2020 yılında memur maaşlarına yapılan zamdan sonra gözler ikramiye tutarlarına çevrilmiş durumda. Bu bağlamda zam ve enflasyon farkıyla birlikte ocak itibarıyla emekli olmayı planlayan memurların alacağı ikramiyede artış olacak. Örneğin; 25 yıl hizmeti bulunan 1'inci derece 4'üncü kademedeki bir öğretmenin emekli ikramiyesi 99 bin 439 liradan 104 bin 958 liraya çıkacak. Öğretmen, hemşire, polis ve din görevlilerinin 3600 ek göstergesiyle ilgili düzenleme henüz yapılmadı ama bu, hükümetin gündeminde. 3600 ek gösterge çıkmış olsaydı bu gruptaki memurların hem ikramiyeleri hem de emekli maaşlarında artış olacaktı.
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ
MEMUR İKRAMİYE 14 GÜNLÜK FARK
Memur 15 Aralık 2019'da, 15 Aralık 2019-14 Ocak 2020 arasının maaşını peşin aldı. Bu durumda 2020 için ödenen 14 günlük maaşına 2020 zammı yansıtılmadı. 15 Aralık'ta aldığı ücretin 14 günlük tutarına yüzde 5.49 fark hesaplanacak. Dolayısıyla ocak ayında bir önceki ayın yani aralık ayı ücretinin yarısı için yüzde 5.49 oranında hesaplanan farkı ve 15 Ocak- 14 Şubat 2020 dönemi için zamlı maaşını alacak. Bu konuda genelge de yayımlanmış durumda. Örneğin 9'a 1 öğretmenin maaş zammı 209 lirayken 97 lira da ekstra 14 günlük bir fark yatacak.
İKRAMİYE VE MAAŞ HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ
Farkla yüzde 5.49 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre; ikinci 6 aylık enflasyon kümülatif yüzde 6.49 arttı. Bu da temmuz zammı olan yüzde 5'in aşıldığı anlamına geliyor. Bir başka deyişle memur ve memur emeklisiin maaşına ocakta yüzde 4 zamma ek olarak yüzde 1.49 (6.49-5=1.49) fark eklenecek. Böylece farkla birlikte zam yüzde 5.49 (4+1.49=5.49) olacak. Bu zam da Temmuz 2020'ye kadar geçerli olacak.
Ay sonuna kadar yatar
Memur emeklisi maaşını doğum tarihine göre 1-5 Temmuz arasında çekiyor. Enflasyon ayın 3'ünde belli olduğundan yüzde 1.49'luk farkın maaş tarihine yetişmesi mümkün değil. Dolayısıyla enflasyon farkından kaynaklı fark bu ay sonuna kadar SGK'nın belirleyeceği bir günde hesaplara geçecek. Zammın ardından en düşük memur emekli maaşı 2.611 liraya çıkacak. Peki diğer emeklilerin maaşı ne kadar artacak.
GÖZLER BAKANLIK'TA
Memur emeklileri, maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alıyor. 3 Ocak'taki enflasyon verileri beklendiğinden, maaşlar bu ayın başında artış yansıtılmadan yatırıldı. Emekliler, oluşan zam farkını ay içerisinde alacak. Farkların ödenme tarihi ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından önümüzdeki günlerde duyurulacak.Ocak ayı maaşlarını zamsız olarak alan memur emeklilerinin, zam farkları, önümüzdeki günlerde yatırılacak.
SON DAKİKA EMEKLİ MAAŞI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
En düşük memur maaşı 4 bin lira
Enflasyon oranından kaynaklı ilave artışla birlikte aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 3 bin 747 liradan 4 bin liraya, en düşük memur emekli aylığı ise 2 bin 523 liradan 2 bin 661 liraya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, kamu görevlileri ve emeklilere yapılan zamlar belli oldu. Bu yıl için kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışlar, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı ile belirlenmiş, ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde yüzde 4 oranında artış öngörülmüştü.
MEMUR EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN ÖDENECEK 2020
Memur ve memur emeklilerinin zamlı maaşları 15 Ocak 2020 Çarşamba gününden itibaren hesaplara yatacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 6,49 zam alacak. En düşük Bağ-Kur emeklisi bin 784 lira 11 kuruş maaş alacak. En düşük SSK emeklisi bin 256 lira 21 kuruş maaş alacak. En düşük memur emeklisi 3 bin 510 lira alacak.
3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?
Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerini kapsaması beklenen düzenlemeyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Ek göstergenin 3600'e çıkarılmasıyla memurların emekli aylıkları ve ikramiyeleri bu sayede artacak. Böylece yaklaşık 1,5 milyon memurun ek gösterge beklentisi karşılanacak.
EK GÖSTERGE NEDİR?
Ek gösterge, devlet memurlarının maaşlarını, emekli ikramiye ve maaşların hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama metodudur. Memurların aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi olan ek göstergenin yüksek olması, emekli aylığı ve ikramiyesinin yüksek olması anlamına geliyor. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor.
İkramiye nedir ?
İkramiye işçiye verilen bir ücret ekidir. Yasal dayanağı 4857 sayılı İş Kanununun 32 nci maddesi olup ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanmıştır.
İkramiye banka hesabına yatırılmalıdır.
Yasada ücretin eklerinin neler olduğu müstakilen düzenlenmemiş olmakla birlikte, değinilen maddenin ikinci fıkrasındaki <…banka hesabına="" yatırılacak="" ücret,="" prim,="" ikramiye="" ve="" bu="" nitelikteki="" her="" çeşit="" istihkakının..=""> ibaresi gereğince, ücretin yanı sıra prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü ödemelerin banka hesabına yatırılması öngörüldüğünden, ve ücretin eki olarak İş Kanununda ifadesini bulmuştur.