ICBC
ICBC Bank tabela faiz oranları dahilinde %2 faiz oranı sunarken kampanyalı kredi ürünü için %1.08 oranı ile konut kredisi sunuyor.
QNB Finansbank
QNB Finansbank konut kredisi için 10 yıl vadeye kadar %1.08 faiz oranı ile kredi kullandırıyor.
DenizBank
DenizBank tabela oranları kapsamında %1.39 faiz oranı sunarken, kampanyalı faiz oranları dahilinde %1.21 faizle kredi kullandırıyor.
Anadolubank
Anadolubank 5 yıla kadar %1.25 10 yıl vadeye kadar da %1.38 faiz oranı ile kredi sunuyor.
HalkBank
HalkBank kampanyalı hesaplı evim konut kredisi dahilinde 500.000 TL ve 15 yıla kadar vade için %0.99, 500.000 TL üzeri taleplerde ise %1.19 faiz oranı ile kredi kullandırıyor.
VakıfBank
VakıfBank kampanyalı sarı panjur kampanyası için 500.000 TL limit ve 15 yıl vadeye dek %0.99 faiz oranı sunarken standart konut kredisi kapsamında %1.29 faiz oranı ile kredi sağlıyor.
TEB
TEB kampanyalı konut kredisi ürünleri için faiz oranlarını tüm vadelerde 10 yıla kadar %0.99'a düşürdü. Banka tabela faizleri ise halen %2.58 seviyelerinde.
TAPU HARÇ BEDELLERİ BELLİ OLDU
Her yıl değişen tapu masrafı 2020 yılında indirim süresi uzatılmadığı sürece tapu harcı oranı binde 15 iken binde 20'ye çıkartılacak. Bu sebeple indirim süresinin uzatılmasına dikkat edilmesinde fayda var.
Aynı zamanda tapu masrafı emlak vergisi değerinden az olmamak üzere hesaplanmaktadır. Örneğin;
400.000 TL değerindeki bir ev için;
Tapu harç oranı binde 20,
Tapu harç bedeli 8.000 TL,
Toplam ödenecek harç 16.000 TL olacaktır.
Tapu Alınırken Yapılması Gerekenler
Tüm tapu masrafı ve kağıt işlemleri yapıldıktan sonra tapu alınırken bazı evrakların bulundurulması gerekmektedir.
Tapu alınırken bulundurulması gereken belgeler şunlardır:
Söz konusu gayrimenkul için alıcı ve satıcıların kimlik belgeleri,
Okuma yazma bilmeyen alıcı ve satıcılar için akrabası olmayan iki şahit,
Ödenen harç dekontları,
Alıcı ve satıcıların imzasının bulunduğu satış evrakları,
Kredi kullanıldı ise kredi açılış evrakları.
KONUT KREDİSİ NASIL ALINIR?
Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Konut kredisi sayesinde çok fazla kişi ev sahibi olmuştur. Fakat bu kredi türünü kullanmak için bankanın gerekli gördüğü bazı şartları sağlamanız gerekmektedir. Öncelikle konut kredisi çekmek istediğiniz ev krediye uygun bir durumda olmalıdır. Aksi takdirde konut kredisi başvurunuz onaylanmaz. Çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında evi ipotek altına alırlar. Bu şartla müşteriye kredi verirler. Bankalar kredi miktarını evin belirlenen fiyatının %80'i olarak belirlemiştir. Yani asla alacağınız evin fiyatının tamamını kredi olarak çekemezsiniz. Zaten konut kredisi verileceği zaman ekspertiz eşliğinde evin değeri banka tarafından hesaplanır. Verilecek kredi miktarı da o zaman belirlenir. Diğer bir en önemli şart kredi başvurusu yapan kişinin kredi notunun iyi bir düzeyde olmasıdır. Çünkü bankaların başvuran kişiler hakkında ilk başta dikkat ettikleri nokta kredi notudur.
Eğer kredi notunuz düşük ise bankalardan kredi alma ihtimaliniz çok düşüktür. Bu yüzden bankalarla olan ilişkilerinizi iyi tutmanız yani ödemelerinizi aksatmadan yapmanız gerekmektedir. Konut kredisinde geri ödeme planı çok önemlidir. Çünkü ev bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe durumunda ev bankanın malı olacaktır. Bu yüzden ödeme planını iyi oluşturmak gerekir. Konut kredilerinde vade genelde 5-10 yıl arasıdır. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir süredir ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Böylelikle ödemeleri aksatmaz ve evin riske girmemesini sağlarsınız. Almayı düşündüğünüz evin tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvurabilirsiniz.