Kira desteği ne kadar? Kira desteği şartları gündemdeki en önemli konular arasında yer aldı. Bu bağlamda "Lisanslı depoculuk sistemi"nde kira ücretinin yüzde 50'si oranında kira desteği verilecek. Bu karar kapsamında yapılan destekleme ödemeleri kamu kaynağı olduğundan hak sahibinin hesabına aktarılmadan önce, haciz/icra, temlik ve benzeri işlemler yapılmayacak. Kira, ilave kira, analiz ve nakliye destekleme ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili harcama kaleminden tahsis edilerek karşılanacak. Peki lisanslı depoculuk sistemi destekler nelerdir? Detaylar takvim.com.tr'de
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karar ile; "üreticilerin sağlıklı ve sigortalı depo imkânına kavuşmasını, ürünlerini fiyatların düşük olduğu hasat dönemlerinde ellerinden çıkarmak zorunda kalmamasını, piyasada arz ve talep dengesi ile fiyat istikrarının sağlanmasını, tarıma dayalı ticaret ve sanayi sektöründeki işletmelerin ihtiyaç duydukları ürünler için depo inşa etmeksizin talep edilen miktar, tür ve kalitedeki ürüne istenen zamanda kolaylıkla ve güvenilir bir şekilde ulaşabilmelerini amaçlayan lisanslı depoculuk sistemi beş yıl süreyle" desteklenecek.
Buna göre;
-Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, ayçiçeği için destek miktarı 3 TL/ton/ay,
-Pamuk için destek miktarı 7 TL/ton/ay
Fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kayısı, antepfıstığı, kuru üzüm, kuru incir 10 TL'yi geçmemek üzere,
kira ücretinin yüzde 50'si oranında kira desteği verilecek.
Kira, ilave kira, analiz ve nakliye destekleme ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili harcama kaleminden tahsis edilerek karşılanacak.
Bu Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'ye hizmetlerinden dolayı, ödenen destekleme tutarının yüzde 0.2'si komisyon olarak ayrıca ödenecek.
Bu Karar kapsamında yapılan destekleme ödemeleri kamu kaynağı olduğundan hak sahibinin hesabına aktarılmadan önce, haciz/icra, temlik ve benzeri işlemler yapılmayacak.
KOSGEB Kira Yardımı Nasıl Alınır?
KOSGEB kira yardımından yararlanmak için,henüz herhangi bir girişimde bulunmadan KOSGEB'e başvuruda bulunulmuş olması gerekmektedir. KOSGEB kurslarına katılmış olmalıdır. İlgili alanında kurslara katıldıktan sonra kişi, kurslardan başarı belgesi ile mezun olmalıdır. Mezuniyetin ardından KOSGEB ile bağlantısını koparmamalıdır.KOSGEB, hiçbir desteği tek başına vermez. Kira desteği ile birlikte teçhizat desteği de sağlayan kurum, aynı şekilde bu destekle birlikte genç girişimci destek paketi gibi paketlerle de yardımcı olmaktadır.
Bu tür imkanlardan yararlanmak için kişilerin yapmaları gereken, öncelikle iş yerini tutmadan, hiçbir işlem yapmadan KOSGEB'e başvuru yapmak olmalıdır. İş yerini açtıktan sonra yapacaklarını, hangi alanda çalıştığını, yaklaşık ne kadar büyüklükte bir alana ihtiyaç olduğunu belirleyen bir form yazmalıdır. Bu formda yapılacak iş ve tutulacak iş yeri hakkındaki tüm bilgilere yer verilmiş olmalıdır. Bu formun KOSGEB yetkililerine teslim edilmesinin ardından kişiler, projelerinin incelenmesini beklemelidir. KOSGEB,verilen iş planının uygun olup olmadığını, tutup tutmayacağını düşünerek hareket eder. Bu sayede kişilere ön onay ya da ret verir. Kişiler, ön onay almadan kesinlikle herhangi bir iş yeri kurma yoluna gitmemelidir. Eğer ön onay gelirse kişiler kira sözleşmesini imzalamalıdır. Anca ön onay, sadece desteği almanızda şimdilik bir sorun görülmediğini gösterir. Bunun yanında desteği ne zaman alabileceğinize dair bilgi verilmez. Bu nedenle bir süre kendinizi idare edecek kadar kenarda paranız olmadan işinize başlamamanız tavsiye edilir.
İşyeri Kira Desteğinin Ödenme Süresi
İşyeri kira desteği sağlanma süresi, kişinin ne kadar süredir işletme içerisinde bulunduğuna göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda kişilerin yeni girişimci olması durumunda KOSGEB kira desteği 2 yıl süre ile verilmektedir. Her ay verilecek destek, 18.000 TL içerisindeki kalemler arasında yer almaktadır. en fazla 18.000 TL olabilecek tutarı geçmek mümkün olmadan kişilere farklı oranlarda destek hizmetlerinden yararlanma imkanı verilmektedir.
Kişinin iş yerinin bulunduğu bölge de alacağı kira yardımında etkilidir. Bu kapsamda 1 ve 2 numaralı bölgeler %60 oranında bu desteklerden yararlanabilecektir. Her il için farklı özelliklere sahip olan bölgeler, incelendikten sonra başvuruda bulunulabilir. Bunun yanında 3, 4 ve 5 numaralı bölgeler için desteklerden yararlanma olanağı %70 olarak verilmiştir. 24 ay boyunca alınacak bu tutar, toplamda 18.000 TL'yi geçmemelidir.