Bankada parası olan milyonları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Bankalar bilindiği gibi havale, kredi kartları için yıllık üyelik aidatı, nakit avans, EFT, fatura ödeme ücreti dahil olmak üzere 20 farklı kalemde masraf alabiliyor. Bu bağlamda kredi faizlerinin düştüğü bir ortamda alınan ücretlerin fazla olması başta emekliler olmak üzere birçok vatandaşın şikayetine neden olunca ekonomi yönetimi çalışma başlattı. Bankaların aldığı ücret ve komisyonların işlem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla sınırlandırılması vatandaşları sevindirdi. Alınan bilgiye göre; bazı ücret, komisyon ve masrafların oranlarının düşürülmesi, birleştirilmesi, bazılarının da tamamen kaldırılması amaçlanıyor.
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ
1 lira için 7.75 lira
Bankacılık işlemlerinden alınacak ücret sayısı sınırlandırılsa da talep edilen ücretlerin ve bu ücretlere yapılan zammın bir sınırı yok. Örneğin; geçen yıl EFT, bakiye sorgulama, fatura ödeme için ücret ve komisyonlarda yüzde 50'ye varan artış olmuştu. Şu anda mobil bankacılıktan 1 liralık EFT için 7.75 lira talep eden var. Banka şubelerinde fiyat katlanıyor. Her banka farklı ücret talep edebiliyor.
2014'te 20'ye indirilmişti
Bankalar, aralarında havale, kredi kartları için yıllık üyelik aidatı, nakit avans, EFT, fatura ödeme ücreti dahil olmak üzere 20 farklı kalemde masraf alabiliyor. Bu konudaki masraf sayısını kısıtlayan yasal düzenleme 3 Ekim 2014'te yürürlüğe girmişti. Ancak söz konusu maddeler arasında yer alan 'hesap işletim ücreti'nin yürütmesi 2016'da yargı kararıyla durdurulmuştu.
Oranlar düşürülecek
Konut kredisini satıcının hesabına göndermek de dünya kadar masraf. Kredi faizlerinin düştüğü bir ortamda alınan ücretlerin yüksek oluşu başta emekliler olmak üzere birçok vatandaşın şikayetine konu olunca ekonomi yönetimi çalışma başlattı. Alınan bilgiye göre; bazı ücret, komisyon ve masrafların oranlarının düşürülmesi, birleştirilmesi, bazılarının da tamamen kaldırılması amaçlanıyor. Kredi erken kapatma ve balon ödeme gibi durumlarda, kalan paranın yüzde 2'sine kadar alınan erken ödeme cezasının kaldırılması veya bu oranın düşürülmesi gibi konular da masada.
2004'ten sonraki en yüksek artış
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre; Aralık 2019 itibarıyla bankaların ücret, komisyon ve bankacılık hizmetlerinden elde ettiği gelirler 2018'e göre yüzde 33 artışla 49.2 milyar liraya yükseldi. Bu, 2004'ten bu yana en yüksek artış. Ücret ve komisyonlardan elde edilen gelirler, toplam bankacılık gelirlerinin yüzde 12'sini oluşturuyor. Son dönemde gerileyen faizlerle bu oranın daha da artması bekleniyor.
Şu anda alınan yasal masraflar!
1- Tahsis ücreti
2- Ekspertiz ücreti
3- Taşınır ve taşınmaz rehin tesis ücreti
4- Hesap işletim ücreti (Yargı kararı ile yürütmesi durdurulmuştur.)
5- Para çekme ücreti
6- Elektronik Fon Transferi (EFT) Ücreti
7- Havale ücreti
8- Swift ücreti
9- Yıllık üyelik ücreti
10- Ek kart yıllık üyelik ücreti
11- Kart yenileme ücreti
12- Nakit avans çekim ücreti
13- Kiralık kasa ücreti
14- Kampanyalı ürün veya hizmetler ücreti
15- Fatura ödeme ücreti
16- Arşiv-araştırma ücreti
17- Onaya bağlı bildirim ücreti
18- Başka kuruluş ATM'sinden yapılan işlem ücreti
19- Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan ödemeler
20- Üçüncü kişilere yapılan ödemeler.
Bankaların bunların dışındaki ücretlerle ilgili talebi yasal değil. Hakem heyetlerine başvurarak hakkınızı arayabilir ve itirazda bulunabilirsiniz.
EFT - Havale vurgunu bitti! Sırada kredi kartı aidatları var
Bankaların aldığı ücret ve komisyonların işlem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla sınırlandırılması vatandaşları sevindirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, düzenlemenin ticaret hayatına olumlu yansıyacağını belirterek, "Tüm iş dünyamız tarafından memnuniyetle karşılandı. Hem vatandaşlarımız hem de reel sektörümüz rahat bir nefes alacak" ifadesini kullanırken; TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Düzenlemeyi destekliyoruz. Bankaların işlem ücretlerine getirilen sınırlama hem esnafa hem de vatandaşlara rahat bir nefes aldıracak" dedi. Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Koçal ise EFT, kart yenileme, havale, kartlardan nakit avans kullanım gibi finansal tüketici işlemlerinde de indirime gidilmesini olumlu karşıladıklarını belirterek, "Benzer uygulamayı kredi kartları ve diğer komisyon alınan işlemlerde de bekliyoruz. Kart aidatıyla ilgili sınırlama getirilmemiş, bunun da yeni bir düzenlemeyle aşağıya çekilmesini bekliyoruz" dedi.
DEVAMI GELECEK
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gittiği her yerde vatandaşlar ve iş dünyasının, bankaların aldığı ücret ve komisyonlarla ilgili şikayetlerde bulunduğuna işaret ederek, "Düzenlemelerin vatandaşlarımıza ve iş insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Attığımız her adımda vatandaşlarımızın hukukunu korumaya, maliyetlerini düşürmeye öncelik vermeye devam edeceğiz" açıklaması yapmıştı.
BU ÜCRETLER ALINMASIN
Ticari kredi kartlarından limit aşım ücreti alınamayacak. Nakit avans tutarı, limitin yüzde 10'unu aşamayacak. Bankalar, yıllık üyelik ücreti olmayan bir ticari kredi kartı türü sunacak. Şimdi finansal tüketicilerin kredi kartlarında da benzer iyileştirmeler bekleniyor.
'AŞIRIYA KAÇILMIŞTI'
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya ise bankaların ticari müşterilerinden tahsil ettiği ücretlerin karşılaştırılabilir olmaktan uzak olduğunu belirterek, "Burada zaman zaman aşırı fiyatlamalar ile karşı karşıya kalınıyordu. Artan müşteri şikayetleri üzerine bu konuda bir düzenleme ihtiyacı ortaya çıktı" dedi. 3 konuda düzenleme yapıldığını söyleyen Çetinkaya, "Ücretleri 51 kalemle sınırlandırdık, bazı ücret kalemlerine niceliksel veya niteliksel sınırlamalar getirdik, ücretlendirmede şeffaflık sağlamak için bilgilendirme yükümlülüğü getirdik" diye konuştu. Çetinkaya, düzenlemelerin 1 Mart 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti.
EFT ücreti almayan bankalar:
Enpara (QNB Finansbank)
Cepteteb (Türkiye Ekonomi Bankası)
ING Bank
Kuveyt Türk
Albaraka Türk Katılım Bankası
Ücretsiz EFT ve Havale Nasıl Yapılır?
Ücretsiz olarak EFT veya havale yapmak için öncelikle bankanızın size sağladığı avantajlarda haberdar olmanız gerekmektedir. Örneğin çoğu banka emekliler için havale ve EFT işlemleri başta olmak üzere birçok hizmet için ek ücret veya komisyon almamaktadır. Bunun yanı sıra bankaların maaş müşterileri için de farklı tür kampanya ve avantajlar sağlanır. Bu nedenle ücretsiz EFT ve havale işlemleri için öncelikle bankanızın imkânlarından yararlanmanız sizin için daha avantajlı olacaktır.
Şubesiz bankacılık uygulamalarının özellikle son yıllarda artış göstermesi birçok kişinin kısa süre içinde tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Eskiden banka şubeleri ve ATM'ler üzerinden uzun sürede gerçekleştirilen EFT ve havale işlemleri günümüzde dijital ve hızlı bankacılık yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. Bankalar EFT ücretleri kendi kurumsal fiyat politikalarına ve piyasa koşullarına göre belirlenmektedir. Ancak ücretsiz EFT için genellikle terci edebileceğiniz yöntemler:
Mobil bankacılık uygulamaları ve
Bireysel internet bankacılığı ile
Kısa sürede EFT ve havale işlemlerinizin ücretsiz olarak gerçekleştirilmesini sağlayabilir. Ancak her bankanın dijital bankacılık hizmeti ücretsiz olarak gerçekleştirilmez. Bunun için bankanın sağladığı fırsatları incelemeniz gerekmektedir.