4A-4B-4C emekli maaşı alan ve çalışan emekliler çok dikkat edin!

2020 yılı emekli maaşı alan milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren flaş açıklamalar geldi. 2020 emekli maaşlarına gelen zamdan sonra milyonlarca emeklinin maaşları hesaba yatırıldı. Maaşı eksik bulanlar emekli maaşı kesintilerinin sebeplerini araştırıyorlar. Peki, emekli maaşı kesintileri nelerdir? Emekli aylığı kesintisi kişi borcu nedir?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :09 Mart 2020 , 09:45 Güncelleme Tarihi :16 Mart 2020 , 16:22
4A-4B-4C emekli maaşı alan ve çalışan emekliler çok dikkat edin!

4A-4B-4C emekli maaşı alan ve çalışan emekliler için yeni haberler gelmeye devam ediyor. Bu bağlamda en fazla aranan konular arasında emekli maaşı kesintileri geliyor. Emekli maaşı alan ve alacaklar merakla emekli maaşı kesintileri neler? Emekli maaşı kesintisi artacak mı? sorularının cevaplarını araştırmaya başladı. Emekli maaşınız da azalma olduğunu düşünüyorsanız.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Emekli maaşlarından yapılan kesintiler şöyle:

1) İLAÇ KATILIM PAYI

Emekli maaşı alanların ayakta tedavide uygulanan ilaçlar için %10 katılım payı alınır. Ayrıca her bir reçete için;

– 3 kutuya kadar(üç kutu dâhil) temin edilen ilaçlar için:3 (üç) TL,

– 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için: 1 (bir) TL olmak üzere katılım payı alınır.

2) TIBBİ MALZEME KATILIM PAYI

Emekli maaşı alanlar vücut dışı protez ve ortezlerden, Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için % 10 oranında katılım payı alınır ve bu tutarlar aylık ya da gelirlerden kesilir.

3) MUAYENE KATILIM PAYI

Emekli maaşı alan vatandaşlar birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmayacaktır. Diğer sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesi nedeniyle uygulanacak 2019 yılı katılım payı tutarları aşağıda belirtilmiştir.

– İkinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında (Devlet Hastanesi) 6 TL
– Üniversiteler ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL
– Üniversite hastanelerine bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında (Üniversite eğitim Araştırma Hastaneleri) 8 TL
– Özel sağlık hizmeti sunucularında (Özel Hastanelerde) 15 TL
– 10 gün içerisinde aynı uzmanlık dalında farklı sağlık hizmeti sunucusuna başvuru yapılırsa, yukarıdaki bedeller 5 TL artırılır. (Acil haller, kronik hastalıklar ve sağlık ocağı tedavileri hariç)