Entübe edilen hasta iyileşir mi? Entübe nedir? Entübe hasta ne demektir?

Entübe kelime anlamı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Corona virüs salgını tüm dünyada yayılmaya devam ederken virüsten etkilenen hastalar da karantina altına alınıyor. Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemler de her geçen gün artırılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bazı hastalar ile ilgili entübe kelimesini kullandı. Bunun üzerine vatandaşlar da "Entübe ne demek?" sorusunu aratmaya başladı. Peki, entübe edilen hasta nedir? İşte kelime anlamı...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :31 Mart 2020 , 09:56 Güncelleme Tarihi :31 Mart 2020 , 09:56
Entübe edilen hasta iyileşir mi? Entübe nedir? Entübe hasta ne demektir?

İÇİNDEKİLER

Entübe edilen hasta nedir? Sorusu arama motorunda araştırılmaya başladı. Son olarak Sağlık Bakanı Koca 30 Mart koronavirüs vaka sayısını açıkladı. Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 168'e yükselirken vaka sayısı 10.827'ye yükseldi. Entübe kelime anlamı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Corona virüs salgını her geçen gün etkisini tüm dünyada göstermeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı basın toplantısında bazı hastaların entübe hasta olduğunu söyledi. Bunun üzerine "Entübe ne demek?" sorusu arama motorunda aratılmaya başladı. Kelimenin anlamına haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz. Hasta normal solunumunu devam ettiremediği için suni solunum oluşturmak adına uygulanan entübe işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor.

ENTÜBE HASTA NE DEMEK?

Hasta normal solunumunu devam ettiremediği için suni solunum oluşturmak adına uygulanan entübe işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor. Entübe hastalar kendilerine bağlanan suni solunum ile birlikte nefes alıp verme işlemlerini gerçekleştiriyorlar.

ENTÜBE NE DEMEK?

Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solunum yetmezliği yaşayan hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir. Bu borunun bir ucu nefes borusu yoluyla akciğerlere ulaşırken diğer ucuna akciğerlere basınçlı hava üfleyen cihazlar bağlanır. Acil koşullarda veya yoğun bakım ünitelerinde solunum yetmezliğindeki hastalarda entübe etmek ve solunum cihazına bağlamak çoğu zaman hasta için hayati öneme haizdir ve bu nedenle yapılması zorunludur.

Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

Bu işlem sırasında hastanın rahatsız olmaması, refleks olarak öksürmemesi için uyuşturucu ilaç verilir. Ancak hastalığının nedenine göre uyuşturucu (uyutucu) ilaç devamlı verilebilir veya kesilebilir. Hasta uyanık iken çevresi ile işaret yada yazışarak iletişim kurabilir.

Hastanın solunum yetmezliğine yol açan durumu ortadan kalkar veya hafifler, hasta kendi başına yeterli nefesi alır hale gelirse entübasyon işlemi sonlandırılabilir. Bu işleme de tıpta "ekstübasyon" adı verilir. Entübasyon süresi bazen çok uzayabilir. Hastanın entübe olduğu süre ne kadar uzun sürerse bu sırada ek sorunlar çıkma ihtimali giderek artar ve ekstübasyon işlemi o kadar zor hale gelir. Ancak entübasyon süresinin kısa tutulması bir tercih içermez, hastanın durumunun düzelmesi ile ilişkilidir. Hekimler entübasyon süresini mümkün olan en kısa sürede tutmak için çaba gösterirler.

Suni solunum cihazında 2-3 haftadan fazla kalan veya kalacağı öngörülen hastalar için ise, trakeostomi (bkz Trakeostomi yazısı) dediğimiz boğazdan açılan delik yardımıyla solunum desteği verilen uzun süreli entübasyon yöntemine geçilebilir..

Sağlık Bakanı Koca 30 Mart koronavirüs vaka sayısını açıkladı: Can kaybı 168'e yükseldi

Sağlık Bakanı Koca 30 Mart koronavirüs vaka sayısını açıkladı. Koronavirüseten hayatını kaybedenlerin sayısı 168'e yükselirken vaka sayısı 10.827'ye yükseldi.