6- Sosyal yardım alanlara
Son 1 yılda düzenli nakdi sosyal yardımlardan yararlanmış olanların ikamet ettiği hanede yaşayan işsiz kişiyi işe alanlara 12 ay süreyle işçi başına aylık en az 603 lira sigorta prim desteği sağlanıyor. Bu destek maaşa göre 1.700 liraya kadar çıkıyor.
7- İşbaşı eğitimle istihdam
İşi pratik uygulamayla atölye ve fabrikalarda öğrenenlere önemli destekler var. Destek süreleri sektörlere göre değişiyor. İşbaşı eğitim programını tamamlayanları üç ay içinde işe alan patronların asgari ücret üzerinden ödemeleri gereken primlerinin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Teşvik süresi imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay.
8- Prim indirimi
İşverenlere çalıştırdıkları sigortalı için ödedikleri primlerde 5 puanlık indirim sağlanıyor. Bunun için aylık prim ve hizmet belgesinin SGK'ya süresinde bildirilmesi şart. Ayrıca primlerin de zamanında ödenmesi gerekiyor. Kayıt dışı işçi çalıştıranlar, prim veya idari para cezası olup da ödemeyenler bu haktan yararlanamaz. Bu yıl işçi başına uygulanan indirimin TL karşılığı 147-1.103 lira arasında.
9-Genç girişimcilere
18-29 yaş arasındaki gençlere iş kurmaları halinde vergi ve prim teşviği sağlanıyor. Prim teşviği aylık 1.015 lira, yıllık 12 bin 184 lira. Bu genç girişimcilerin üç yıl boyunca da yıllık kazançlarının 75 bin liraya kadar olan kısmı vergiden muaf. Böylece yıllık 15 bin 700 liralık ek kazanç sağlanabiliyor.
10-Bağkurlu da yararlanabilir
Primini düzenli ödeyen Bağkurlu esnafa da yüzde 5 prim indirimi uygulanıyor. Bundan isteğe bağlı sigortalılar da yararlanabiliyor. 2020 içinde bu indirimi alanlar 147 lira ila 1.103 lira arasında avantaj sağlıyor.
Fındık desteği ne kadar?
Fındık desteği dekara 170 lira olacak. Bu yıl ilk kez dane zeytine prim verilecek.Havza bazlı üretimde dane zeytine kilo başına 15 kuruş ödenecek. Ayrıca zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için de dekara 100 lira verilecek. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale destekleme primi 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarıldı. Süs bitkisi, tıbbi aromatik bitki gibi iyi tarım uygulamaları desteği dekar başına 10 ile 150 lira arasında değişecek. Yerli tohum teşvik edilecek. Sertifikalı patates tohumu kullanana 80 lira destek verilecek.