Normal şartlarda emekli olunca ne kadar maaş alırım?

Milyonlarca çalışan emekli olduktan sonra alacağı maaşı merak ediyor. Yüksek emekli maaşı almak ise her çalışanın rüyası durumunda. Emekli maaşınız çalıştığınız süre, ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanmakta. Rahat, huzurlu bir emeklilik geçirmek isteyen vatandaşlar emekli olunca ne kadar para alırım araştırması yapıyor. 2020 yılının başlamasıyla birlikte milyonlarca çalışan, emekli olma hayallerine bir adım daha yaklaştı. Emekli olacakları zamanda ne kadar maaş alacaklarını merak eden vatandaşlar, emeklilik maaşı hesaplama ekranıyla birlikte öğrenebiliyorlar. Peki, emekli olunca ne kadar maaş alırım?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :17 Ocak 2020 , 10:00 Güncelleme Tarihi :17 Ocak 2020 , 10:02
Normal şartlarda emekli olunca ne kadar maaş alırım?

Emekli olunca ne kadar maaş alırım araştırması çalışan vatandaşların gündeminde. Sık sık internetten emekli maaş hesaplaması yapan vatandaşlar rahat bir yaşam geçirmek için ne kadar emekli maaşı alacağını merak ediyor. İşte emekli olunca ne kadar maaş alırım sorusunun detaylı yanıtı. Kişilerin emeklilik yaşı hesaplama için doğru sonuçları alabilmesi adına güncel sigorta bilgilerini kullanması zorunludur. Sigorta bilgilerini bilmeyen ya da güncel sigorta bilgilerini öğrenmek isteyenler e devlet üzerinden sigorta dökümü alınmalıdır. Döküm alındıktan sonra sigorta bilgileri öğrenilerek, emeklilik yaşı hesaplama için forma bilgiler girilebilir. Tüm hizmetler ücretsiz odluğundan çok kısa süre içerisinde işlemler tamamlanabilir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Bu sayfada kişilerin emeklilik yaşı hesaplama yapabilmek adına ilk olarak formu doldurması istenir. Formun doldurulması sırasında kişilerin sigorta bilgilerini girmesi gerekir. Bilgilerin girilmesi sonrasında ise sistem tarafından hesaplamalar yapılarak sonuç ekranda yayınlanır. Yayınlanan bilgilerde yaş bilgisi de yer aldığından dolayı kişiler tek bir uygulama ile hem emeklilik yaşı hesaplama hem de emeklilik sorgulama yapmaktadır. Ne zaman emekli olurum uygulamasında yapılan emeklilik yaşı hesaplama işlemlerinin örnek bir sonuç sayfası şöyledir;

Sonuç sayfasında görüldüğü gibi kişilerin hangi tarihte emekli olacağı hesaplandığından dolayı kişilerin kaç yıl sonra ve kaç yaşında emekli olacağı da öğrenilir. Bu konuda bilgi almak isteyenlerin benzer adımları takip etmesi yeterlidir. Esgm-sgk sayfasında yer alan emeklilik yaşı hesaplama yazısında sorgulamada güncel sigorta bilgilerin girilmesi gerektiği ifade edilir.

Kişilerin emeklilik yaşı hesaplama için doğru sonuçları alabilmesi adına güncel sigorta bilgilerini kullanması zorunludur. Sigorta bilgilerini bilmeyen ya da güncel sigorta bilgilerini öğrenmek isteyenler e devlet üzerinden sigorta dökümü alınmalıdır. Döküm alındıktan sonra sigorta bilgileri öğrenilerek, emeklilik yaşı hesaplama için forma bilgiler girilebilir. Tüm hizmetler ücretsiz odluğundan çok kısa süre içerisinde işlemler tamamlanabilir.

SON DAKİKA SGK HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

EMEKLİLİK YAŞI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR? TIKLA ÖĞREN!

SGK 4A-SSK PRİM SORGULAMA

4A SGK hizmet dökümü yani SSK prim sorgulama ile sizde hangi tarihler arasında, ne kadar prim yatırıldığını SSK hizmet dökümünüz ile yani prim sorgulaması yaparak öğrenebilirsiniz. Nerelerde çalıştığınızı, ne kadar süreyle çalıştığınızı, kaç firma değiştirdiğinizi, her firmadan ne kadar prim yatırıldığını öğrenebilirsiniz.

SGK prim sorgulamada, 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulama ile aynı işlemleri yapmanız gerekmektedir. Yani, SSK hizmet dökümünde olduğu gibi, prim sorgulamada da E-Devlet ve E-SGM ekranı olmak üzere işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-SGM ekranlarından uyruğunuzu, T.C. kimlik numaranızı, cilt numaranızı, nüfusa bağlı olduğunuz ili, doğum yılınızı giriniz. Eğer, T.C. vatandaşı değilseniz uyruğunuz ile birlikte, ikamet tezkere numaranızı da girmek zorundasınız. Daha sonra güvenlik kodu yazan kısma, karşısında bulunan karakterleri giriniz. "Sorgula" butonuna tıklayınız. Karşınıza gelen ekranın sağ tarafında bulunan "Hizmet Bilgisi" açılır menüsünden "4A Hizmet Bilgisini" seçtiğinizde prim sayınızı yani SSK hizmet dökümünüzü öğrenmiş olacaksınız.

E-Devlet ile ise bu işlemi şifrenizi PTT den, 2 TL karşılığında aldıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz. Yapmanız gereken E-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ile E-Devlet şifrenizi girmelisiniz. "Sisteme Giriş Yap" butonuna tıkladıktan sonra, sol taraftan "E-Hizmetler" seçeneğini seçiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu altında bulunan "4A Hizmet Bilgisi" seçeneğini tıklayınız. Böylece, SGK prim sayınızı yani SSK hizmet dökümünüzü öğrenebilirsiniz.

SSK Sorgulama işlemlerini haberimizden görebilirsiniz. Vatandaşların en çok takip ettiği konulardan bazıları SSK sorgulamaları, prim borçları ve SGK hizmet dökümü alma gibi işlemler hakkında oldu. Peki, SSK sorgulaması nasıl yapılır? E-devlet sistemi ile bu sorgulamaları kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Online olarak T.C Kimlik No ve şifreniz ile SSK sorgulama, prim borcu ve SGK hizmet dökümü alabilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞI NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?

Emekli maaşınız çalıştığınız süre, ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanmakta. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların görece daha fazla maaş aldığını gözlemlemekteyiz. Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre yılda iki kez zamlanan emekli maaşları hak sahibinin istediği herhangi bir banka şubesine yatırılabiliyor.

4A (SSK) çalışanları için emeklilik aylığı hesaplama:

Öncelikle bunun için aşağıda vermiş olduğumuz linke tıklamanız gerekmektedir. Ardından açılan sayfada T.C. kimlik numaranızı, SSK sicil numaranızı, Baba adınızı, Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve son olarak doğum tarihinizi giriniz. Daha sonra Sorgula butonuna basarak emeklilik aylığı hesaplama işlemini tamamlayınız.

4B (BAĞ-KUR) çalışanları için emeklilik aylığı:

Vermiş olduğumuz linke tıklayın. Açılan sayfada Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklayın. Daha sonra T.C. kimlik numaranız ile E-Devlet şifrenizi giriniz. Yönlendirildiğiniz sayfada Kurumu kısmından esnaf mısınız yoksa tarımla mı uğraşıyorsunuz onu seçin. Daha sonra Sorgula seçeneğine tıklayarak işleminizi tamamlayınız

SSK EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME GÜNLERİ

SSK emeklisi vatandaşlar, emekli maaşlarını tahsis numarasına göre belirlenen günlerde alırlar. İşte o günler:

Tahsis numarasının son rakamına göre;

- 9 olanlar her ayın 17'sinde,
- 7 olanlara her ayın 18'inde,
- 5 olanlara her ayın 19'unda,
- 3 olanlara her ayın 20'sinde,
- 1 olanlara her ayın 21'inde,
- 8 olanlara her ayın 22'sinde,
- 6 olanlara her ayın 23'ünde,
- 4 olanlara her ayın 24'ünde,
- 2 olanları her ayın 25'inde,
- 0 olanlara her ayın 26'sında ödeme alırlar.

KİMLER BAYRAM İKRAMİYESİ ALABİLİYOR?

– SGK'dan aylık alan

– SSK, Bağ-Kur

– Emekli Sandığı emeklileri

– Ölüm aylığı alanlar

– Şehit yakını ve gaziler

– Vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar,

– Geçici köy korucuları

– Şeref aylığı alanlar

– Şampiyon sporcular,

– Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri,

– Terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.