Kredili mevduat hesabı (KMH) nedir, nasıl açılır? Acil para mı lazım? Paranız olmadığında hemen kullanın!

Bankalar müşterilerine ihtiyaç durumlarına göre çeşitli seçeneklerde hizmetler sunmaktadırlar. Her biri farklı amaçlarla düzenlenmiş bu hizmetlerden biri olan kredili mevduat hesabı nedir? Bazen birkaç gün sonra geri ödenebilecek paraya ihtiyaç duyulabiliyor. Bankaların da bu ihtiyaca cevap veren ürünleri var. Bunların, kredili mevduat hesabı (KMH), avans hesabı, ek hesap, esnek hesap gibi birçok ismi var. Ancak kullanırken de kontrolü kaybetmemek lazım. Kredili mevduat hesabı (KMH) nedir, nasıl açılır?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :31 Ocak 2020 , 09:08 Güncelleme Tarihi :31 Ocak 2020 , 09:08
Kredili mevduat hesabı KMH nedir, nasıl açılır? Acil para mı lazım? Paranız olmadığında hemen kullanın!

İÇİNDEKİLER

Paraya sıkışan ve acil paraya ihtiyacı olan vatandaşlara bazı yollar sunuluyor. Bu yollardan biri ise kredili mevduat hesabıdır. Acil, kısa süreli ve küçük miktarlardaki ödemeler, para çekmek veya göndermek için bankaların geliştirdiği bir çeşit kredi türü. Kredili mevduat hesapları "KMH" kısaltmasıyla bildiği gibi ayrıca farklı bankalarca; "avans hesabı", "açık hesap" veya "ek hesap" olarak da adlandırılabilir. Bu kredi hesabı, bankalar tarafından belirlenen kriterlere göre limitlendirilir. Maaş ve emekli aylığı alan banka müşterileri çalıştıkları bankalardan başvuru yoluyla kolayca kredili mevduat hesabı açabilirler.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Kredili Mevduat Hesabı Nedir?

Hesabınızda para olmasa dahi limit tutarınız dahilinde nakit para çekebileceğiniz hesaptır. Kredili Mevduat Hesabınız ile otomatik ve düzenli ödeme talimatı verdiğiniz fatura, kredi geri ödemeleri ve diğer ödemelerinizi gecikmeye düşmeden yapabilirsiniz.

ÖRNEK: Doğalgaz faturanızı hesabınızda otomatik ödemeye tanımladınız. Ödeme zamanı geldi ama hesapta para yok, maaşı almaya iki gün var. Ee ne olacak şimdi? Bu iki gün için faturayı size tanımlanan kredili hesaptan ödeyebilirsiniz.

ÖRNEK: Hemen taksiye binmeniz gerek yanınızda para yok… En kısa sürede çektiğiniz parayı yerine koyabilecekseniz kredili mevduat hesabından nakit çekebilirsiniz.

GERİ ÖDERKEN

KMH borcunuzu öderken hesabınıza para yatırın yeter. Ödemeyi otomatik alır.

ÖRNEK: Neriman kirasını ödeyecek ama para yok, maaşa birkaç gün var. Ev sahibine KMH'den 1.500 TL gönderdi. 7 gün sonra borcunu 1.505,88 TL olarak geri ödedi.

ÖDENMEZSE NE OLUR?

KMH ödemeleri geciktirildiğinde aylık en fazla yüzde 1.70 olacak şekilde gecikme faizi uygulanır ve iki dönem üst üste ödenmediğinde yasal işlemler başlatılabilir.

GÜNLÜK FAİZ VAR

Bu para sizin değil, kullanınca karşılığında GÜNLÜK FAİZ ödüyorsunuz! Hemen geri koymaya çalışın. Yoksa kartopu gibi büyür.

Örnek: KMH hesabınızı kullanıp aynı gün borcu kapatırsanız bir günlük, beş gün sonra geri ödeme yaparsanız beş günlük faiz maliyetiniz olur.

NOT: Bu hesabı kullanmazsanız hiçbir faiz veya ek ücret ödemezsiniz.

AVANTAJI

İhtiyaç halinde 7/24 para bulabilirsiniz.

NEYE GÖRE

KMH limiti kredi notunuz, maaş müşterisi/ emekli olmanız ve gelirinize bakılarak bankanız tarafından belirlenir.

DİKKAT

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere belirlediği akdi faiz oranı aylık yüzde 1.40, gecikme faiz oranı ise aylık yüzde 1.70. Yani KMH için bu faiz oranları üzerinde bir faiz uygulanamaz.

AMAN AMAN

Bunu kullanmayı alışkanlık haline getirmeyin. KMH kredi notunuzu doğrudan etkiler, ev, araba alırken karşınıza engel olarak çıkabilir.

FAİZİ BANKALAR BELİRLİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredinin içeriğinde faiz ödeme zorunluluğunun da olması nedeniyle tüketicileri de uyarıyor. Şöyle ki, kredili mevduat hesabı faiz oranlarını ve kredi masraflarını, bankalar kendileri belirliyor. Bu nedenle BDDK, önceden faiz oranlarının sağlıklı bir şekilde karşılaştırılıp analiz edilerek KMH'ye başvurmaları konusunda tüketicilerin dikkatli olmasını istemektedir.

KMH NASIL AÇILIR?

Maaş ve emekli aylığı alan banka müşterileri çalıştıkları bankalardan başvuru yoluyla kolayca Kredili mevduat hesabı açabilirler. Bu sınıfta olmayan müşteriler ise aynı şekilde başvuru yapmak durumundalar. KMH başvuruları incelenirken bireylerin kredi notu yani finansal geçmişi ve ilgili bankada bulunan varlıkları göz önüne alınarak değerlendirme yapılır. Değerlendirmenin olumlu sonuçlanması durumunda banka, mevcut mevduat hesabına KMH tanımlaması yapar ve hesap kullanılmaya başlanabilir.

Kaynak:Posta