflasyona karşı yeniliyor.

Fibabanka 32 Günlük Mevduat Faizi Nedir?

Fibabanka'da 32 günlük mevduat faizi %12,25'tir. Bahsi geçen faiz oranı Fibabanka'da Kiraz Hesap sahiplerine verilir. Fibabanka mevduat faiz oranı da stopaj kesintisi ardından yılsonu enflasyon beklentisinin gerisinde kalıyor.

Alternatif Bank 32 Günlük Mevduat Faizi Nedir?

Alternatif Bank'ın 32 günlük mevduat faizi %12,25'tir. VOV hesap sahiplerine verilen en yüksek Alternatif Bank mevduat faizi, stopaj kesintisi sonrası enflasyon beklentisinin gerisinde seyrediyor.

ING Bank 32 Günlük Mevduat Faizi Nedir?

ING Bank'ta 32 günlük mevduat faizi %12'dir. Turuncu Ekstra hesap sahiplerine hoş geldin faizi olarak verilen ING Bank vadeli hesap faiz oranı, stopaj kesintisi ile birlikte enflasyon gerisinde kalıyor.

EN YÜKSEK VADELİ DÖVİZ HESABI FAİZ ORANLARI NEDİR?

En yüksek vadeli döviz hesabı faiz oranları dolar ve Euro için farklıdır. Dolara verilen mevduat faizi Euro'dan fazla seyreder. Bankaların TL mevduat hesaplarını geri çekmesi ardından döviz mevduat faiz oranları da revize edilse de döviz kuru artışı sonrası bahsi geçen faiz oranları cazibesini korur. Dövize en yüksek faiz veren bankalar şu şekilde sıralanabilir:

Burgan Bank Dijital Hesap
• TEB
• Odeabank (Oksijen Hesap)
• ICBC Turkey

32 GÜNLÜK FAİZ NE DEMEK?

Bankaların vadeli hesap türleri arasında yer alan vadeli hesap için açılan vade süresinin 32 gün olarak belirlendiği hesaptır. Kısa süreli ve yüksek faizli olması nedeni ile tercih edilmektedir. Ülkemizde hizmet veren tüm bankalar 32 günlük hesap seçeneği sunmaktadır

MEVDUAT FAİZİ NEDİR?

Türk Lirası mevduat ve döviz tevdiat hesapları için uygulanacak değişken faiz hesaplama yöntemi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın uygun görüşü alınmak suretiyle bankalarca belirleniyor. Ancak, Türk Lirası mevduatlar için Türkiye İstatistik Kurumu'nca açıklanan Üretici Fiyat Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi ve bu endeksleri oluşturan alt kalemlerden üretilecek endekslerle hesaplanan enflasyon oranlarına, para piyasalarında gerçekleşen faiz oranlarına, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası borç alma veya borç verme faiz oranlarına, bankalarca belirlenen mevduat faizi oranlarına, Devlet İç Borçlanma Senetleri faiz oranlarına, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası endekslerine ve bu borsada işlem gören menkul kıymetlerden oluşturulan hisse senedi sepetlerinin fiyat değişimlerine bağlı olarak belirlenen değişken faiz hesaplama yöntemleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na bildirilmek kaydıyla uygulamaya konuluyor.

VADELİ MEVDUAT HESABI NASIL HESAPLANIR?

Faiz oranıyla ana paranızın belirttiğiniz gün sayısı süresince faiz getirisi aşağıdaki formülle hesaplanır.

Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) X (Faiz Oranı / 365) X Gün Sayısı

Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) X (Faiz Oranı / 12) X Ay Sayısı

Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) X (Faiz Oranı) X Yıl Sayısı

Vadeli TL mevduat kazancımdan ne kadar stopaj kesintisi yapılır?

Vadeli TL mevduatta stopaj oranı yüzde 15 olarak uygulanmaktadır fakat bu oran vade uzadıkça kademeli olarak düşmektedir. İlgili kanuna göre vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15, bir yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda ise stopaj oranı yüzde 10 olarak tahsil edilmektedir. Vadesinden önce bankaların onayı ile çekilen vadeli mevduata vadesiz mevduat faiz oranı uygulanmaktadır.

Döviz tevdiat hesaplarına ödenen faizlerden ne kadar stopaj kesintisi yapılır?

Vadeli döviz (USD, EUR, GBP vs.) mevduatta stopaj oranı yüzde 18 olarak uygulanmaktadır fakat bu oran vade uzadıkça kademeli olarak düşmektedir. İlgili kanuna göre vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 18, bir yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda ise stopaj oranı yüzde 13 olarak tahsil edilmektedir.