25 Şubat Meclis gündemi ile birlikte milyonların gözü genel af, KYK, cezai indirim, EYT, nafaka, 3600 ek gösterge ve sicil affı yasaları için atılacak olan adımlara yoğunlaşmış durumda. EYT, mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi, ek gösterge meselesi ve kadro alan-alamayan taşeron işçilerin sorunları hakkında henüz bir kanun teklifi ya da önerge komisyonlara ya da Meclis Genel Kuruluna gelmedi. Mecliste uzun süre devam eden EYT ve ek gösterge konuları gündemde durmaya devam ediyor. Ek gösterge ve taşeron maaşlarında son durum nelerdir? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ek gösterge konusu ile ilgili olarak verilen soru önergesinin incelendiğini belirterek henüz çalışmalar halen devam ettiği duyurulmuştu. Detaylar takvim.com.tr'de
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ
24 ŞUBAT MECLİS GÜNDEMİ
TBMM Genel Kurulu ile komisyonlar , bu hafta birçok konuyu ele alacak. Yapılan son açıklamada ise bu hafta meclisin görüşeceği konuların başlıklarına yer verildi. Açıklamada meclisin, Türkiye'nin ekonomik büyümesine ve finansal piyasalara katkı sunacak düzenlemeleri içeren kanun teklifi üzerinde görüşmeler yapacak. Geçtiğimiz hafta komisyondan geçen Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bu hafta genel kurulda konuşulacak. Söz konusu teklif ile bankacılık alanında bir dizi yenilik yapılacak.
EYT-AF-EK GÖSTERGE-TAŞERON VAR MI?
TBMM 'nin bu haftaki gündem konuları bu şekilde açıklandı. EYT, mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi, ek gösterge meselesi ve kadro alan-alamayan taşeron işçilerin sorunları hakkında henüz bir kanun teklifi ya da önerge komisyonlara ya da Meclis Genel Kuruluna gelmedi.
AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Af yasasının hangi tarihte çıkacağı henüz belli olmadı. Konu ile ilgili resmi makamlardan açıklamalar geldikçe takvim.com.tr olarak aktarmaya devam edeceğiz.
SON ŞEKİL VERİLİYOR
Konu ile ilgili yapılan son açıklamada infaz paketine son şeklinin verildiği , çalışmalarda son aşamaya gelindiği bildirildi. Bazı suçlara kademeli şekilde bir indirim gelecek.
GENEL AF YASASI
Genel Af Yasası ile ilgili olarak son gelişme ise düzenlemede bazı suçların kapsamda dışında olup olmayacağı yönünde olmuştu. Adalet Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunması beklenen infaz düzenlemesi yasasında bu konuda adım atılması bekleniyor.
KAPSAM DIŞI SUÇLAR
MHP tarafından hazırlanan infaz pakeitnde suçlara 5 yıllık indirim yapılması öngörülüyordu. Ancak AK Parti tarafından bir teklif hazırlandı ve MHP, AK Parti 'nin teklifi sonrası kendi teklifini geri çekti. AK Parti 'nin teklifinde ise cinsel istismar, uyuşturucu, örgütlü suçlar, terör suçları, kasten adam öldürme ve mükerrer suçlar olmak üzere altı suç kapsam dışında tutulmuştu.
Kapsam dışı bırakılan suçlar şu şekildeydi:
- Terör suçları,
- Örgütlü
- Terör suçları,
- Kasten adam öldürme,
- Cinsel istismar,
- Kadına ve çocuğa şiddet,
- Soykırım suçları,
- İnsanlığa karşı işlenen suçlar,
- İnsan üzerinde deney suçu,
- Organ ve doku ticareti,
- Reşit olmayana cinsel istismar,
- Çocukların cinsel istismarı suçu,
- Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller,
- Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs,
- TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme) suçların tamamı her türlü eziyet, işkence,
- Atatürk aleyhine işlenen suçlar,
- Orman Kanunu'na aykırı suçlar."
EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
AK Parti , uzman akademisyenlerle bu konuyu görüştü. AK Parti 'nin yaptığı bu görüşmede cinsel istismar, uyuşturucu, örgütlü suçlar, terör suçları, kasten adam öldürme ve mükerrer suçlardan ceza alanların cezaevinde kalma sürelerinde hiçbir değişik yapılmamasının , 'Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil edeceği' riskini ortaya çıkaracağı gündeme geldi.
DİĞER SUÇLAR İÇİN DE DÜZENLEME
Bunun gündeme gelmesi sonrası infaz düzenlemesinde yeni değişiklikler yapılabileceği gündeme geldi. Bazı akademisyenler bu toplantıda , kapsam dışına alınmayan suçlarda da kademeli bir indirim uygulanmasını istedi.
Konu ile ilgili alınan bilgilere göre kadına yönelik şiddet, cinsel istismar, adam öldürme ve bazı uyuşturucu suçları) ile terör, örgütlü suçlar ve mükerrer suçlarla ilgili cezaevinde kalma oranında az da olsa bir indirim yapılması gündeme geldi.
2020'DE SİCİL AFFI ÇIKACAK MI?
Meclisin çalışmaya başlamasıyla birlikte sicil affının gündeme gelmesi bekleniyor. Daha önce Binali Yıldırım'ın Başbakanlığı döneminde çıkarılan sicil affı bankaların kendi aralarında kurduğu ve banka veri tabanlarında bulunan kredi notlarını silmemeleri yüzünden çok fazla kişi bu aftan yararlanamamıştı. Yeni sicil affının daha kapsamlı ve ticari ürünlere yansıtılan bir af olması bekleniyor.
BAKAN SELÇUK EYT AÇIKLAMASI YAPMIŞTI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk tarafından EYT ile ilgili olarak Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık. Yüksek maliyetinin yanı sıra sosyal güvenlik reformundan bir geri dönüşü ifade ettiği için ilke olarak da karşıyız. Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengenin bozulması demek" açıklaması yapılmıştı. Buna göre EYT'nin kolay bir konu olmadığını vurgulayan Bakan'ın açıklamasına göre birçok kişinin merakla beklediği yasanın bu hafta meclis gündeminde olmadığını ifade emek mümkün.
EYT YASASI
Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlara dair umutlar artık tükenme noktasında. Cumhuırbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından düzenlemenin uygulamaya girmeyeceği belirtildi. Önümüzdeki süreçler için bir sürpriz gelişme olup olmayacağını merak eden vatandaşlar siyasilerin açıklamalarını merak ediyorlar. Bu noktada EYT'ye dair son değerlendirme Çalışma Bakanı Zehra Zümrtü Selçuk'tan geldi. Bakan Selçuk açıklamasında EYT'lilerin ortalama 53 yaşında emekli olduğunun üzerinde durdu.
SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
3600 EK GÖSTERGE
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ek gösterge konusu ile ilgili olarak verilen soru önergesinin incelendiğini belirterek henüz çalışmalar halen devam ettiği duyurulmuştu. Bu noktada ilgili meslek grubunun 3600 ek gösterge alması için çalışmaların halen devam ettiğini söylemek mümkün. Konu ile ilgili olarak yakın zamanda yeni bir açıklama yapılması muhtemel.
EK GÖSTERGE NEDİR?
Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli unsurlardan biridir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1'inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır. 657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı.
SÜRESİZ NAFAKA
Nafaka konusunda Adalet Bakanlığı çalışmalarını devam ettiriyor. Bu noktada çalışmalarını tamamlayacak olan bakanlık daha sonra konuyu TBMM Genel Kurulu'nda görüşecek. Nafaka düzenlemesinde ise yaşanan mağduriyetlerin sona erdirilmesi amaçlanıyor.
TAŞERON SORUNU
Taşeron işçilerin sorunları ikiye ayrılıyor. Birincisi taşeron KHK kapsamında kadroya alınmayan taşeron işçilerin kadroya dahil edilmeleri. İkincisi ise Çalışma Bakanlığı'nın taşeron işçilerin mağdur olmalarına neden dolan uygulamalar ve uygulamalarda ki eksiklikler. Birçok haktan mahrum bırakılan taşeron işçiler için düzenlemeler yapılması talep ediliyor.
TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ