Milyonların gözü Meclis'e çevrilmiş durumda. Mahkumlara af, EYT, 3600 ek gösterge, nafaka ve taşeron işçi ile ilgili gelişmeler büyük bir heyecanla bekleniyor. Bu bağlamda gelen yeni haberler de ise Mart ayında yeni yargı reformunun Meclisten geçmesi beklenirken bazı değişiklikler yapılması gündemde. Detaylar takvim.com.tr'de
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ
BAKAN GÜL: YAKINDA TBMM'DE
İnfaz indirimi düzenlemesine ilişkin çalışmalara değinen Gül, şunları söyledi:
"İnfaz düzenlemesi yakın zamanda Meclise gelecek. Meclis'in gündeminde. Şu tarihte olur diyemeyiz. Cumhurbaşkanımız da söyledi bir kaç hafta içinde neticeye kavuşur. Uzun zamandır üzerinde çalışılıyor. Meclis'in takdir edeceği gündeme bağlı. Toplumu rahatsız etmeden hakkaniyet ve adalet çerçevesinde hazırlanacak. AK Parti grubu da bunun üzerinde çalışıyor."
SON DAKİKA AF YASASI AÇIKMASI İÇİN TIKLAYINIZ
YENİ YARGI REFORMUNDA AF ÇIKACAK MI?
Hazırlanan düzenlemenin içerisinde af yasası bulunmuyor ancak ceza infaz sisteminde bir dizi değişiklikler yer alıyor. Tutuklu kalınan sürenin hesaplanması, denetimli serbestlik için uygulanan sürenin 4 yıldan 6 yıla çıkarılması. Bazı dava ve hükümlerin kaldırılması gibi infaz yasalarında değişiklik öngörülüyor.
Kesinlikle af yada ceza infaz yasasından faydalanamayacak suçlar da hemen hemen belli oldu. Toplum tarafından kınanan suçlar, terör, istismar ve bunun gibi ağır suçlar için herhangi bir indirim yada af bulunmuyor.
2020'DE SİCİL AFFI ÇIKACAK MI?
Meclisin çalışmaya başlamasıyla birlikte sicil affının gündeme gelmesi bekleniyor. Daha önce Binali Yıldırım'ın Başbakanlığı döneminde çıkarılan sicil affı bankaların kendi aralarında kurduğu ve banka veri tabanlarında bulunan kredi notlarını silmemeleri yüzünden çok fazla kişi bu aftan yararlanamamıştı. Yeni sicil affının daha kapsamlı ve ticari ürünlere yansıtılan bir af olması bekleniyor.
EYT YASASI ÇIKACAK MI?
Emeklilikte Yaşa Takılanların istedikleri düzenlemelerin bu yıl bitmeden uzlaşı sağlanması halinde 2020 yılı içerisinde çıkması bekleniyor. İlk somut adımın atılmasının ardından hükümetin gündemine giren konu toplum tarafından bir çok kesimin takip ettiği bir konu oldu.
SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
EYT ÇIKARSA KİMLER YARARLANACAK?
EYT kanunun Meclis'te görüşülmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı girişi bulunan kişileri kapsayacağı belirtiliyor. 1999'da yürürlüğe alınan 4447 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kadın sigortalılıklarda 58, erkek sigortalılarda ise 60 olarak belirlenmişti. Emeklilik için prim gün sayısı da 7 bine çıkartılmıştı. Bu yüzden de EYT kanunu çıkarsa 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan sigortalılar, kanunun kapsamında bulunacak.
EK GÖSTERGE
3600 ek gösterge hakkında geçtiğimiz gün konuşan Çalışma Bakanı, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sözü, elbette yerine getirilecek" dedi.
ÇIKARSA İKRAMİYELERDE CİDDİ BİR ARTIŞ OLACAK:
Ek gösterge artışı hem maaşları hem emekli ikramiyesini hem de emekli maaşını artıracak. Ancak gösterge durumuna göre memurdan memura farklılık gösterecek. Maaş artışından yararlanacaklarda ise bu artışlar yıllık 400 lira ile 500 lira arasında değişecek.
EK GÖSTERGE NEDİR?
Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli unsurlardan biridir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1'inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır. 657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı.
TAŞERON
Kadro alamayan taşeron işçiler ile kadroya geçen ve maaş sorunu yaşayan işçilerin sorunları Meclis gündeminde henüz yok.
TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ
SÜRESİZ NAFAKA AÇIKLAMASI
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, süresiz nafakanın ne olacağını merak eden vatandaşlar için açıklamada bulundu. Açıklamasında şunları söyledi: "Birçok mağduriyet var. Bunu sona erdirirken kadınların mağduriyetine de sebebiyet vermemek lazım. Nafaka süresiz olmaz. Belli bir süre için olur. Ama Türkiye'deki pratiği de dikkate alıp gözden geçirme ihtiyacı var. Süreyi hakim veriyor. Belli bir süre öngörülebilir. Bu mağduriyetin giderileceğine inanıyorum." Ortak bir zemin oluşmadığını belirten Bakan Gül, "Bu konuda bir mutabakata ihtiyaç var" dedi.