Dolar nereye gidiyor? Ateşi sönmeyen dolar rekora koşuyor! | 6 Mayıs Çarşamba Dolar/TL kuru!

Dolar nereye gidiyor? Dolar rekora koşarken 6 Mayıs Dolar/TL kaç lira oldu sorusuna yanıt aranıyor. Dolar/TL’nin ateşi sönmüyor. Dün 7.09'un üzerine yükselen dolar/TL güne yükselişle başladı ve gün içerisinde 7.16 TL’yi aştı. Böylece 5 gün üst üste düşen TL yılbaşından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 16 değer kaybetti. Peki, dolar ne kadar olur? Dolar kurunda psikolojik direnç seviyesi olan 7 TL sınırının aşılması sonrası doların, Rahip Brunson kriziyle kırdığı 7.20 lira seviyesini tekrar test edeceği tahmin ediliyor. İşte, dolarda son durum…

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :06 Mayıs 2020 , 13:17 Güncelleme Tarihi :06 Mayıs 2020 , 13:17
Dolar nereye gidiyor? Ateşi sönmeyen dolar rekora koşuyor! | 6 Mayıs Çarşamba Dolar/TL kuru!

Dolar rekora koşuyor! Dolar nereye gidiyor? 6 Mayıs Çarşamba Dolar/TL kaç lira sorusu gündeme oturdu. Dolar kuru son durum vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Dolar kurunda 7 TL olarak belirlenen psikolojik direnç seviyesi aşıldı. Direnç seviyesinin aşılmasıyla doların yükselişi hızla devam ediyor. Peki, dolar/TL kaç lira? Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada dolara talep hızla artıyor. Tüm dünya ülkelerinin altın ve dolar talep etmesi, iç piyasalarında dolar ve altını arttırmaları nedeniyle ikisinde de yükseliş yaşanıyor.

DOLAR/TL SON DURUM NEDİR?

Dün 7.09'un üzerine yükselen dolar/TL güne yükselişle başladı, bugün ABD istihdam verisi ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yabancı yatırımcılarla yapacağı görüşme takip edilecek.

Dün günü 7.0739'da tamamlayan kur bu sabaha 7.07'de yatay başladı, daha sonra yükselişini hızlandırarak 7.16'yı aştı. Böylece 5 gün üst üste düşen Lira yılbaşından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 16 değer kaybetti. Birçok gelişen ülke para birimi de dolar karşısında değer kaybetti. Dolar, Türk Lirası karşısında daha önceki en yüksek seviyesi olan 7,11'i 13 Ağustos 2018 yılında görmüştü. Euro da bu sabah 7.67'de seyrediyor.

BDDK bankaların bazı yurt dışı TL işlemleri için yeni adım attı, bankaların yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 0,5'i ile sınırlandırıldı.

DOLAR NE KADAR OLUR?

Dolar kurunda psikolojik direnç seviyesi olan 7 TL sınırının aşılması sonrası doların, Rahip Brunson kriziyle kırdığı 7.20 lira seviyesini tekrar test edeceği tahmin ediliyor.

Teknik analiz uzmanı Murat Arslanoğlu, dolar kurunun 6.90 TL seviyelerinde kapanış yapmaması durumunda yükselişin devam edeceğini, yeni hedefin 7.22 TL olduğunu söyledi.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada dolara talep hızla artıyor. Tüm dünya ülkelerinin altın ve dolar talep etmesi, iç piyasalarında dolar ve altını arttırmaları nedeniyle ikisinde de yükseliş yaşanıyor.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE 596 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Türkiye otomotiv sektörünün nisan ihracatı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 azalarak 596 milyon dolar oldu.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, sektörün ocak-nisan dönemindeki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalışla 7,6 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin ihracatında dördüncü sırada yer alan endüstrinin toplam dış satımdaki payı ise yüzde 6,6 oldu. Nisan ayında tüm ana ürün gruplarında çift haneli düşüş olurken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatta ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 düşüş yaşandı.

Nisan ayında ürün grupları bazında binek otomobil ihracatı yüzde 86 azalarak 132 milyon dolara geriledi. Tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 63 azalarak 342 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 91,5 azalarak 40 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 68,5 azalarak 53,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tedarik endüstrisinde en büyük pazar olan Almanya'ya ihracatta yüzde 63 azalma görülürken, dış satımda ABD'ye yüzde 69, İtalya'ya yüzde 72, Rusya'ya yüzde 57, Birleşik Krallık'a yüzde 74 düşüş görüldü.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa'ya ihracat yüzde 82, İtalya'ya yüzde 82, İsrail'e yüzde 83, Almanya'ya yüzde 74, Mısır'a yüzde 50 düşüş yaşandı.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda ihracat İtalya'ya yüzde 90, ABD'ye yüzde 25, Romanya'ya yüzde 53, Belçika ve Fransa'ya yüzde 97'şer düştü.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise Fransa'ya ihracat yüzde 60, Almanya'ya yüzde 66, İtalya'ya yüzde 79 ve Romanya'ya yüzde 99 geriledi.

Endüstrinin en büyük pazarı olan Almanya'ya nisanda yüzde 70 azalmayla 110 milyon dolar ihracat yapıldı. İtalya 50 milyon dolar ihracat rakamı ile ikinci büyük pazar olurken, bu ülkeye yönelik otomotiv ihracatı geçen yıla göre yüzde 79 düşüş gösterdi.

Üçüncü büyük pazar konumunda yer alan Fransa'ya yönelik ihracat da yüzde 82 gerileyerek 48 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracat, önemli pazarlardan ABD'ye yüzde 70, Birleşik Krallık'a yüzde 90,5, Polonya'ya yüzde 80, Hollanda'ya yüzde 80, Belçika'ya yüzde 78 ve İsrail'e yüzde 75 azaldı.

Ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yüzde 81 düşüşle 377 milyon dolar oldu. AB ülkeleri ihracattan yüzde 63,2 pay aldı. Afrika ülkelerine yüzde 63, Orta Doğu ülkelerine de ihracat yüzde 64 düştü.